Predstavljen Takmičarski program – igrani film 29. Sarajevo Film Festivala

0
Radiosarajevo.ba
Predstavljen Takmičarski program – igrani film 29. Sarajevo Film Festivala
Foto: SFF / Takmičarski program SFF

Elma Tataragić, selektorica Takmičarskog programa – igrani film, u takmičarski program je uvrstila 10 filmova i jednu televizijsku seriju, od kojih će 2 imati svjetsku, 1 međunarodnu, a 5 filmova regionalnu premijeru. Dva filma će zabilježiti gala, a televizijska serija specijalnu projekciju.

"Živimo u izuzetno turbulentnim vremenima. I to osjećanje je, nažalost, globalno. Ono što je tačno za ovogodišnju selekciju Takmičarskog programa jeste da ona odražava odnos autora ne samo prema regiji, već i prema svijetu. Baš zbog toga, ova selekcija jeste selekcija regionalnih filmova, ali ona odražava jedan globalni duh vremena u kojem živimo. Prisutne su različite teme: od ljubavnih tema, tema identiteta, globalizacije, smisla života, političke angažiranosti pa sve do odrastanja. Ono što karakterizira ovu selekciju su izuzetno jaki junaci i junakinje, kao i način na koji nam autori bez imalo zadrške dozvoljavaju da im se približimo", kaže o ovogodišnjoj selekciji Elma Tataragić.

Filmovi iz Takmičarskog programa – igrani film 29. Sarajevo Film Festivala u konkurenciji su za nagrade:

Profesor Kržalić upozorava: Rusija hibridnim djelovanjem radi na podjelama, mi to nijemo posmatramo

Profesor Kržalić upozorava: Rusija hibridnim djelovanjem radi na podjelama, mi to nijemo posmatramo

SRCE SARAJEVA ZA NAJBOLJI IGRANI FILM

Novčanu nagradu, u iznosu od 16.000 €, sufinansira Turistička zajednica Kantona Sarajevo

SRCE SARAJEVA ZA NAJBOLJU REŽIJU

29. Sarajevo Film Festival: U konkurenciji za nagrade Srce Sarajeva 49 filmova

29. Sarajevo Film Festival: U konkurenciji za nagrade Srce Sarajeva 49 filmova

Novčanu nagradu, u iznosu od 10.000 €, obezbjeđuju Ujedinjene nacije u Bosni i Hercegovini u saradnji sa UNESCO-om

SRCE SARAJEVA ZA NAJBOLJU GLUMICU

Novčana nagrada u iznosu od 2.500 €

SRCE SARAJEVA ZA NAJBOLJEG GLUMCA

Novčana nagrada u iznosu od 2.500 €

'Odgovorno, za budućnost': Konferencija u misiji očuvanja i zaštite životne sredine

'Odgovorno, za budućnost': Konferencija u misiji očuvanja i zaštite životne sredine

SVJETSKE PREMIJERE

EUROPA
Austrija, Ujedinjeno kraljevstvo, 2023, 100 min.
Režija: Sudabeh Mortezai
Uloge: Lilith Stangenberg, Jetnor Gorezi, Steljona Kadillari, Mirando Sylari, Tobias Winter

Beate je ambiciozna menadžerica zaposlena u misterioznoj korporaciji EUROPA koja planira proširiti poslovanje na područje Balkana. Dok navodno promovišu filantropiju i investicije u nerazvijena područja, Europa zapravo nastoji otkupiti zemlju od stanovnika jedne zabačene doline u južnoj Albaniji, a Beate, kao glavna pregovaračica, rukovodi tom nedefinisanom misijom. Ali stvari se ne odvijaju po planu kada joj se suprotstavi Jetnor, tvrdoglav i duhovan farmer, koji odbija napustiti zemlju svojih predaka.

MEDIUM
Grčka, Bugarska, 2023, 100 min.
Režija: Christina Ioakeimidi
Uloge: Aggeliki Beveratou, Nikolakis Zeginoglou, Katerina Zisoudi, Konstantinos Aspiotis, Martha Frintzila, Natassa Xintaveloni

Šesnaestogodišnja Eleftheria, strankinja u čudnome svijetu, upoznaje misterioznog susjeda Angelosa koji je poziva u svoj fascinantni svijet odraslih. Dok biciklom kruži gradskim ulicama u vrelini augusta, Eleftheria je na putu do samootkrovenja kroz svirepost prve ljubavi.

MEĐUNARODNA PREMIJERA

SLOBODA / LIBERTATE
Rumunija, Mađarska, 2023, 109 min.
Režija: Tudor Giurgiu
Uloge: Alex Calangiu, Cătălin Herlo, Ionuț Caras, Iulian Postelnicu, Alexandru Papadopol, Leonid Doni, Andi Vasluianu, Toma Cuzin, Mirela Oprișor

U haotičnim danima decembra 1989, tokom revolucije kojom je svrgnut komunistički režim, transilvanijski grad Sibiu postaje poprište brutalnog napada na jedinicu policije koji brzo prerasta u krvavi obračun između vojnika, policajaca, pobunjenih građana i predstavnika tajne policije. U očajničkom pokušaju da pobjegne iz okruženja policijskog kapetana Viorela privodi vojska i ubacuje u ispražnjeni bazen sa stotinama drugih ljudi optuženih da su teroristi.

REGIONALNE PREMIJERE

KOS KOS KUPINA / SHASHVI SHASHVI MAKVALI
Gruzija, Švicarska, 2023, 110 min.
Režija: Elene Naveriani
Uloge: Ekaterine Chavleishvili, Teimuraz Chinchinadze

Etero, četrdesetosmogodišnjakinja koja živi u jednom malom gruzijskom selu, nikada nije željela imati muža. Ona cijeni vlastitu slobodu podjednako kao i svoje kolače. Ali njena odluka da živi sama povod je brojnih tračeva među stanovnicima njenoga sela. Iznenada, Etero se strastveno zaljubljuje u jednog muškarca i prisiljena je odlučiti da li želi stupiti u vezu sa njim ili nastaviti živjeti slobodno. Etero se mora suočiti s vlastititm emocijama i odlučiti kako naći vlastiti put ka sreći. Film KOS KOS KUPINA zasnovan je na istoimenom romanu Tamte Melashvili. 

LA PALISIADA
Ukrajina, 2023, 100 min.
Režija: Philip Sotnychenko
Uloge: Stepan Barabash, Serhii Luzanovskyi, Oleksandr Mavrits, Andrii Zhurba, Novruz Pashayev, Oleksandr Parkhomenko, Valeria Oleinikova, Olena Mamchur, Oleksandr Maleev

Ukrajina 1996. godine. Pet mjeseci prije uvođenja moratorija na smrtnu kaznu dva stara prijatelja, policijski detektiv i forenzički psihijatar, istražuju ubistvo kolege. Prije mnogo vremena oba su bila zaljubljena u udovicu žrtve. Udubljeni u komplikovani slučaj i davno zaboravljene uspomene, prijatelji kreiraju budućnost u kojoj će njihova djeca morati živjeti s nasljeđem nerealizovanih ambicija svojih roditelja.

LOST COUNTRY
Srbija, Francuska, Hrvatska, Luksemburg, Katar, 2023, 98 min.
Režija: Vladimir Perišić
Uloge: Jovan Ginić, Jasna Đuričić, Miodrag Jovanović, Lazar Ković, Pavle Čemerikić

Srbija, godina 1996. Tokom studentskih demonstracija protiv Miloševićevog režima petnaestogodišnji Stefan prisiljen je sprovesti najtežu od svih revolucija. Stefan se mora suočiti sa svojom voljenom majkom koja je glasnogovornica i saučesnica korumpirane vlasti protiv koje njegovi prijatelji protestvuju.

TIGRICA / TIGRU
Rumunija, Francuska, Grčka, 2023, 80 min.
Režija: Andrei Tănase
Uloge: Cătălina Moga, Paul Ipate, Alex Velea

Vera je veterinarka iz jednog malog grada u Transilvaniji. Udata je za glumca i reditelja Tomu. Nakon gubitka tek rođenog djeteta, njihov brak zapada u krizu. Vera postaje opsjednuta idejom da svoga mrtvog sina mora sahraniti prema pravoslavnim običajima i sve više vremena provodi na poslu. Na dan kada u zoološki vrt, u kojem Vera radi, stiže novi tigar, ona otkriva da njen muž nešto krije od nje.

ŽIVOTINJA / ANIMAL
Grčka, Austrija, Rumunija, Kipar, Bugarska, 2023, 116 min.
Režija: Sofia Exarchou
Uloge: Chronis Barbarian, Ilias Chatzigeorgiou, Danai Petropoulea, Dimitra Vlagopoulou, Flomaria Papadaki, Ahilleas Hariskos, Voodoo Jürgens

Animatori u jednom otočkom „all-inclusive“ odmaralištu, pod vrelim grčkim suncem, pripremaju se za napornu turističku sezonu. Kalia je predvodnica čopora. Papirni ukrasi, sjajni kostimi i plesni nastupi ispunjavaju pozornicu. Dok se ljeto zakuhava i pritisak posla raste, njihove noći postaju nasilne i u mraku se otkrivaju unutrašnje borbe s kojima se Kalia suočava. Ali kada se svjetla pozornice upale, predstava se mora nastaviti.

GALA, VAN KONKURENCIJE

ČUVARI FORMULE
Srbija, Slovenija, Crna Gora, Sjeverna Makedonija, 2023, 118 min.
Režija: Dragan Bjelogrlić
Uloge: Alexis Manenti, Radivoje Bukvić, Lionel Abelanski, Jérémie Laheurte, Olivier Barthélémy, Ognjen Mićović, Jovan Jovanović, Anne Serra, Alisa Radaković, Jean-Louis Coulloc'h, Cédric Appietto, Miki Manojlović, Dragan Bjelogrlić

U jeku hladnoratovske krize, grupa naučnika u Institutu Vinča sprovodi tajni projekat koji predvodi profesor Dragoslav Popović. Sticajem nepredviđenih okolnosti, oni bivaju izloženi smrtonosnoj dozi zračenja, zbog čega ih jugoslovenska tajna policija odvodi na lečenje u Kliniku Kiri u Parizu. Francuski doktorski tim na čelu sa profesorom Žoržom Mateom zaključuje da je njihovo stanje kritično i da su im dani odbrojani. Iako je profesor Mate ceo svoj život posvetio borbi protiv nuklearnog naoružanja i duboko prezire projekat na kojem su radili jugoslovenski naučnici, on predlaže da se po prvi put u istoriji izvede delikatna i neizvesna intervencija zamene koštane srži ozračenih pacijenata. Da li je u pitanju eksperiment nad živim ljudima, ili on zaista želi da im pomogne – postaje mučno pitanje za jugoslovenske naučnike.

EKSKURZIJA
Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Srbija, Francuska, Norveška, Katar, 2023, 94 min.
Režija: Una Gunjak
Uloge: Asja Zara Lagumdžija i Nađa Spaho, Maja Izetbegović, Mediha Musliović, Izudin Bajrović, Muhamed Hadžović

Dok se njen deveti razred priprema za ekskurziju, Iman privlači pažnju starijeg dečka. Nakon što se, nakon igre istine i izazova po školi proširi glasina da je Iman trudna i to ugrozi ekskurziju, Iman se nađe u oluji očekivanja i ograničenja, a događaji koje je izazvala izmiču kontroli.

SVJETSKA PREMIJERA, SPECIJALNA PROJEKCIJA

RUMI
Televizjska serija, Turska, 2023.
Režija: Can Ulkaj
Producenti: Ahmet Okur, Kerim Ayyildiz
Uloge: Devrim Özkan, Kaan Yildirim, Ushan Çakir, Bülent Inal, Ilker Aksum

U Anadoliji 13. vijeka, dok se mongolska opasnost nadvija a unutrašnja previranja bjesne, mudra duhovna figura Rumi se pojavljuje da ublaži strahove ljudi. Njegove bezvremene riječi ujedinjuju razum i saosjećanje, inspirišući promjenu.

29. Sarajevo Film Festival bit će održan od 11. do 18. augusta 2023. godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije