Premijerom Bajke o muzejskom kraljevstvu obilježavaju Svjetski dan knjige

Radiosarajevo.ba
Premijerom Bajke o muzejskom kraljevstvu obilježavaju Svjetski dan knjige
Foto: HMBiH / Biblioteka

U biblioteci Historijskog muzeja BiH svakodnevno interpretiraju i otkrivaju stare, ali i ispisuju nove priče.

Kako ističu, iako je biblioteka trenutno zatvorena, pronalaze način da obogateo karantinsku svakodnevnicu muzejskim pričama.

Tim povodom su u objavi na svojoj Facebook stranici najavili na koji će način obilježiti Međunarodni dan knjige i autorskih prava, 23. aprila. Tako će na TVSA emitovati TV premijeru Bajke o muzejskom kraljevstvu, a na web stranici Zbornik radova.

"Bajka o muzejskom kraljevstvu približava čitateljima dinamični i veseli život muzejskih eksponata. Ova mala priča je protkana velikim uvjerenjem da je zadatak muzeja da priča i (po)kazuje – da priča kakvi smo bili, koliko smo slični i različiti. Otrgnuti od zaborava, negdje između prošlosti i budućnosti, eksponati doslovno progovaraju", navode iz HMBiH.

Zbornik radova je dijaloška platforma kroz koju predstavljaju mišljenja domaćih i stranih stručnjaka iz različitih oblasti: muzeologije, historije, historije umjetnosti, restauracije, arhitekture.

"Redakcija Zbornika je za historijskim faktima tragala kroz muzejske artefakte – pronalazeći metode da se ukaže na kompleksnost rekonstrukcije historijskih činjenica (fakti) i višeznačnost muzejskih predmeta (artefakti). Svjesni važnosti i jednog i drugog u sveukupnom doživljaju prošlosti, Zbornik radova HMBIH: fakti i artefakti ćemo učiniti dostupnim javnosti preko internet stranice HMBIH www.muzej.ba", pozvali su iz Historijskog muzeja.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije