Uspjeh / Ponos naše zemlje: Mladi matematičar Ervin Macić donio zlato Bosni i Hercegovini

10. 03. 2021. u 19:51:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 8272

Deveti Europski matematički kup bio je i u znaku BiH.

Zlatnim slovima u historiju takmičenja u oblasti matematike upisao se naš sugrađanin Ervin Macić.

Ovaj srednjoškolac, u juniorskoj diviziji među 257 učenika plasirao se na deveto mjesto što je donijelo zlato Bosni i Hercegovini. 

Ervin je već bio učesnik ovog prestižnog takmičenja. Prvi put nije bilo većeg uspjeha, u drugom pokušaju je osvojena treća nagrada dok se treći put domogao zlata, što ga je dovelo do najboljeg rezultata od svih takmičara iz naše države.

Ervin Macić - undefined

Foto: RTV Vogošća: Ervin Macić

Naš zlatni matematičar bavi se uz matematiku i informatikom. Učenik je Druge gimnazije u Sarajevu i već se priprema za predstojeća takmičenja. Matematika u domu Macića nije samo u znaku Ervina, njegova majka proforica je matematike a posebna veza između Ervina i matematike počela je još u petom razredu OŠ „Mirsad Prnjavorac“, koju je pohađao.

O temi da li je matematika otkrivena ili je izumljena Ervin kaže: „iskreno vjerujem da je otkrivena. Vjerujem u Boga i vidi se koliko je to savršeno ukomponovano.“

Ervinu čestitamo na osvojenom zlatu i želimo mu mnogo uspjeha na predstojećim takmičenjima.

Bravo Ervine, ponos si Vogošće i svoje države!


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (5)