Dino Mustafić o nominaciji "Quo vadis, Aida?": Veliki dan za bh. umjetnost

1
F.V.
Dino Mustafić o nominaciji "Quo vadis, Aida?": Veliki dan za bh. umjetnost
Foto: Ivo Čagalj / PIXSELL / Dino Mustafić

Veliki dan za bosanskohercegovačku umjetnost, kazao je za portal Radiosarajevo.ba naš proslavljeni filmski i pozorišni reditelj Dino Mustafić na vijest da je bosanskohercegovački kandidat "Quo vadis, Aida?", film Jasmile Žbanić, ušao na konačnu listu najboljih filmova van engleskog govornog područja koji će se takmičiti za Oscar.

"Nominacija za Oscara će povećati broj gledalaca ovog filma i tako će istina o Srebrenici biti dostupna širom planete. Jasmila Žbanić je svojim opusom sigurno jedna od najznačajnijih autorica današnjice i ovo je kruna za njenu požrtvovanost, strast i hrabrost sa kojom snima svoje filmove", kazao je Mustafić za Radiosarajevo.ba.

Film "Quo vadis, Aida?" je tako postao drugi film iz naše zemlje koji je bio u utrci za ovu prestižnu nagradu.

"Ničija zemlja" Danisa Tanovića 2002. godine osvojila je za sada jedinog Oscara za Bosnu i Hercegovinu.

“Quo vadis, Aida?” je prije nekoliko dana nominovan u dvije kategorije za britansku filmsku nagradu BAFTA, za najbolju rediteljicu i najbolje ostvarenje van engleskog govornog područja.

Također, film koji govori o genocidu u Srebrenicu dobija izuzetno visoke ocjene od američke kritike, na stranici Metacritic prosječna ocjena mu je nevjerovatnih 96, što ga čini vjerovatno najvećim favoritom za Oscara.

Inače, "Quo vadis, Aida?" govori o genocidu u Srebrenici i prvi je igrani film na ovu temu.

Jasmila Žbanić je napisala scenario i režirala film, a u glavnim ulogama su Jasna Đuričić, Izudin Bajrović, Boris Ler, Dino Bajrović, Emir Hadžihafizbegović i Boris Isaković.

Za kamerom je bila Christine A. Maier, a montirao ga je Jaroslaw Kaminski.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije