! / Prva samostalna izložba umjetnice Selme Selman: Panel diskusija u Umjetničkoj galeriji

21. 07. 2021. u 14:42:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Umjetnička galerija Bosne i Hercegovine najavljuje za četvrtak konferenciju za novinare povodom otvaranja prve samostalne izložbe međunarodno prepoznate bosanskohercegovačke umjetnice Selme Selman.

Izložba će za medije biti otvorena od 10:30 sati, a predviđeno je da se uz bh. umjetnicu Selmu Selman medijima obrate i Strajo Krsmanović, direktor Umjetničke galerija BiH kao i Amila Ramović, kustosica izložbe. 

Osim toga, obratit će se i predstavnici institucija koje su podržale ovu izložbu: Siniša Šešum, šef Ureda UNESCO-a u BiH, Rifat Škrijelj, rektor Univerziteta u Sarajevu te šefica ureda Vijeća Evrope u Sarajevu, Bojana Urumova

Također, u 11:30 sati predviđena je panel diskusija "Novi odgovori predstavnica romske zajednice u Bosni i Hercegovini" na kojoj će govoriti umjetnica Selma Selman, članica Asocijacije mladih Roma AKSIOM Selma Zahirović te doktorica filoloških nauka, književnica i prevoditeljica Dr Hedina Tahirović-Sijerčić

Moderatorica panel diskusije će biti izvršna urednica magazina Školegijum, novinarka Rubina Čengić.

U pripremi izložbe sudjeluje tim bosanskohercegovačkih profesionalaca u oblasti umjetnosti. Koordinatorica izložbe je Hana Ćurak, sociologinja. Konsultantica u produkciji projekta je Aida Kalender, direktorica Udruženja AKCIJA. Kreativni tim čine Bojan Hadžihalilović, art direktor, Damir Šagolj, fotograf i Sanda Popovac, arhitektica postavke, te niz bosanskohercegovačkih djelatnika u oblasti umjetnosti. Priprema izložbe vodi se u saradnji s timom Umjetničke galerije Bosne i Hercegovine koji predvodi direktor Strajo Krsmanović.

Selma Selman mlada je i svjetski poznata umjetnica i aktivistkinja koja se kroz svoj rad često bavi pitanjima relevantnim za romsku zajednicu u kojoj je i sama odrasla.

Nakon studija slikarstva na Akademiji umjetnosti Univerziteta u Banja Luci, završila je magistarske studije pri programu Transmedia na Syracuse Univerzitetu, New York.

Samostalne izložbe imala je diljem Balkana, kao i u Sjedinjenim Američkim Državama, Italiji i Mađarskoj. Učestvovala je u nizu značajnih internacionalnih izložbi među kojima je i “FutuRoma”, Romski paviljon pri 58. Venecijanskom bijenalu 2019. godine. Dobitnica je niza međunarodnih priznanja u oblasti umjetnosti poput Young European Artist Trieste Contemporanea Award (2017), te započinje pohađanje prestižne Rijksakademie u Amsterdamu (2021). Njeni radovi dio su umjetničkih kolekcija agnès b., Horsecross Arts Collection, kolekcije Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske, kao i drugih. Po zatvaranju njene izložbe u Sarajevu, slijedi njena velika samostalna izložba u Muzeju Fridericianum u Kasselu, zatim i projekti u Njemačkoj, Mađarskoj, Hrvatskoj, San Marinu, Rumuniji, SAD-u u periodu 2021/2022.

Samostalna izložba Selme Selman provodi se u okviru projekta “Promocija raznolikosti i inkluzije kroz promociju umjetničkog i aktivističkog opusa članica i članova Romske zajednice”, koji podržavaju Evropska unija i Vijeće Evrope kroz svoj zajednički program “Horizontal Facility za Zapadni Balkan i Tursku 2019-2022”.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA