IMIC Zajedno: Po religiji se razlikujemo, a ne dijelimo!

Radiosarajevo.ba
IMIC Zajedno:  Po religiji se razlikujemo, a ne dijelimo!
Cilj IMIC-a Zajedno je ne dozvoliti nikome da ljude dijeli religijom, jer po religiji se razlikujemo a ne dijelimo.

U Jevrejskoj općini u Sarajevu danas je održana press-konferencija u povodu 25. godišnjice osnivanja nevladine organizacije IMIC Zajedno.

Na konferenciji su govorili direktor IMIC-a Zajedno Drago Bojić, Jakob Finci član Osnivačke skupštine, Marko Oršolić direktor IMIC-a od 1991. do 2011. i Igor Vučak, član organizacije.

Istaknuto je da je IMIC osnovan 1991. godine u Jevrejskoj općini u Sarajevu, a u povodu Dana ljudskih prava kao prva nevladina organizacija u Bosni i Hercegovini koja se bavi judeo-krščansko-islamskim dijalogom, interkulturalnošću i ljudskim pravima.

Cilj IMIC-a Zajedno je ne dozvoliti nikome da ljude dijeli religijom, jer po religiji se razlikujemo a ne dijelimo.

Udruženje ima preko 2000 članova u cijelom svijetu i provodi projekte koji se odnose na poboljšanje dijaloga među vjerama i kulturama.

Od niza projekata koji su realizirani tokom 25 godina postojanja IMIC-a treba istaknuti da je u periodu 1993-2000. godine održano osam nedjelja međureligijskog dijaloga u ANUBiH uz učešće mnogih gostiju iz BiH, Evrope i Amerike.

U suradnji sa Arizona Sveučilištem, a na inicijativu IMIC-a, Sarajevski Univerzitet je započeo postdiplomske interdisciplinarne studije u CIPS-Centru.

Kao rezultat toga oko 50 studenata je dostiglo status magistra religijskih studija (od 2008).

Važno je naglasiti da Centar sarađuje sa nizom nevladinih organizacija u BiH i svijetu, te da je posebnu pažnju posvetio multietničkom i multireligijskom pomirenju i radu sa mladima... Značajni su i projekti iz oblasti kulture i izdavačke djelatnosti.

Svečana skupština povodom 25. godišnjice IMIC Zajedno bit će održana u petak, 9. decembra 2016. u 10 sati u prostorijama Jevrejske općine u Sarajevu, i tom prilikom će biti dodijeljena priznanja zaslužnim članovima.

U muzičkom dijelu programa nastupit će vokalni ansambl „Oskar Danon“.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije