! / Svi žele odseliti na Novi Zeland: Pogledajte početak izborne kampanje Jacinde Ardern

11. 08. 2020. u 10:57:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 176

Zemlja u kojoj do jučer 101 dan nije bilo lokalnog prijenosa koronavirusa

Zemlja čiji je pasoš danas, u vremenu ove pandemije, najvrjedniji. 

Zemlja, čijoj se premijerki svijet divi, jer ne da je usporila nego je u potpunosti "smrvila" COVID-19

Riječ je, dakako, o Novom Zelandu i njegovoj liderki Jacindi Ardern, koja predvodi listu najuspješnijih lidera u vrijeme korona krize, političarki novog kova koja danas diktira i lekcije i tempo nizu starijih kolega u svijetu.

“I dok je pridržavanje pravila generalno bilo snažno, postoje neki koje bih velikodušno nazvala idiotima”, nije birala riječi premijerka kada je govorila o 38-godišnjaku iz Christchurcha, koji se snimio kako namjerno kašlje i kiše na ljude u supermarketu.

A ova kriza tek je jedan u dugom nizu izazova s kojima se Jacinda Ardern suočila tokom mandata. Posljednji prije epidemije bilo je rješavanje krizne situacije u decembru 2019. zbog erupcije vulkana na novozelandskom Bijelom otoku, koja je odnijela 16 života, mahom turista iz cijelog svijeta, dok je 20-ak ozlijeđenih prevezeno na odjele intenzivne skrbi. No jedan tragičan događaj u martu prošle godine odigrao je presudnu ulogu u tome da premijerku upozna cijeli svijet i da ona osvoji srca mnogih zbog svog suosjećanja i mirnoće u odgovoru na krizu.

Naime, Ardern izazvala je simpatije podrškom, empatijom i solidarnošću s muslimanima nakon terorističkog napada na dvije džamije u Christchurchu, u kojem je ubijena 51 osoba. Posebno je zapaženo da je u znak solidarnosti s napadnutom zajednicom nosila tradicionalnu maramu na glavi te da je izjavila da nikad neće izgovoriti ubojičino ime: “Možda je želio biti na zlu glasu, ali mi na Novom Zelandu nećemo mu dati ništa. Čak ni ime!”

Protekle je subote Jacinda Ardern sa svojom strankom otpočela i novu izbornu kampanju, čiji je fantastični moto: "Samo nastavimo, nastavimo obnovu i nastavimo ići naprijed!" ("Let's keep going, let's keep rebuilding, and let's keep moving!") 

Njen govor proširio se nevjerovatnom brzinom društvenim mrežama, a svi su oduševljeni njenim nastupom, riječima u kojima nema mržnje, nema floskula, nema prepadanja drugim i drugačijim... nema spominjanja terorističkog napada, nema vulkanskih erupcija... nema straha. 

"Došli smo s namjerom da mijenjamo. Danas, manje je djece siromašno, više je kuća izgrađeno, bliže smo tome da naša zemlja bude čistija, zelenija i 'carbon neutral'. Sad, više nego ikad, moramo nastaviti", poručila je.

Pogledajte snimak - evo zašto svi žele odseliti na Novi Zeland:


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA