Premijerom filma "Praznik rada" Pjera Žalice zatvara se 28. SFF: Evo šta vas očekuje

0
Radiosarajevo.ba
Premijerom filma "Praznik rada" Pjera Žalice zatvara se 28. SFF: Evo šta vas očekuje
Foto: Dž.K./Radiosarajevo / "Praznik rada" Pjera Žalice

Premijerom filma "Praznik rada" Pjera Žalice, koji se prikazuje u okviru Open Air programa, večeras će biti zatvoren 28. Sarajevo Film Festival.

Žalica je na konferenciji za novinare u Sarajevu na kojoj se predstavila ekipa filma rekao da je zatvoriti Sarajevo Film Festival iznimna čast i da vjeruje da neće iznevjeriti očekivanja publike.

Priča govori o mentalitetu bosanskohercegovačkog čovjeka, a radnja je fokusirana na jednu od sarajevskih mahala. Priča započinje kao komedija i prelazi u intimnu dramu aktera. Radnja prati Armina, koji se nakon deset godina u Njemačkoj, u gluho doba noći vraća u Bosnu. Prvomajski su praznici, Armin se tek oženio i želi iznenaditi svoga oca Fudu, ali Fude nema kod kuče, a komšija kaže da je uhapšen. Uz dramu mahale i intrigu, ratna tajna koja se "otkopava" na kraju objašnjava cijelu priču.

Svjetska premijera filma "Praznik rada" Pjera Žalice zatvara 28. Sarajevo Film Festival

Svjetska premijera filma "Praznik rada" Pjera Žalice zatvara 28. Sarajevo Film Festival

Uloge u filmu ostvarili su: Muhamed Hadžović, Emir Hadžihafizbegović, Admir Glamočak, Boris Isaković, Aleksandar Seksan, Mirvad Kurić, Jasna Žalica, Tatjana Šojić, Dženita Imamović Omerović, Labina Mitevska, Vedran Đekić, Branka Katić, Ermin Bravo i Branimir Popović.

Za priču ispričanu u ovom filmu Žalica je rekao da bi volio da bude komedija o našem karakteru gdje proslavljamo praznik rada uz veselje i obilje hrane, dok radnici u svijetu traže svoja prava.

"Međutim, kao odgovorni ljudi i umjetnici reagovali smo na stvarnost kakva jeste. Autor ne može pobjeći od sebe", naveo je Žalica.

Foto: Dž.K./Radiosarajevo: "Praznik rada" Pjera Žalice

Muhamed Hadžović koji u filmu glumi Armina je rekao da je emotivno vezan za film i da je bilo lijepo raditi sa prijateljima.

"Ovo je film svih nas koji živimo na ovim prostorima i vjerujem da će publika prepoznati ljubav i intimu kojom smo se bavili", dodao je Hažović.

Dženita Imamović Omerović je navela da je poput Hadžovića gledala Žalicine ranije filmove koji nose duboku pouku i da je uživala u njima.

Saradnju sa režiserom ocijenila je kao jednostavnu, direktnu i iskrenu napominjući da pravi odlične glumačke podjele.

Boris Isaković, koji u filmu glumi dijasporca Savu iz Kanade koji se ne može emotivno odvojiti od Bosne i mahale, naglasio je emocionalnu dimenziju ove priče o običnim ljudima koji su svi nešto izgubili u ratu.

Foto: Dž.K./Radiosarajevo: "Praznik rada" Pjera Žalice

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije