Uspjeh / Jacinda Ardern: Ukidamo mjere, Novi Zeland je ponovo pobijedio virus

05. 10. 2020. u 07:04:00 Radiosarajevo.ba, Hina

Shares: 67

Novozelandska premijerka Jacinda Ardern najavila je u ponedjeljak ukidanje mjera uvedenih u Aucklandu radi suzbijanja drugoga vala epidemije koronavirusa, ustvrdivši da je njezina zemlja "ponovo pobijedila virus".

Novi Zeland u maju je potpuno zaustavio prvi val koronavirusa zahvaljujući strogim mjerama, a ta zemlja zabilježila je niz od 102 dana bez novozaraženih osoba.

No, novo žarište epidemije otkriveno je u augustu u najvećem gradu Novog Zelanda, što je vlasti prisililo da za milion i pol stanovnika Aucklanda ponovno odrede stroge mjere potpunog zatvaranja koje su trajale tri sedmice, sve do početka septembra.

Nakon toga u tom gradu na sjeveru zemlje 12 dana nije zabilježen nijedan novi slučaj zaraze koronavirusom te je premijerka Ardern potvrdila da je epidemija sada pod kontrolom, pozdravivši stanovnike koji su morali izdržati novi lockdown.

Inače, Novi Zeland, na kojem živi 4,8 miliona stanovnika, imao je ukupno 1,854 slučajeva zaraze, dok je 25 ljudi preminulo. Trenutno je aktivan 41 slučaj i niko nije u teškom stanju.

"Stanovnici Aucklanda i svi Novozelanđani držali su se plana koji je dosad uspio dva puta. I ponovno su pobijedili virus", rekla je premijerka.

Uspjeh je za nju došao u pravom trenutku, s obzirom na to da se 17. oktobra održavaju parlamentarni izbori. Velika je vjerojatnost da će Ardern nakon izbora ostati na čelu vlade.

Premijerka je dodala da će od srijede u Aucklandu vrijediti najniži nivo borbe protiv pandemije, koja vrijedi za ostatak zemlje.

To znači da više neće biti nikakvih ograničenja javnoga okupljanja.

No, Ardern je upozorila da ne treba "spavati na lovorikama".


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA