Vlada SAD-a upozorila državljane da ne idu na Novi Zeland zbog "23 aktivna slučaja"

Radiosarajevo.ba
Vlada SAD-a upozorila državljane da ne idu na Novi Zeland zbog "23 aktivna slučaja"
Foto: Nzherald.co.nz / Jedna naslovnica novozelandskih medija

Novozelandski mediji proteklih sati jako se zabavljaju prenoseći vijest iz Sjedinjenih Američkih Država, gdje je Vlada upozorila svoje državljane da ne putuju na Novi Zeland, gdje su aktivna 23 slučaja infekcije COVID-19.

"Stiže takvo upozorenje uprkos činjenici da je u SAD-u (populacija 328 miliona) više od dva miliona aktivnih slučajeva, i gdje je lokalni prijenos virusa skoro pa 'osiguran", pišu novozelandski mediji. 

Inače, američki predsjednik Donald Trump planira polako otvarati granice, neke restrikcije su povučene, no s tim je došlo i upozorenje za Amerikance da ne putuju na - Novi Zeland. 

"Do 6. augusta 2020, Novi Zeland (populacija 4.8 miliona) je imao 1.569 potvrđena slučaja COVID-a. Trenutno su aktivna 23 slučaja", navodi američka vlada, a novozelandski mediji napominju kako im je zanimljivo to što se ne navodi da su sve te osobe, njih dvadeset i troje, u izolaciji koju kontrolira sistem

Potom, kolege s Novog Zelanda podsjećaju Amerikance da, sve i da žele, ne mogu doći na ovaj otok. Naime, ulazak na Novi Zeland dozvoljen je samo državljanima ove zemlje te strancima s važećim dozvolama boravka - a i tada moraju provesti najmanje 14 dana u izolaciji koju kontrolira država te imati negativan test na COVID-19 prije povratka u društvo. 

"Također, naša vlada na svojoj stranici ima samo jednu, jednostavnu poruku za sve koji žele putovati u inostranstvo, uključujući i SAD - nemojte", pišu novozelandski mediji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije