Matematičari iz BiH osvojili nove medalje na prestižnim takmičenjima

0
Radiosarajevo.ba
Matematičari iz BiH osvojili nove medalje na prestižnim takmičenjima
Foto. Facebook / Druga gimnazija, Sarajevo

Nakon historijskog rezultata na Internacionalnoj matematičkoj olimpijadi, matematičari iz Bosne i Hercegovine su ponovo zablistali na 37. po redu Balkanskoj matematičkoj olimpijadi (Balkanijadi) i državnom matematičkom takmičenju u Velikoj Britaniji.

Zbog okolnosti uzrokovanih pandemijom koronavirusom, ovogodišnja Balkanska matematička olimpijada je realizirana online.

Srebrene medalje osvojili su Boris Stanković iz Druge gimnazije Sarajevo i Marko Jojić iz Gimnazije Banja Luka.

Borisu je ovo druga srebrena medalja s Balkanijade čime je postigao izuzetan uspjeh i postao jedan od rijetkih učenika u historiji Bosne i Hercegovine koji u svojoj kolekciji medalja ima dva srebra s ovog prestižnog takmičenja.

Pored Borisa, i Faik Tahirović iz Druge gimnazije je nagrađen počasnom pohvalom.

"Pored naših olimpijaca, na matematičkom takmičenju u Velikoj Britaniji zablistao je Din Ammar Tolj osvojivši zlatnu medalju na državnom takmičenju u ovoj zemlji. Din Ammar je prva dva razreda pohađao na međunarodnome IB programu u našoj gimnaziji, nakon čega je, zahvaljujući stipendiji, nastavio svoje školovanje u Velikoj Britaniji. Dok je pohađao našu školu, Ammar Din je pripremio Zbirku zadataka iz matematike za učenike prvog i drugog razreda MYP smjera. Sjajna matematička ekipa Druge gimnazije ponovo nas je učinila ponosnim i to nakon jako kratkog vremena od historijskog uspjeha na Internacionalnoj matematičkoj olimpijadi", saopćeno je iz Druge gimnazije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije