Dani Arhitekture među najpriznatijim svjetskim organizacijama

Radiosarajevo.ba
Dani Arhitekture među najpriznatijim svjetskim organizacijama
Dani Arhitekture / Plakat

Future Architecture (FA) platforma je prva panevropska platforma arhitektonskih muzeja, festivala i producenata - FA donosi ideje o budućnosti gradova i arhitekture bliže široj publici.

Od 2020. godine FA ima novog člana. Svoje mjesto među 27 priznatih svjetskih organizacija iz 22 države svijeta od marta ove godine našli su sarajevski Dani/Noći Arhitekture.

Dani/Noći Arhitekture su godišnji event [festival] u polju arhitekture koji se održava u Sarajevu.

Saopštenje o ovom događaju prenosimo u cjelosti.

Projekat je rođen 2008. godine, ne iz grada, nego iz entuzijazma studenata arhitekture koji su htjeli više od onoga što im je fakultet tada omogućavao.

Od tada, Dani arhitekture su narasli u događaj koji je okupio više od 150 predavača iz 35 zemalja svijeta, pozicionirajući se kao jedan od najbitnijiih arhitektonskih događaja na Balkanu.

Proteklih 12 izdanja festivala svjedoči o nevjerovatnom opusu diskusija, radionica, pilot projekata, izložbi, te filmova i dokumentaraca.

Festival je uspio da aktivira i da bude referenca za lokalnu arhitektonsku i dizajnersku zajednicu, kao i zajednicu koja okuplja zemlje bivše Jugoslavije.

Dani/ Noći arhitekture su u ovoj godini radili na dva projekta u sklopu platforme. FAxDA online/offline dogadjaj u Sarajevu i Future Architecture rooms.

FA x DA događaj

Grohe, Meeting Point, Prvi event i onda soba, Mies

Organizatori najvećeg arhitektonskog festivala u BiH Dana arhitekture, 1. oktobra organizovali su Noći arhitekture, sa osvrtom na ovu godinu i utjecaj pandemije na živote ljudi, pa samim tim i arhitekturu. Pored toga, prikazana su dva kratka filma Why does beauty matter i The becoming of an architect, nakon čega je putem Zoom platforme bila diskusija sa naša dva uvažena gosta: Arian Lehner i Milan Dinevski.

I naravno, objavljeno je i zvanično da su Dani arhitekture postali dio evropske zajednice Future architecture platform sa kojima će sarađivati u budućnosti.

Future architecture sobe

Anastassia Smirnova, koncept kurator Svi mi, sa rijetkim izuzecima, obitavamo u sobama.

Soba [prostorija] je osnovna jedinica zgrade. Ona je zatvorena i definisana zidovima, podom i plafonom i najčešće ima prozore i vrata. Soba nije koridor. Niti je dvorana ili ormar. Sobu skoro pa intuitivno svako od nas može definisati. To je prostor određene veličine u kojem se nešto – mnogo toga – može desiti.

Ona može biti okupirana ili drugim riječima rečeno, u njoj se može živjeti. Najjednostavnije strukture za stanovanje su osnovni tipovi jednoprostornih soba; satori, igaloi, kutije. Soba je prostorni konstrukt koji se veoma malo promijenio kroz tok historije.

Ona je konstanta koja je preživjela mnogo varijabli. Kada dizajniramo prostor za život i rad, arhitekta najčešće dizajnira upravo sobe: osnovne živuće jedinice većine arhiektonskih projekata. Njihova proporcija, veličina, tip “membrane”, nivo insolacije, akustika i ostalo, određuju kako ćemo se mi ponašati i kako ćemo se osjećati u nekom prostoru. U ovom vremenu pandemije, postali smo hiper-sviesni materijalnosti i dimenzija naših soba. Sobe su postale bitnije.

Tokom perioda samoizolacije, soba je upravo mjesto gdje se provodi najviše vremena.

Soba se više ne napušta tako lako; neobičnom centrifugalnom silom, drži se ona za vas, a vi za nju. Era video konferencijskih poziva je eksponirala naše privatne prostore u online svijet. Ovih dana, vidimo tuđje dekorisane zidove ili knjige na policama, prije i poslije poziva.

Fragmenti ovih soba postaju dijelom naših sopstvenih prostora, skoro pa brišući granice javne i privatne sfere, onoga što je opipljivo unutra i onoga što je nematerijalno negdje drugo.

Prilika da se zaviri u ove nepoznate prostore drugih ljudi – te da sopstvene prostore projiciramo ka vani – je u isto vrijeme zabavno i uznemirujuće.

Ovaj projekt, Future Architecture Rooms, je pokušaj da se izgradi okruženje na sjecištu stvarnog i nematerijalnog.

Dvadesetisedam [27] institucija, članica Future Architecture platforme, je konstruisalo kontekst za razmijenu, transfer znanja, diskusiju, obrazovanje i prezentaciju. Kao zajednica, članice su kreirale prostore koji mogu odgovoriti efektima pandemije bez da budu poremećeni.

Dani arhitekture | Days of architecture Topal Osman-paše 15 Sarajevo, Bosnia&Herzegovina www.daniarhitekture.ba info@daniarhitekture.ba Projekt Soba ne predstavlja totalni egzodus u digitalnu sferu, nego je paralelni svijet koji omogućuje pan-evropskoj mreži da razvija projekte produktivno i izvan sopstvenih tipičnih formata konferencija i radionica.

Ovdje, svaki član platforme ima svoju sopstvenu sobu koja mu služi kao oblik online rezidencije. Svaka institucija okupira jednak prostor, bez obzira na veličinu institucije u stvarnom svijetu, njenu historiju ili budžet. U sobama, kuratori i producenti, režiseri i menadžeri, kao i surađujući arhitekti, kritičari i publika, imaju slobodu da komuniciraju kako žele. Trenutno, svaka soba sadrži kratki video o interesima članica platforme i članovima timova ali i o zgradama i mjestima gdje oni rade. Ovi videi nam omogućavaju da provirimo iza zavijese nekih od najinteresantnijih organizacija i kritičkih projekata u Evropi; da razumijemo ljude i prostore iza njihovih logoa.

U narednim mjesecima, članovi će imati priliku da introduciraju dodatni sadržaj i da kuriraju svoje sobe na sebi svojstven način. Sobe će biti pune live feedovima, tekstovima, komentarima, otvorenim diskusijama i mnoštvom drugih sadržaja. Sudionici ovog projekta će takođe pričati o svojim budućnostima. Kako se oni adaptiraju posljedicama Covid-19 pandemije? Kako će raditi u narednim mjesecima? I kako će da pristupe temi sljedećeg Future Architecture Platform Open Call – Landscapes of Care? Uđite u sobe..

Plakat - undefined

Dani Arhitekture: Plakat

Soba 24

Soba 24 je soba Dana arhitekture: https://futurearchitecturerooms.org/days-of-architecture

"Za nas Landscape of Care je Sarajevo. Svako mjesto prikazano u videu je jedan dio nas, jedan dio mjesta gdje smo se svi upoznali, odrasli i gdje smo odlučili da počnemo da preispitujemo nasljeđene paradigme. Nismo samo mi rasli i razvijali se, ova mjesta su se mijenjala zajedno sa nama. Koristeći naša prepoznatljiva slova, oživljavajući ih, htjeli smo da pokažemo da nam naša individualna pristunost u Danima arhitekture nije bitna – ideja Dana/Noći arhitekture ide dalje od pojedinačnih članova tima!", navodi se u saopštenju 

Plakat - undefined

Dani Arhitekture: Plakat

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije