Sarajevo / Otvorena izložba ''Djetinjstvo u pokretu''

21. 06. 2021. u 19:24:00 Fena

Shares: 0

Izložba ''Djetinjstvo u pokretu'', koju je priredio Muzej ratnog djetinjstva povodom Svjetskog dana izbjeglica, otvorena je večeras u Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine.

Nosi lične priče djece u pokretu, djece iz Afganistana, Sirije, Iraka, Kašmira i Eritreje, a koja borave u BiH.

"Izložba je rezultat višemjesečnog rada na dokumentiranju iskustava djece i mladih ljudi koji su zbog straha od nasilja, progona ili oružanog sukoba bili prisiljeni napustiti svoje domove i kretati na duga putovanja u nepoznatno u nadi da će negdje drugo pronaći sigurnost i zaštitu - kazala je na otvaranju izložbe izvršna direktorica Muzeja ratnog djetinjstva Amina Krvavac.

Navela je da mnoga djeca putuju godinama, s porodicama ili čak bez pratnje te da još nisu stigli na željene destinacije.

"Nažalost, primjetili smo da je u BiH, ali i globalno u porastu ksenofobični stav i pristup prema ljudima u pokretu, i da je prisutna neka vrsta potrebe da se distanciramo i naglasimo ko smo mi, a ko su oni, umjesto da se pokušamo fokusirati na sličnosti identificirajući se jednostavno kao ljudska bića - poručila je Krvavac.

Na izložbi su predstavljene igračke, lične stvari, pisma djece koja se obraćaju najbližima, ali i svijetu.

''Petak kad se budemo vratili kući'', pismo je Afganistanca, dječaka Rešada koji piše da svoju mamu i braću nije vidio deset mjeseci.

"Oni su u Njemačkoj. Nedostaju mi i nedostaje mi život koji smo imali u Afganistanu. Bio sam jako mali kada smo otišli pa imam tek nekoliko sjećanja na dom. U mojoj porodici ne govorimo o ratu jer ne želimo kvariti lijepa sjećanja koja vežemo za taj život. Zamišljamo kako ćemo se jednog petka vratiti kući, okupati u svom bazenu i uživati u vrtu kao nekad. Nisam imao predmet koji bih umuzejio, pa sam umjesto toga napisao jednu poruku na perzijskom: 'Želim što prije u Njemačku jer mi nedostaju moja mama i moja braća' - pismo je malog Afganistanca koje je predstavljeno na izložbi.

Izložba će biti postavljena do 26. juna.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (1)