Novi Zeland: Auckland i dalje u izolaciji, ostale čeka velika novost

Radiosarajevo.ba
Novi Zeland: Auckland i dalje u izolaciji, ostale čeka velika novost
Foto: EPA-EFE / Jacinda Ardern

Novi Zeland će ukinuti restriktivne mjere uvedene u svrhu suzbijanja širenja koronavirusa diljem zemlje 21. septembra s izuzetkom najvećeg grada Aucklanda, koji je žarište drugog vala zaraze, rekla je u ponedjeljak premijerka Jacinda Ardern.

Ardern je izjavila da će restrikcije u Aucklandu biti razmotrene idući ponedjeljak.

Također je rekla da će vlada odmah ublažiti mjere fizičkog distanciranja u avionima, što predstavlja olakšanje za kompaniju Air New Zealand, koja je mjesecima morala ograničavati broj putnika na svojim letovima.

“Znam da će ova promjena označiti stvarnu razliku za Air New Zealand i dijelove zemlje koji se nadaju većem broju posjetitelja”, rekla je Ardern na konferenciji u gradu Dunedinu na Južnom otoku gdje boravi u sklopu izborne kampanje.

Maske će i dalje biti obavezne u javnom prijevozu, istaknula je.

Činilo se da je Novi Zeland, koji im pet miliona stanovnika, uspješno zaustavio lokalni prijenos COVID-19, ali nova pojava virusa u Aucklandu u augustu nagnala je vladu da vrati grad pod karantin.

Premijerka Ardern, koju očekuju opći izbori 17. oktobra, ublažila je restrikcije ovaj mjesec, ali je grad i dalje na razini upozorenja 2,5, što podrazumijeva ograničavanje okupljanja na 10 ljudi.

Vlada će razmotriti sadašnja pravila za Auckland na sjednici 21. septembra, a ako situacija bude stabilna povećat će broj dopuštenih sudionika okupljanja.

Novi Zeland je zabilježio u ponedjeljak jedan novi slučaj koronavirusa, tako da je ukupan broj zaraženih 1.447 osoba a umrlih - 24 osobe.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije