Izgradnja Memorijalne sobe s ličnim predmetima ubijene djece Sarajeva

Radiosarajevo.ba
Izgradnja Memorijalne sobe s ličnim predmetima ubijene djece Sarajeva
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Odavanje počasti djeci opkoljenog Sarajeva

Udruženje roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992-1995. je pokrenulo inicijativu izgradnje Memorijalne sobe, koja će osim historijsko-edukativnih materijala, sadržavati predmete koji su pripadali ubijenoj djeci.

Iz Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva pozivaju članove da učestvuju u procesu izgradnje Memorijalne sobe tako što će ustupiti ili pokloniti predmete koji su pripadali njihovoj djeci.

„Predmeti koji će činiti postavku su: igračke, odjeća, fotografije, crteži, dokumenti ubijene djece i namještaj iz dječijih soba. Postavka će biti predstavljena kao dječija soba u trenutku posljednje igre. Predmeti će se brižno čuvati u sigurnom okruženju: neki od predmeta će biti izloženi na postavci u Memorijalnoj sobi koja će biti otvorena u neposrednoj blizini Spomen-obilježja ubijenoj djeci opkoljenog Sarajevu, dok će neki biti čuvani i proučavani u skladu sa kodeksima muzejske struke u Historijskom muzeju BiH“, saopćeno je iz Udruženja.

Cilj osnivanja i otvaranja Memorijalne sobe je stvaranje komemorativnog prostora koji će oslikavati historijski kontekst, govoriti o ličnim pričama djece, te čuvati sjećanje na ubijenu djecu.

„Memorijalna soba će biti korištena u edukativne svrhe – soba će biti katarzični prostor kroz koji, otvaranjem priča iz prošlosti, pomažemo izgradnju bolje budućnosti“, saopćeno je.

Javni poziv za predaju predmeta traje do 15. marta. Roditelji predmete mogu donijeti u Udruženja ili Historijskog muzeja BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije