Svečano otvoreno pedeseto izdanje festivala kulture "Slovo Gorčina"

Radiosarajevo.ba
Svečano otvoreno pedeseto izdanje festivala kulture "Slovo Gorčina"
Foto: Slovo Gorčina / Otvoren festival u Stocu

Pedeseto izdanje festivala kulture "Slovo Gorčina" svečano je otvoreno sinoć, na tradicionalno najvažnijoj lokaciji za Slovo Gorčina – nekropoli stećaka Radimlja, na kojoj je ova manifestacija davne 1971. godine i započela.

Program festivala je započeo svečanom akademijom na kojoj su se govornici, Gorčin Dizdar, predsjednik upravnog odbora "Slova Gorčina", Alija Pirić, književni kritičar, profesor književnosti i dugogodišnji saradnik festivala, te Hadžem Hajdarević, predsjednik Društva pisaca Bosne i Hercegovine, prisjetili najvažnijih trenutaka u bogatoj historiji festivala, ali i odali priznanje osnivačima i najzaslužnijim saradnicima festivala.

Program je nastavio proglašenjem dobitnika nagrade "Mak Dizdar" za najbolju neobjavljenu zbirku poezije u 2021. godini. Od 51 pristiglog rukopisa Luka Ivković iz Šibenika osvojio je treće mjesto sa svojom zbirkom "Gašenje glasova", mostarka Emina Kovačević sa zbirkom pjesama "Skice iz Unicef sveske" osvojila je drugo mjesto, dok je prva nagrada za najbolju neobjavljenu zbirku poezije u 2021. godini pripala Nikolini Todorović iz Sarajeva, za zbirku pjesama "Baštovanka Ofelija".

Nakon proglašenja dobitnika posjetioci festivala uživali su na prekrasnoj lokaciji nekropole stećaka Radimlja u poetsko-plesnom performansu "E da ednom prestanu gorčine...", zasnovan na Makovim stihovima, u režiji sarajevske režiserke Sabrine Begović – Ćorić.

Vizualno, muzički i samim stihovima publiku je poetsko-plesni performans s bakljama poveo na putovanje kroz vrijeme, spajanjem tri vremenska aspekta koji se susreću, sada i ovdje, kada su nam potrebni vraćanje nade i podsjećanje da su razne daće i nedaće dio svakog vremena. Makove stihove recitirali su profesionalni glumci i glumice iz Sarajeva, dok je kostimografija povjerena Adisi Vatreš-Selimović.

"U samu izvedbu inkorporirani su elementi sa stećaka koji se pojavljuju i u stihovima Maka Dizdara, pa tako se plesno i vizualno učesnici i učesnice stapaju u kolo u kom iščezavaju ostavljajući nam svjetlost vatre koju su donijeli, kao i svjetlost poruke samog performansa.

Pokušavamo uspostaviti jednu vrstu dijaloga između prošlosti, sadašnjosti i budućnosti da vidimo koji su to motivi koji se ponavljaju, koji su to pozivi da budemo bolji ljudi da se nekako prisjećamo, da ne zaboravljamo, da održimo kulturu sjećanja ali i da zadržimo ustvari one dobre vrijednosti koje je Mak Dizdar isticao nešto dobro u ovom lokalnim ljudima što je on znao takvu maestralno da u stvari iznjedri u svojoj poeziji." kazala je Begović – Ćorić.

Prvu noć festivala muzičkim programom zaključio je beogradski muzičar Kиr, elektro-akustičnim zvukom uz video podlogu umjetnika Boba Blagočestivog.

Program festivala nastavlja se bogatim kulturnim, umjetničkim i književnim sadržajem i danas, 31. jula i traje do nedjelje, 1. augusta 2021. godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije