! / Jedino mjesto gdje cvjeta turizam uprkos pandemiji koronavirusa

19. 11. 2020. u 14:03:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Mjesta koja uglavnom žive od turizma, u velikim su problemima zbog pandemije koronavirusa i svega što ona nosi.

Međutim, na jednoj lokaciji sve je rezervisano do juna 2021. godine.

Chatamska ostrva, arhipelag u Tihom okeanu, udaljena su oko 800 km od Novog Zelanda. Ujedno, potpadaju pod jurisdikciju upravo te države.

Zbog udaljenosti od kopna, nisu baš bili uvek prvi izbor turistima, ali sada, tamošnji ugostitelji moraju da odbijaju rezervacije jer su naprosto pretrpani.

U nekoj standardnoj sezoni, ovo mjesto uglavnom privuče oko 2.000 turista. Chatam i Pitt, jedina dva naseljena ostrva, ukupno imaju oko 700 stanovnika, a kako sami priznaju, nisu navikli na ovoliku navalu, piše BBC, a prenosi b92.

"Uglavnom nema mlađih gostiju, zbog toga što ovdje smještaj nije jeftin, a nema ni barova na plaži ili sličnih mjesta koje privlače mlađu populaciju", kaže Jackie Gurden, turistički menadžer ostrva.

Kako je objasnila, kada su granice zatvorene uslijed pandemije COVID-19, Chatamska ostrva postala su naprasno jedna od omiljenih destinacija Novozelanđana.

Sve ukupno, procjenjuje ona, samo oko 150 kreveta postoji u hotelima i pansionima, dok ostatak "drže" privatni smeštaji.

Svega nekoliko letova nedjeljno ide do Chatamskih ostrva, jer ih samo jedna avio-kompanija, Air Chatam, uvrstila u svoju standardnu rutu.

Sve je rezervisano do juna 2021. godine, a Gurdenova je izjavila kako se ne sjeća ovakve situacije, odnosno da "čak ni za sebe ne može da nađe sobu".

Stanovnici ostrva Pitt vole da kažu kako je to "prvo naseljeno mjesto sa kog može svakoga dana da se vidi zalazak sunca", a na ostrvima živi i veoma egzotičan životinjski svijet - neke od najrjeđih ptica na svijetu, razna kopneno-vodena stvorenja, ali i najmanji pingvin, "mali plavi pingvin".


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA