Dino Mujkić: Projekt je kruna rada Sarajevo susret kultura

1
Radiosarajevo.ba
Dino Mujkić: Projekt je kruna rada Sarajevo susret kultura
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Okrugli sto u Sarajevu

U okviru Erasmus+ projekta pod nazivom „CUltural administration Boosting with the Engagement of Sustainability for local communities“ – CUBES danas je održan okrugli sto u Umjetničkoj galeriji BiH.

Prezentovan je rad i ciljevi projekta CUBES kao i misija Sarajevo Meeting of Cultures, a prisutni su imali priliku pogledati i kratki film o radu, analizama i dosadašnjim rezultatima.

"Tragove ne ostavljamo za sebe, već za one iza sebe. Sarajevo susret kultura postoji kao neki duh, a mi to želimo da objasnimo. Želimo da probijemo led, srušimo zidove i da gradimo neke lijepe puzzle o našem gradu i svemu onome što imamo", kazao je na početku svog izlaganja prof.dr. Dino Mujkić, u ime Sarajevo Meeting of Cultures.

3 jutarnje vježbe za bolji početak dana

3 jutarnje vježbe za bolji početak dana

Implementacija projekta CUBES započela je 01. oktobra 2019. i trajat će do 30. septembra 2021. godine. Projektni konzorcij se sastoji od devet partnerskih institucija i okuplja predstavnike iz sedam država: Litvanije, Portugala, Grčke, Kipra, Rumunije, Francuske i Sarajevo susret kultura iz Bosne i Hercegovine. CUBES projektom koordinira MB „Homo Eminens“ iz Litvanije.

CUBES proizilazi iz potrebe za kreiranjem i korištenjem novih kompetencija, a vezane za upravljanjem kulturom, kako materijalnim tako i nematerijalnim kulturnim resursima.

Sarajevo susret kultura od samog svog nastanka 2012. godine razvija projekte sa osnovnim ciljem podrške kulture i kulturnog turizma kroz kvalitetne edukativne sadržaje i projekte. CUBES je još jedan u nizu razvojnih projekta u skladu sa Ciljevima održivog razvoja Agende 2030, a posebno cilj 4- Kvalitetno obrazovanje, koje implementira Sarajevo susret kultura.

Neki od ciljeva CUBES projekta obuhvataju slijedeće:

  • Osnaživanje lokalnih zajednica u zemljama učesnicama sa znanjem i sviješću o važnim aspektima kulturne uprave i održivog razvoja;
  • Pružiti svo potrebno znanje ciljnim grupama kako bi mogle djelovati kao mentori u lokalnim zajednicama;
  • Pružiti priliku mladima i ženama lokalnih zajednica da aktivno učestvuju u razvoju svojih lokalnih zajednica;
  • Iskoristiti mogućnosti koje nudi IT i digitalizirati kvalitetni nastavni sadržaj potreban za promjene u kulturi i kulturnoj administraciji;
  • Stvoriti i isporučiti inovativne proizvode i obuku digitalnih alata, prilagođenim resursima za učenje kao temelj za obrazovanje odraslih.
  • Ovo je još jedna prilika da kao partner iz Bosne i Hercegovine donesemo i promoviramo nove trendove koji su bitni za ulazak Bosne i Hercegovine u evropske procese razvoja kulture i kulturnog turizma.

“Ovakve projekte treba promovirati i podržavati. Ministarstvo kulture i sporta u Vladi Kantona Sarajevo je opredljeno od početka da podržava ovakve ideje", poručio je Samir Avdić, resorni ministar i ovom prilikom najavio konferenciju u Općini Centar na temu zakona i podzakonskih akata u oblasti kulture.

"Projekt je kruna rada Sarajevo susret kultura, slijedeće godine slavimo deset godina postojanja. Ono što smo počeli da radimo u trenutku samog osnivanja je promocija naše kulture u Sarajevu, a onda smo shvatili da moramo djelovati i edukatovnog kako bi se ljudi educirali da znaju kako i na koji način da promoviraju svoju kulturu, odnosno na koji način da uređuju kulturne prostore i poboljšavaju one sadržaje koji su bitni nama i onima koji dolaze u naš grad", kazao je Mujkić za portal Radiosarajevo.ba.

Najavio je da iduće godine planiraju drugi simpozij o kulturnom turizmu.

Prvi simpozij je bio 2018. godine, "onda je uslijedila pandemija, tako da vidimo da je velika potreba ne samo da usvojimo nova znanja i vidimo nove trendove, već da širimo mrežu sa onima koji nas poštuju i vole i pozovemo ih da ponovno dođu u naš grad", kazao je Mujkić.

O projektu CUBES, ciljevima, misiji i viziji pročitajte više OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije