"Gladna bajka": Animirani film sarajevskih učenika nosi snažnu poruku

S. Š. J.
"Gladna bajka": Animirani film sarajevskih učenika nosi snažnu poruku
/ JU“Deseta osnovna škola“ Ilidža
Festival djece i omladine „Zenica 2016“ ove godine je dodijelio deset nagrada najzanimljivijim i najmaštovitijim filmskim kreacijama učenika osnovnih i srednjih škola širom Bosne i Hercegovine.

U kategoriji animiranog filma od šest prijavljenih, titulu najboljeg je dobio film Gladna bajka - autorski rad Sekcije za strip i animaciju JU “Deseta osnovna škola“ Ilidža u Sarajevu.

Na proglašenju pobjednika su prisustvovali učenici Amina Plavčić, Ahmed Nalo (koji su posudili glasove u animiranom filmu) i Ibrahim Salkić, član Sekcije za strip i animaciju, u pratnji nastavnika razredne nastave Sabita Agića (koji je također posudio glas u animiranom filmu) i Vedada Šabanadžovića, bibliotekara škole i voditelja sekcije.

Gladna bajka

"Animirani film Gladna bajka ove godine je osvojio prva mjesta i na općinskom (Ilidža), kantonalnom (Sarajevo) i državnom (Travnik) takmičenju. Radnja crtanog filma se dešava za vrijeme opsade Sarajeva, u jednoj kući u periferiji, gdje jedni nana i dedo sa svojim unucima pokušavaju preživjeti granatiranje i glad. Dedo pokušava gladne unuke zabaviti pričajući im bajke... “, pojašnjava za Radiosarajevo.ba voditelj sekcije Vedad Šabanadžović, bibliotekar škole, koji se i sam bavi stripom, animacijom i ilustracijom. On dodaje kako je u planu i nastavak ovog animiranog filma.

Strip sekcija JU “Deseta osnovna škola“ Ilidža postoji od 2012. godine. Od 2015 godine je preimenovana u „Sekciju za strip i animaciju“. Članovi sekcije su učestvovali na mnogim konkursima za strip, animirani film, te na radionicama i brojnim festivalima. Njihovi radovi su objavljeni u časopisima za djecu.

Sekcija za strip i animaciju JU

 

Festival djece i omladine „Zenica 2016“ nagradio je najbolje od ukupno 104 prijavljena filma, po kategorijama su:

Osnovne škole - 32 prijavljena filma

Igrani film (11 prijavljenih) – najbolji film Minecraft na Balkanu – OŠ „Alija Nametak“ Zenica, autori: Hamza Teljigović, Ismihana Teljigović i Kenan Delić
Dokumentarni film  (7 prijavljenih) najbolji film: Pušnica – OŠ „Kulin Ban“ Tešanjka, autori: Medina Ahmuljić i Elma Okić
Animirani film (6 prijavljenih) – najbolji film Gladna bajka – OŠ „Deseta osnovna škola“ Ilidža, autori: Dženana Zejnilović, Šabotić Nihad, Halilović Adna
Spot (6 prijavljenih) – najbolji film LIP-LUP – OŠ „Prva osnovna škola“ Srebrenik – Grupa autora

Srednje škole - 72 prijavljena filma

Igrani film (15 prijavljenih) – najbolji film Ti si naš – Druga gimnazija Zenica – Autor: Selim Delić
Dokumentarni film (13 prijavljenih) – najbolji film Kako me oslovljavaš, tako me doživljavaš – Gimnazija „Rizah Odžekić“ Zavidovići – Autorica: Ajna Krajinić
Animirani film (9 prijavljenih) – najbolji film „Wings“ – Srednja škola primjenjenih umjetnosti Sarajevo – Autorica: Iman Kabaš
Spot (30 prijavljenih) – najbolji film Kamenje – Druga gimnazija Zenica – Autor: Kerim Demiri
Eksperimentalni film (5 prijavljenih) – najbolji film Četiri svijeće – MSŠ „Hasan Kikić“ Gradačac, Grupa autora
GRAND PRIX Festivala osvojio je film: Minecraft na Balkanu OŠ „Alija Nametak“ Zenica, autori: Hamza Teljigović, Ismihana Teljigović i Kenan Delić.

Nagradu za GRAND PRIX Festivala uručila je predsjedavajuća Gradskog vijeća grada Zenica Sanja Renić dok je izbor najboljih napravio žiri u sastavu: Faketa S. Avdagić, Nedžad Fejzić i Zijad Softić.

Festival filma djece i omladine je najstarija manifestacija autorskog karaktera za djecu i mlade u Bosni i Hercegovini koja svake godine potiče mlade autore, prvenstveno učenike osnovnih i srednjih škola, kao i članove sekcija tehničke kulture na kreativnost i izražavanje putem filma kao medija i umjetnosti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije