Performansom Selme Selman otvorena izložba Evrovision

0
Radiosarajevo.ba
Performansom Selme Selman otvorena izložba Evrovision
Foto: Dž.K./Radiosarajevo / Selma Selman

Evrovizion je naziv međunarodne izložbe koja je večeras otvorena u Historijskom muzeju u Sarajevu.

Riječ je o multimedijalnoj prezentaciji radova savremenih umjetnika koji tematiziraju trenutnu socijalnu i političku klimu u Evropi i ideju evropskog identiteta. Fokus je na manje vidljivim i marginaliziranim geopolitičkim i kulturnim prostorima, posebno u jugoistočnoj i istočnoj Evropi.

U ljetnom ugođaju platoa Historijskog muzeja, otvorenje je proteklo uz prisustvo publike, zahvaljujući ublaženim epidemiološkim mjerama.

Događaj je obilježio umjetnički performans savremene bh. umjetnice Selme Selman “Vi nemate pojma”.

Izložba Evrovizion u Sarajevu - undefined

Foto: Dž.K./Radiosarajevo: Selma Selman

Sarajevo je prva stanica izložbe, koja je po svojoj formi putujuća. Osim u glavnom gradu BiH, vidjet će je i posjetitelji u Berlinu, Novom Sadu, Ateni, Briselu, Kralovu, Vilniusu, Kalinjingradu, Varni, Kosnavu, Tbilisiu i Nikoziji

“To su mjesta različitosti koja često igraju samo manju ulogu u mnogim međunarodnim teorijskim diskursima i izložbenim praksama, poput multietničkog grada Sarajeva - prvog mjesta održavanja projekta” navedeno je u izložbenom listu.

Evrovision - riječ koja zapravo ne postoji ali je konstrukt koji odražava različite diskurse u poimanju Evrope.

Umjetnička promišljanja i predstavljanja pojmova evropakog identiteta, nacionalizma, granica, steteotipa… može se pogledati u naredna dva mjeseca u Historijskom muzeju u Sarajevu.

Evrovizion crossing stories and spaces je izložba u organizaciji IFA-e (Institut für Auslandsbeziehungen), organizacije za internacionalne odnose u kulturi iz Njemačke, a u Sarajevu se organizuje u saradnji sa Historijskim muzejom Bosne i Hercegovine i uz podršku Goethe-Instituta Bosne i Hercegovine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije