Panel diskusije na Dani arhitekture 2021: Govorio i premijer KS Edin Forto

2
Radiosarajevo.ba
Panel diskusije na Dani arhitekture 2021: Govorio i premijer KS Edin Forto
Foto: Dž.K./Radiosarajevo / Program organizovan u kinu Meeting point

Nakon sjajnog sinoćnjeg otvorenja, subotu su obilježile panel diskusije  na manifestaciji Dani arhitekture 2021

"Urbana transformacija" bila je tema panela na kojoj je govorio i premijer Kantona Sarajevo Edin Forto.

Govorio je o nekoliko projekata koje Vlada Kantona Sarajevo predvodi, uključujući transformaciju UNSA kampusa, prostora Skenderije i urbanog planiranja sa vodećom ustanovom iz ove oblasti ETH institutom iz Ciriha. 

Nesreća u Sarajevu: Udaren pješak, velika gužva u saobraćaju

Nesreća u Sarajevu: Udaren pješak, velika gužva u saobraćaju

Na svom Facebook profilu objavio je i video sa panela koji možete pogledati u nastavku. 

Bitno je istaći da je program trajao cijeli dan, već sa početkom u 11 sati u kinu Meeting point na glavnoj sceni smjenjivala su se velika i uvažena imena iz svijeta arhitekture iz cijele Evrope.

U toku drugog bloka subote, na glavnu scenu kina Meeting point smjenjivali su se Mat Barnes iz Velike Britanije, Melike Altinisik iz Turske, te hrvatski studio NFO.

O čemu se govorilo danas, kao i ko su bili govornici poslušajte na zvaničnom Facebook profilu Dani arhitekture 2021.

Prvi regionalni predavač u nedjelju. 19. septembra će biti Relja Ivanić iz Srbije. Nakon Relje, na sceni će se pojaviti njegovi sunarodnjaci, odnosno predstavnici Srpskog paviljona na Bijenalu u Veneciji. Paviljon Srbije na 17. Međunarodnom bijenalu arhitekture u Veneciji 'Osmi kilometar' je djelo autorskog tima 'Moderni u Beogradu'.

Nakon srpskog, predstavit će se i Alessandro Melis, kurator Italijanskog paviljona 2021.

Prvi blok predavanja biće zaključen dokumentarnim filmom Dana arhitekture i Francesca Degl’Innocentia - Symmetries. Film je nastao u suradnji sa Italijanskim Paviljonom, odgovara na tematiku otpornih zajednica, te je premijerno prikazan na Venecijanskom Bijenalu 2021.

Završni blok predavanja Dana arhitekture će se fokusirati na bh. arhitekte, njihove projekte i dostignuća, a prije istog biće dodijeljena Fresh+Bold nagrada publike za najbolji arhitektonski projekat predstavljen na prethodnom izdanju Dana arhitekture.

U završnom bloku, prve će se predstaviti Nermina Zagora i Dina Šamić iz studija Firma d.o.o., Bernard Bostijančić arhitekta iz BiH, te će posljednje predavanje u sklopu ovogodišnjih Dana arhitekture održati Ilma i Zejd Kobilica iz studija Trokut. Govorit će nam o svojim projektima, načinu dizajniranja, te viđenju arhitekture, urbanizma i dizajna i budućnosti istih sa njihovog aspekta.

Festival će se završiti sa panel diskusijom u kojoj će se reflektirati na ovogodišnja predavanja, tematiku, izvući zaključke, te poželjeti puno sreće Danima arhitekture 2022.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije