Evrovizion / Historijski muzej najavljuje diskusiju: Boris Buden, Nerzuk Ćurak i Hana Stoji...

22. 07. 2021. u 16:34:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Diskusija na temu  “Periferne utopije: Boris Buden, Nerzuk Ćurak i Hana Stojić u razgovoru” bit će upriličena u Historijskom muzeju Bosne i Hercegovine, u nedjelju, 1.8.2021. u 19.00 sati.

Razumijevajući jedinstvenu poziciju Bosne i Hercegovine unutar geopolitiičkih i kulturoloških konteksta Evrope, Boris Buden i Nerzuk Ćurak dijele mnoge stavove. Intenzivna razmjena ova dva javna intelektualca i profesora sa Hanom Stojić, literarnom eksperticom i programskom direktoricom evropske književne mreže Traduki, fokusirat će se na značenje pojma utopije za Bosnu i Hercegovinu, ali i razumijevanje bitnosti njene pozicije za geopolitičku viziju Evrope.

Da li je Bosna i Hercegovina periferija Evrope? Da li je oduvijek bilo tako? Da li na periferiji može postojati utopija? Da li je za utopiju potrebna hrabrost? Da li je Evropa propustila šansu da doživi svoje ponovno rođenje u Bosni i Hercegovini? Da li je moguće ponovno stvoriti tu šansu? Da li zanemarujemo važnost osjećaja i ponašanja kada razgovaramo o granicama? – ovim jednostavnim pitanjima otvara se diskurs koji Bosnu i Hercegovinu čini aktivnim subjektom a prostor za utopijsku imaginaciju osnaženim i ključnim unutar geopolitičke kategorije Evrope.

Događaj se organizuje u sklopu putujuće izložbe Evrovizion koja je prošli mjesec otvorena u Historijskom.

Historijski muzej BiH ljubazno moli posjetitelje i posjetiteljke da se, u skladu sa preporukama nadležnih institucija, pridržavaju mjera u cilju sprječavanja širenja koronavirusa.

EVROVIZION.CROSSING STORIES AND SPACES je izložba ifa-e (Institut für Auslandsbeziehungen) koja se u Sarajevu organizuje u saradnji sa Historijskim muzejom Bosne i Hercegovine i uz podršku Goethe-Instituta Bosne i Hercegovine.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA