'Odgovorno, za budućnost': Konferencija u misiji očuvanja i zaštite životne sredine

2
FENA
'Odgovorno, za budućnost': Konferencija u misiji očuvanja i zaštite životne sredine
Foto: A.K./Radiosarajevo.ba / Jovan Marjanović, direktor SFF

Učesnici Konferencije "Odgovorno, za budućnost", koju su uz podršku Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) danas organizovali Zeleni klub i Sarajevo Film Festival, diskutuju o izazovima vezanim za ambicioznu misiju nulte stope onečišćenja i društveno odgovornim aktivnostima planiranim tokom Sarajevo Film Festivala (SFF).

Uoči konferencije zastupnik u Predstavničkom domu PSBiH i predsjednik Zelenog kluba Saša Magazinović naglasio je značaj partnerstva Zelenog kluba sa SFF-om, jednim od najvećih kulturnih događaja u regionu.

"Opredijeljenost SFF-a da postane karbonskih neutralan festival je svakako zavrijedio našu pažnju i potrebu da kroz zajedničke aktivnosti damo doprinos ne samo ostvarenju tog cilja nego i podizanju svijesti o odgovornosti i institucija, ali i svakog pojedinca za budućnost planete", istakao je Magazinović.

Profesor Kržalić upozorava: Rusija hibridnim djelovanjem radi na podjelama, mi to nijemo posmatramo

Profesor Kržalić upozorava: Rusija hibridnim djelovanjem radi na podjelama, mi to nijemo posmatramo

Ovdje smo, kako je dodao, da pošaljemo poruku i donosiocima odluka da se ne treba plašiti, za mnoge nepoznatih pojmova kao sto su dekrabonizacija, pravedna tranzicija, Sofijska deklaracija, Zelena agenda, energetska efikasnost jer su to jednostavne i logične teme, a prije svega važne i neizbježne.

Direktor Sarajevo Film Festivala Jovan Marjanović je rekao da se kroz sinergiju djelovanja dolazi do rješenja koja idu u tom pravcu. Napravljena je studija koju će, kako je dodao, danas predstaviti da bi se razumjelo koliko organizacija tako velikog događaja doprinosi emisiji stakleničkih plinova i na koji način se to može smanjiti, odnosno dovesti do željenog nivoa, a to je nulta stopa emisija.

"Studija navodi da kompletna organizacija SFF-a kreira stopu emisija koja je otprilike jednaka onome što 250 građana Sarajeva doprinese prosječno godišnje. To nije prevelika cifra, a sa druge strane mi želimo da ona bude nula", naglasio je Marjanović.

Vlada FBiH dodijelit će više od 5 miliona za zaštitu okoliša i razvoj turizma - pročitajte detalje

Vlada FBiH dodijelit će više od 5 miliona za zaštitu okoliša i razvoj turizma - pročitajte detalje

Rezidentna koordinatorica UN-a u BiH Ingrid Macdonald je izjavila da je SFF veliki ekonomski pokretač, te da doprinosi pozitivnim kretanjima u turizmu, ugostiteljstvu, transportu i drugim sektorima.

"Ono što je važno jeste da je SFF pokretač ekonomskog razvoja. Želimo da vidimo šta u budućnosti SFF može raditi i na promociji zelenih politika", dodala je Macdonald.

Pozvala je sve da dođu na ovogodišnji SFF i posjete Zeleni paviljon u kojem će se moći informirati o svim zelenim politikama vezanim za SFF. Naglasila je važnost Razvojnog programa UN u BiH ne samo vezano za taj festival i projekat, nego i inače za sve projekte na kojima rade.  

Konferencija je, kako su istakli, prilika da se u svjetlu održavanja SFF-a snažno ukaže na vezu između donošenja i spovođenja potrebne zakonske regulative i velikog onečišćenja gradova u BiH, te na posljedice uzrokovane klimatskim promjenama i potrebu podizanja svijesti o neophodnosti zaštite okoliša.

Konferencija 'Odgovorno, za budućnost'
Foto: A.K./Radiosarajevo.ba: Konferencija 'Odgovorno, za budućnost'

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije