Dino Mustafić osvojio nagradu u Albaniji

Radiosarajevo.ba
Dino Mustafić osvojio nagradu u Albaniji
Radiosarajevo.ba / Dino Mustafic

Bosanskohercegovački reditelj Dino Mustafić, dobio je nagradu za najboljeg reditelja na upravo završenom "MOISIU – ON“, Panalbanskom festivalu koji je održan u organizaciji Nacionalnog teatra u Tirani.

Na festivalu koji je trajao od 23. februara do 15. marta, izvedene su 22 predstave iz Albanije, Kosova i Sjeverne Makedonije.

Naš reditelj je imao čak tri predstave u konkurenciji sa tri različita teatra. Predstava "Južnjak" Teatar Migjeni Shkoder (Skadar) rađena prema tekstu Rainer Werner Fassbinder, "Majka i dijete" Jona Fossea nastala u produkciji MAM (Multimedia Art Movement) iz Tirane te Čehovljev "Višnjik" Teatri Korce.

Festival je sinoć dodijelio nagrade glasovima svih teatarskih produkcija koji su u različitim kategorijama izabrali najuspješnije predstave. Nagradu za režiju teatarskog klasika "Višnjik", Dino Mustafić je dobio kao priznanje za predstavu koja je imala svoju premijernu izvedbu u ljeto 2019. godine, a nakon izuzetnog prijema gledatelja i kritike ovo je prvo gostovanje na festivalu koji okuplja recentne predstave izvedene na albanskom govornom području.

"Čast je dobiti nagradu za predstavu kada je dodjeljuju kolegice i kolege. Radio sam mnogo predstava sa albanskim glumcima i autorima. Možda i neke koje su meni najvažnije u životu poput predstava koje su bile na ovom festivalu. Nijedna rediteljska nagrada u teatru nije moguća bez glumaca i saradnika koji inspirišu i kreiraju zajednički kolektivni čin. Ja volim raditi predstave u ovom dijelu Balkana, imam duhovnu i kulturnu bliskost i atmosferu prijateljstva u kojoj se osjećam kao kod kuće", istakao je Mustafić.

Panalbanski festival "MOISIU" - ON, najveći je festival na kojem se takmiče sva pozorišta koja tvore predstave na albanskom jeziku. Festival je ove godine, zbog epidemioloških mjera, organizovan online.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije