U Sarajevu otvorena umjetnička instalacija rediteljice Jasmile Žbanić

1
Radiosarajevo.ba
U Sarajevu otvorena umjetnička instalacija rediteljice Jasmile Žbanić
Udruženje Kontakt / Umjetnička instalacija

U Galeriji Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu otvorena je umjetnička instalacija rediteljice Jasmile Žbanić.

“U proljeće 2018. Jasmila Žbanić, ponudila mi je umjetničku saradnju da napišem muziku za njen dokumentarni film. S radošću sam prihvatio ponudu, jer sam oduvijek cijenio njen umjetnički rad, a ona je bila i redovni posjetilac koncerata savremene umjetničke muzike SONEMUS Fest, tako da je imala razumijevanja za muziku kakvom se ja bavim", izjavio je kompozitor Ališer Sijarić.

Iz ove saradnje proizašla je instalacija Razor Wire Ensemble, odnosno Žilet žica simfonija, koja tematizira projekte izgradnje zidova od žilet žice s ciljem da se odbije i spriječi dolazak izbjeglica sa Bliskog i Srednjeg istoka, a koje su premrežile granice nekih država srednje Evrope. Takvi krajolici ispresjecani žilet žicom neodoljivo su počeli podsjećati na zloćudne epizode iz evropske prošlosti uzrokovane ideologijom nacionalizma i ksenofobije.

Umjetnička instalacija  - undefined

Foto: Udruženje Kontakt: Umjetnička instalacija

Ozvučavanje ovakve tematike pozivalo je na spajanje zvuka žice i ljudskog govora u kojem se ritam riječi pretvara u titraje žilet žice bez značenja. Za ovu svrhu koristio sam fragmente iz svoje ranije kompozicije za violončelo solo, "die zeit ist SAND nUR" (njem. Vrijeme je pijesak samo).

"Instalacija pod nazivom Razor Wire Ensemble premijerno je prikazana na festivalu Mittelfest u Val Tidoneu u Italiji 2018. godine. Sadašnja postavka ove instalacije u Galeriji Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu posebno me raduje, jer pruža priliku domaćoj publici da je vidi. Treba pomenuti i posebnost da će na otvaranju ove sarajevske instalacije muzički segment biti izveden uživo od strane naše renomirane violončelistice, Belme Alić” izjavio je Sijarić.

Umjetnička instalacija  - undefined

Foto: Udruženje Kontakt: Umjetnička instalacija

Umjetnička instalacija „Žilet žica simfonija“ redateljice Jasmile Žbanić opominje kuda vode podjele koje zanemaruju vrijednost ljudskih života i dijele ih na vrijedne i manje vrijedne.

"Snažna je uloga i obaveza umjetnica i umjetnika u stvaranju boljeg i humanijeg društvo, otpornog na podjele i na granice koje brišu bit ljudskog postojanja”, rekla je Narcisa Cvitanović iz Udruženja za podsticanje i istraživanje izvedbenih umjetnosti KONTAKT.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije