Premijerka Novog Zelanda napravila još jedan potez zbog kojeg joj aplaudira svijet

Radiosarajevo.ba
Premijerka Novog Zelanda napravila još jedan potez zbog kojeg joj aplaudira svijet
EPA / Jacinda Ardern

Sve djevojčice na Novom Zelandu dobit će besplatne higijenske uloške i tampone, odlučila je premijerka ove zemlje Jacinda Ardern.

Kako je rekla, cilj joj je zaustaviti menstrualno siromaštvo, te će vlada platiti uloške i tampone koji će biti podijeljeni u školama. 

"Želim da podržim mlade ljude da nastave edukaciju", poručila je, a njen potez pozdravili su milioni na društvenim mrežama.

Na Novom Zelandu, oko 95 hiljada djevojčica, uzrasta od devet do 18 godina, ostaju kući za vrijeme menstruacije jer ne mogu priuštiti higijenske proizvode.

Ardern se zarekla da će ovo promijeniti.

Menstrualno siromaštvo je stvarno i ozbiljno pitanje, koje utječe na živote stotine hiljada djevojčica i žena, koje ili ne mogu priuštiti odgovarajuće higijenske proizvode ili ih ne mogu kupiti. U pojedinim slučajevima, ovo vodi do produženog nošenja ovih proizvoda što može uzrokovati infekciju, toksični šok i, rijetko, smrt. 

Novi Zeland će u ovu inicijativu uložiti oko 4,4 miliona KM, a plan je da u nju budu uključene sve škole do 2021. 

"Naš plan da smanjimo siromaštvo među djecom u periodu od deset godina, čini razlike, ali imamo još mnogo toga da uradimo. Pogotovo sad, kad imamo obitelji koje su teško pogođene pandemijom COVID-a", rekla je Ardern. 

Kako navode brojni korisnici društvenih mreža:

"Nadamo se da druge države pomno prate i prepisuju."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije