Otvoren program Suočavanje s prošlošću, sve projekcije su besplatne

Radiosarajevo.ba
Otvoren program Suočavanje s prošlošću, sve projekcije su besplatne
Foto: SFF / Otvoren program Suočavanje s prošlošću

Prethodnog vikenda zvanično je otvoreno specijalno izdanje programa Suočavanje s prošlošću, u organizaciji Sarajevo Film Festivala i Fondacije Friedrich Ebert Dijalog za Jugoistočnu Europu. U sklopu ovog programa, besplatno se prikazuju iznimna dokumentarna ostvarenja koja tematiziraju kulturu sjećanja i konstruktivnog suočavanja sa prošlošću.

Osim prikazivanja filmova koji su nagrađivani na prestižnim filmskim festivalima kao što je filmski Festival u Cannesu, ali i Sarajevo Film Festival, program sadrži i nekolicinu panel diskusija, svakodnevne razgovore sa redateljima i redateljicama filmova u programu, te posebne aktivnosti za mlade iz regiona, s ciljem razvoja multikulturalnog dijaloga i poticanja odgovorne i pravične kulture sjećanja.

Program je otvoren 20. novembra prikazivanjem filma Rentgenski snimak jedne porodice, rediteljice Firouzeh Khosrovani, nakon čega je održana panel diskusija sa rediteljicom, te historičarem Draganom Markovinom i dr. Ralfom Melzerom, direktorom regionalnog ureda Fondacije Friedrich Ebert.

Vučić poražen: Tražio saveznike u UN-u da 'sruši' rezoluciju o genocidu, pa priznao da nije uspio

Vučić poražen: Tražio saveznike u UN-u da 'sruši' rezoluciju o genocidu, pa priznao da nije uspio

Panelisti su se osvrnuli na potresnu, ali i inspirativnu priču koji donosi biografsko ostvarenje Firouzeh Khosrovani, te moć umjetnosti, posebice filma, u pokretanju važnih tema, neophodnih za razvoj cjelokupnog društva. Diskusiju je moderirala Hana Sokolović.

U prvom dijelu festivalskog programa, mladi učesnici iz zemalja regiona imali su priliku da poslušaju predavanja prof. Dine Abazovića, sudjeluju u radionici sa Ajnom Jusić ispred udruženja Zaboravljena djeca rata, te posjete Muzej ratnog djetinjstva u Sarajevu.

Program Suočavanje s prošlošću održava se od 19. do 25. novembra, u terminu od 17:30 u kinu Meeting Point Sarajevo, i preko on-demand online usluge kina, sve projekcije su besplatne.

Program filmova dostupan je na web stranici organizatora, zajedno sa rasporedom panel diskusija i razgovora s redateljima.

Otvoren program Suočavanje s prošlošću - undefined

Foto: SFF: Otvoren program Suočavanje s prošlošću

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije