Selma Selman otvorila prvu samostalnu izložbu u Sarajevu

10
Fena/Radiosarajevo.ba
Selma Selman otvorila prvu samostalnu izložbu u Sarajevu
Foto: N.G / Radiosarajevo.ba / Selma Selman

Samostalna izložba Selme Selman, međunarodno priznate umjetnice iz Bihaća s američkom adresom, otvorena je danas u Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine (UGBiH).

Prva samostalna izložba Selme Selman u Bosni i Hercegovini, prilika je za upoznavanje s nesvakidašnjim umjetničkim opusom koji održava složenost njenog identiteta kao trajno „Drugog“ – Romkinje, imigrantice i žene, čiji su radovi društveno angažirani i inspirisani aktivnostima pripadnika romske zajednice.

Njen opus svjedoči o viziji svijeta iz koga umjetnica progovara i p(r)oziva na promjenu, odnosno transformaciju u kojoj nešto što nema materijalnu vrijednost, u umjetničkom i duhovnom diskursu postaje istinska vrijednost.

Kako je prilikom otvaranja izložbe rečeno, radi se o radovima koji potiču na stalno propitivanje i kritički osvrt spram svijeta konzumerizma i posvemašnje materijalizacije, te pozivaju na zajedništvo i solidarnost.

Ponavljajući motiv sakupljanja i recikliranja otpadnog metala, Selman nas poziva da propitujemo način na koji dodjeljujemo vrijednost ljudima, radu i predmetima, pomjerajući granice spoznaje i rušeći stereotipe.

Izložba u Sarajevu - undefined

Foto: N.G / Radiosarajevo.ba: Održana press konferencija povodom izložbe u Sarajevu

Govoreći o značaju i značenjima aktuelne postavke, kustosica Amila Ramović ističe kako izložba, pored umjetničkog doživljaja, inicira i otvara brojna pitanja, ostavljajući prostor publici da dođe do vlastitih zaključaka.

"Prostor umjetnosti ne smije biti onaj koji nam govori šta da radimo i time nas oslobađa odgovornosti da djelujemo. Selman nas poziva da mislimo, da stvaramo kritički sud, da djelujemo i samim tim budemo faktor promjene, kako lične, tako i društvene",  kazala je Ramović.

Takvu orijentaciju u radu svjedoči i sama umjetnica Selman, koja u prvi plan stavlja imanentne, a ne neposredne poruke.

"Ja ne šaljem nikakve poruke, odnosno radim ono što mislim da trebam i to sve proizilazi iz mog iskustva. Koliko god moji radovi su indirektni, oni su, isto tako, direktni i postaju univerzalni za sve nas tako da nas spajaju. Svojim radovima ja stvaram ravnopravnost među svima nama", navodi autorica Selman, u svjetlu umjetničkog i aktivističkog angažmana, te promocije društvene kohezije i integracije marginaliziranih skupina.

Izložba u Sarajevu - undefined

Foto: N.G / Radiosarajevo.ba: Izložba u Sarajevu

Otvaranje izložbe pozdravili su šefica Ureda Vijeća Evrope u Sarajevu Bojana Urumova, rektor Univerziteta u Sarajevu prof. dr. Rifat Škrielj, ministar kulture i sporta u Vladi KS Samir Avdić, šef Ureda UNESCO-a u BiH Siniša Šešum i direktor UG BiH Strajo Krsmanović, potcrtavajući značaj kulture i umjetnosti u kontekstu društvenog razvoja i dostizanja određenih ciljeva i vrijednosti.

Istaknuli su kako stvaralaštvo i aktivizam mlade umjetnice, zapravo, predstavlja svojevrstan poziv i 'krik' za stvaranjem društva jednakih šansi, senzibilizirajući publiku za teme kojima se uglavnom ne pridaje dovoljno pažnje, a koje su značajne za budućnost svake zajednice.

Izložba u Sarajevu - undefined

Foto: N.G / Radiosarajevo.ba: Izložba u Sarajevu

Samostalna izložba radova Selme Selman realizirana je u okviru projekta ‘Promocija raznolikosti i inkluzije kroz promociju umjetničkog i aktivističkog opusa članica i članova romske zajednice'”, a u organizaciji Udruženja Akcija i u saradnji s brojnim domaćim i inozemnim partnerima.

Nakon otvaranja izložbe upriličena je panel-diskusija o temi „Novi odgovori predstavnica romske zajednice u BiH“, s fokusom na podizanje svijesti o novim izazovima za romsku zajednicu u BiH i uz učešće istaknutih aktivista.

O umjetnici...

Selma Selman mlada je i svjetski poznata umjetnica i aktivistkinja koja se kroz svoj rad često bavi pitanjima relevantnim za romsku zajednicu u kojoj je i sama odrasla. Nakon studija slikarstva na Akademiji umjetnosti Univerziteta u Banja Luci, završila je magistarske studije pri programu Transmedia na Syracuse Univerzitetu, New York. Samostalne izložbe imala je diljem Balkana, kao i u Sjedinjenim Američkim Državama, Italiji i Mađarskoj.

Učestvovala je u nizu značajnih internacionalnih izložbi među kojima je i “FutuRoma”, Romski paviljon pri 58. Venecijanskom bijenalu 2019. godine. Dobitnica je niza međunarodnih priznanja u oblasti umjetnosti poput Young European Artist Trieste Contemporanea Award (2017), te započinje pohađanje prestižne Rijksakademie u Amsterdamu (2021).

Njeni radovi dio su umjetničkih kolekcija agnès b., Horsecross Arts Collection, kolekcije Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske, kao i drugih. Po zatvaranju njene izložbe u Sarajevu, slijedi njena velika samostalna izložba u Muzeju Fridericianum u Kasselu, zatim i projekti u Njemačkoj, Mađarskoj, Hrvatskoj, San Marinu, Rumuniji, SAD-u u periodu 2021/2022.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (10)

/ Povezano

/ Najnovije