Zašto su Tanaskoviću i SANU-u "umereni muslimanski subjekti" u BiH opasniji i od vehabija?

5
Radiosarajevo.ba
Zašto su Tanaskoviću i SANU-u "umereni muslimanski subjekti" u BiH opasniji i od vehabija?
Foto: Printscreen / Darko Tanasković

Srpska akademija nauka i umetnosti (SANU) ne miruje! U vremenu poslije usvajanja "svesrpskog sabora" (8. juna) koji ima za cilj de facto stvoriti novu realnost snažnijim vezama bh. entitet RS i Republike Srbije, ponovo se aktivira "zeleni alarm", kako ovih dana piše jedan srbijanski magazin.

Riječ je o pokušajima da se slučajevi obračuna sa izvjesnim radikaliziranim osobama, srbijanskim državljanima, koji su pod ko zna kakvim okolnostima usmjerene na određene sumanute napade i krivična djela – iskoriste kao politička toljaga i pozicioniranje zvaničnog Beograda i vlasti bh. entiteta RS kao balkanskih policajaca, a posebno discipliniranja bosanskohercegovačkih državljana, Bošnjaka.

Taj zov nije propustio ni srbijanski orijentalista Darko Tanasković. Upitan o tome "šta govori, čini se, pojačana aktivnost vehabističkog pokreta na našem prostoru", te "ima li veze sa ratom u Gazi", Tanasković u intervjuu beogradskoj Politici, oduševljeno odgovara:

Milionski kriminal u RS: Uhapšen bivši direktor, potraga za SNSD-ovim kandidatom za načelnik

Milionski kriminal u RS: Uhapšen bivši direktor, potraga za SNSD-ovim kandidatom za načelnik

"Ima, naravno. Ekstremizam se svuda i uvek hrani drugim ekstremizmom. Incidenti do kojih je došlo u poslednje vreme upozoravaju na potencijal (prividno) "spavajućih” terorističkih ćelija i pojedinaca u nekim krajevima Srbije i u BiH, ali sklon sam uverenju da se ti rizici mogu neutralisati i otkloniti adekvatnim praćenjem i delovanjem naših bezbednosnih službi, odnosno da, za sada, ne predstavljaju u širem smislu alarmantnu pojavu", rekao je Tanasković, te posebno naglasio, otkrivajući nehotice suštinu svojih namjera:

"Oduvek sam držao da je od radikalizovanih i uglavnom izolovanih islamističkih grupa na dugu stazu opasnije delovanje nekih "umerenih”, objektivno antisrpskih muslimanskih političkih subjekata u koordinatama sistema. To verovatno nije "politički korektno” reći, ali je moralno nekorektno prećutkivati iz razloga navodno "višeg reda”. Inače, i ekstremisti se, kako vidimo, prekogranično umrežavaju i lokalno potpomažu".

S ove strane Drine | Dragan Banjac: Aco, šta ćemo sad!

S ove strane Drine | Dragan Banjac: Aco, šta ćemo sad!

Ovakve opservacije akademika Tanaskovića zapravo otkrivaju suštinu priče o borbi "protiv terorizma i radikalizma” na ovim prostorima.

Tako su, eto, "umereni" bosanski muslimani, Bošnjaci, Bosanci - valjda oni koji dižu glas protiv nestanka njihove domovine i njih samih, odnosno agresivnih politika njihovih susjeda - veća "opasnost" od radikaliziranih "izolovanih grupa".  

Akademici koji "služili ideologiji koja je ubijala djecu od tri mjeseca do starosti od 17 godina", ni danas izgleda ne propuštaju priliku da nešto kažu "protiv bosanskih muslimana" (J. Medić). Posebno, onih "umerenih". Zna se i zašto.

Jer, kada neki ljudi ili skupine ljudi postanu "opasnost" - zna se šta je to i kuda vodi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije