Britanski umjetnik kompletnu izložbu slika poklonio Memorijalnom centru Srebrenica

0
Radiosarajevo.ba
Britanski umjetnik kompletnu izložbu slika poklonio Memorijalnom centru Srebrenica
Foto: Kanton Sarajevo / Izložba slika Rogera Dalea

Nakon što je izložba Struthof, 100 pogleda prema slobodi predstavljena u sarajevskom Collegium Artisticum, na prijedlog premijera Kantona Sarajevo Nihada Uka, umjetnik Roger Dale odlučio je sve radove s izložbe pokloniti, kao dio stalne postavke njihove galerije, Memorijalnom centru Srebrenica.

Donacija umjetničke postavke Rogera Dalea Memorijalnom centru Srebrenica predstavlja značajan kulturni i historijski trenutak.

Ova izložba sadrži ciklus od 100 slika koje je Dale naslikao tokom ljeta i jeseni 1994. godine, na području nekadašnjeg nacističkog koncentracionog logora Struthof.

Ramo Isak uživa na ljetovanju: Otkrio na kojoj destinaciji odmara i u čijem društvu

Ramo Isak uživa na ljetovanju: Otkrio na kojoj destinaciji odmara i u čijem društvu

"Slike prikazuju cijelu panoramu od 180° prekrasnog krajolika koji okružuje lokalitet i koji su zatvorenici mogli vidjeti u svojim strašnim patnjama, dok je logor bio aktivan od 1941. do 1944. godine. Kontrast između ljepote prirode i okrutnosti čovjeka ovdje je iznimno dirljiv i potresan. Međutim, u ovoj seriji slika nema ničega od užasa koji se dogodio. Umjesto toga, prikazao sam bogat pastoralni krajolik, kao znak pomirenja i nade", naglasio je autor.

Roger Dale kreirao je ovaj projekt na vlastitu inicijativu, kao direktan odgovor na agresiju i tragediju koja se u periodu 1992-1995. odvijala u Bosni i Hercegovini. Zamišljen je kao čin solidarnosti s nevinim žrtvama rata u našoj zemlji, ali i kao univerzalni čin suosjećaja sa žrtvama svih ratova.

Izložba slika Rogera Dalea

"Daleov rad je važan podsjetnik na ljudsku sposobnost za stvaranje ljepote usred najvećih patnji i poziv na pomirenje i nadu u budućnost. Njegova donacija slika Memorijalnom centru Srebrenica ne samo da će obogatiti kulturni fond centra, nego će posjetiteljima omogućiti da se reflektuju na ljudsku historiju kroz prizmu umjetnosti i da promišljaju o važnosti sjećanja, pomirenja i nade", zaključio je premijer Uk.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije