I love my life: U Sarajevu počeo Festival ulične umjetnosti

Fena
I love my life: U Sarajevu počeo Festival ulične umjetnosti
FOTO: Radiosarajevo.ba / U Sarajevu počeo Festival ulične umjetnosti
Festival ulične umjetnosti FUU pod motom "Ja volim svoj život" ("I love my life") otvoren je večeras na platou ispred Narodnog pozorišta u Sarajevu uz violinu Irhada Baručije i izvedbu kompozicije "Survivor, eye of the tiger".

Na Festivalu učestvuje veliki broj izvođača iz Bosne i Hercegovine i regije, a za organizatore je bilo najvažnije publici stvoriti ugođaj drugačijeg stila života.

U petak posjetite Festival ulične umjetnosti: Bogat program

Direktor Festivala Aleš Kurt kaže da Sarajevo u budućnosti može biti grad u kojem će se umjetnost relativno redovno pojavljivati na ulicama, grad u kojem će biti dočarane slike ulične umjetnosti.

"Moto festivala 'Ja volim svoj život' može biti ironičan ali može biti i pozitivan, to znači da imate jedan život i iskoristite svaki dan najbolje što možete, uživajte u kreativnosti, ljepoti, u prekrasnim stvarima koje se dešavaju", poručio je Kurt.

Program je vrlo zahtjevan jer obuhvata različite vidove umjetnosti, teatra, performansa, uličnog teatra, koncerata, različitih muzičkih žanrova - moderna klasična muzika ili underground, rock ili moderne etno varijante, likovni program sa muralima, izložbama, kao i novom idejom da se počne praviti podzemna galerija.

Za Irhada Baručiju, kao i repere umjetničkih imena "Stoposto" i "Blekberiza" koji su također nastupili na večerašnjem otvorenju, Festival je dobra prilika da pokažu svoje umijeće.

"Pjesma 'Survivor, eye of the tiger' govori o borbi sa samim sobom, zato sam odlučio da u gradu Sarajevu sa tom pjesmom otvorim Festival jer i ja želim da opstanem ovdje", kazao je Baručija.

Ulaz na sve događaje FUU-a je besplatan, a održavat će se na različitim lokacijama - Veliki park, Tržnica, Ulica Maršala Tita, plato Narodnog pozorišta.

Program koji je trebao biti održan u kompleksu zgrade "Papagajka" premješten je u dvorište OŠ "Musa Ćazim Ćatić".

Festival ulične umjetnosti trajat će do 9. septembra.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije