Suočavanje s prošlošću: Nagrada "Sajma istinitih priča" SFF-a Vesi Vuković

2
Fena
Suočavanje s prošlošću: Nagrada "Sajma istinitih priča" SFF-a Vesi Vuković
Foto: A.K./Radiosarajevo.ba / Dodijeljena nagrada "Sajma istinitih priča"

U sklopu posebnog izdanja programa "Suočavanje s prošlošću", koje se do 16. februara održava u kinu Meeting Point u Sarajevu i online na ondemand.kinomeetingpoint.ba, dodijeljena je nagrada "Sajma istinitih priča" Sarajevo Film Festivala.

Nagradu u vrijednosti 10.000 eura dodjeljuju Sarajevo Film Festival, Obala Art Centar i Friedrich-Ebert-Stiftung (FES) Dialogue Southeast Europe.

Dobitnica nagrade "Sajma istinitih priča" za 2023. godinu je filmska teoretičarka iz BiH Vesi Vuković, koja je nagrađena za priču Heroj iz Arene.

EUROPOL otkrio više detalja: "Kako je u BiH srušen najuži krug pomagača globalnog kralja droge"

EUROPOL otkrio više detalja: "Kako je u BiH srušen najuži krug pomagača globalnog kralja droge"

Menadžerica programa "Suočavanje s prošlošću" Maša Marković navela je da se već šestu godinu u okviru programa "Suočavanje s prošlošću" organizuje i "Sajam istinitih priča“ koji je prilika za razne organizacije da predstave priče, svjedočenja raznih ljudi.

Nagrađena priča Heroj iz Arene govori o onima čiji su najdraži ubijeni ili su nestali za vrijeme Drugog svjetskog rata u Jugoslaviji. Hrvatski književnik i novinar Arene Marino Zurli je tokom deset godina objavljivao priče i fotografije o nestalima, spajao rastavljene porodice.

Nagrađena Vesi Vuković, koja će razvijati filmsku dokumentarnu priču o ovom jedinstvenom čovjeku u izjavi medijima navela je da ta nagrada prije svega ima kulturno značenje.

Dodijeljena nagrada "Sajma istinitih priča"
Foto: A.K./Radiosarajevo.ba: Dodijeljena nagrada "Sajma istinitih priča"

"U pitanju je borba za memoriju. To je borba za neke antifašističke vrijednosti koje su bile tokom Drugog svjetskog rata. To je priča o nekim lijepim djelima koja su se desila. O nekim ljudima koji su trošili svoje vrijeme, energiju, resurse u vrijeme kad nije postojao DNK-a poput Marina Zurla da spoje djecu sa porodicama. Neophodno je da takvi ljudi budu naši heroji", kazala je Vesi Vuković.

Prema dostupnim podacima Zurli je uspio da spoji 163 porodice.

Ovogodišnja dobitnica nagrade "Sajma istinitih priča", Vesi Vuković je doktorirala u oblasti filmskih studija i vizuelne kulture (PhD). Odbranila je doktorat na Univerzitetu u Antverpenu u Belgiji. Članica je ViDi (Visual and Digital Cultures Research Center), kao i A* (Antwerp Gender and Sexuality Studies Network), Univerziteta u Antverpenu. Magistrirala (MA) je na Kjoto univerzitetu umjetnosti i dizajna u Japanu.

Dodijeljena nagrada "Sajma istinitih priča"
Foto: A.K./Radiosarajevo.ba: Dodijeljena nagrada "Sajma istinitih priča"

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije