Novi Zeland zabilježio nove slučajeve COVID-a nakon 24 dana

Radiosarajevo.ba
Novi Zeland zabilježio nove slučajeve COVID-a nakon 24 dana
FOTO: Pixabay / Zastava Novog Zelanda

Novi Zeland je potvrdio dva nova slučaja koronavirusa, čime je nakon 24 dana zabilježena prva infekcija virusom COVID-19 u ovoj okeanijskoj zemlji. U pitanju su dvije sestre koje su došle iz Velike Britanije kako bi prisustvovale pogrebu roditelja.

Prošle sedmice vlasti na Novom Zelandu ukinule su sva ograničenja unutar zemlje, izjavivši da je zemlja pobijedila pandemiju. Ipak, ostala su stroga ograničenja kada je riječ o kontroli granice, tj. samo je državljanima Novog Zelanda i neophodnim radnicima koji su dolazili sa strane ulaz bio dozvoljen.

Ashley Bloomfield, zamjenik ministra zdravstva Novog Zelanda, ranije je rekao da postoji dogovoreni plan kako da se odobre turistički aranžmani za ulazak u ovu državu.

COVID-19 pozitivne žene, jedna u svojim 30-im i jedna u 40-im godinama, stigle su na Novi Zeland iz Velike Britanije 7. juna. Odsjele su u izolacionom hotelu u Oklandu i 12. juna su pisale nadležnim organima da ih puste na sahranu. One su dobile dozvolu za putovanje u Wellington 13. juna.

Jedna od spomenutih žena imala je blage simptome, ali je ljekarima kazala da je i prethodno imala temperaturu te da nema sumnju da se radi o virusu korona.

Zatim su se privatnim vozilom uputile prema Wellingtonu i tokom ovog putovanja nisu dolazile u bliski kontakt s drugim ljudima osim jedne na sahrani koja je odmah upućena u izolaciju, izjavio je Bloomfield.

Žene su testirane u ponedjeljak, a rezultati su potvrđeni u utorak, piše BBC.

Od 8. juna sve osobe koje dođu na Novi Zeland testiraju se na COVID-19 i moraju proći kroz 14-dnevni period izolacije ili karantene.

Nedavno su zvaničnici Novog Zelanda proglasili pobjedu nad koronavirusom, što ga čini jednom od rijetkih zemalja na svijetu koja se vratila u normalno stanje. U skladu s tim, društveno distanciranje više nije potrebno i nisu određena ograničenja u vezi s javnim okupljanjima.

Premijerka Jacinda Ardern nije krila sreću zbog ovoga, ali je upozorila da će se zemlja sigurno u nekom trenutku opet susresti sa zarazom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije