S ove strane Drine | Dragan Banjac: Aco, šta ćemo sad!

Radiosarajevo.ba
S ove strane Drine | Dragan Banjac: Aco, šta ćemo sad!
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Dragan Banjac

Bosna i Hercegovina je nefunkcionalna, nakazna... propala država i Republika Srpska će pribjeći mirnom razlazu, godinama prijeti šerif iz Banja Luke, Milorad Dodik. On, kao Njemac tra-la-la, ponavlja kako Srbi ne žele i neće da žive u takvoj državi i da je njihov krajnji cilj – prisajedinjenje Srbiji.

Piše: Dragan Banjac, za Radiosarajevo.ba

Trebalo bi mnogo prostora da se pobroje sve njegove najave secesije „rukavca“ bh rijeke, Govorio je to i pred gostima izvan zemlje, a njegove omiljene mete, osim Visokog predstavnika Kristijana Šmita su britanski i američki ambasadori u BiH koji se, prema mišljenju Zadribatine iz Laktaša, „miješaju u unutrašnje poslove zemlje domaćina“. Kaže BiH a misli na RS.

Dolazak svjetske zvijezde prošao ispod radara: Zbog čega Noomi Rapace nije dobila adekvatnu pažnju?

Dolazak svjetske zvijezde prošao ispod radara: Zbog čega Noomi Rapace nije dobila adekvatnu pažnju?

Prije nešto više od dvije godine (26. maja 2022) Dodik je, ne trepnuvši, ministrici vanjskih poslova Velike Britanije (Elizabet Tras) rekao da je stav njegove „državice“ jasan i da su Velika Britanija i visoki predstavnik Pedi Ešdaun pormetili odnose u BiH. I tada je kazao „da je BiH nefunkcionalna i propala država jer postoji ogromno miješanje, pa i njihove vlade, te da je Pedi Ešdaun srušio Dejtonski sporazum uz asistenciju te vlade".

Političko „mirno“ razdruživanje

Dvadesetosmog juna ove godine Dodik je otkrio da je njegov tim u RS izradio prijedlog o mirnom razdruživanju BiH. Dokument predviđa da se Bosna politički „mirno“ razdruži i da se formiraju dvije nezavisne političke i teritorijalne cjeline. Tada je rekao da će dokument, za koji je i sam znao da ga može „mačku o rep“, „u narednim sedmicama biti upućen vlastima Federacije BiH kako bi se o njemu izjasnili. Uglavnom, time bi BiH trebalo da prestane da postoji a „značaj“ ove najave bio je i u tome što je Milorad to izjavio – nije šala – u intervjuu za srpsku redakciju ruske agencije Sputnjik.

Reagovala je, pored ostalih, američka ambasada u BiH, upozorenjem da će braniti i štititi teritorijalni integritet, suverenitet i multietnički karakter BiH i da secesija ili razdruživanje ne znači nezavisnost RS-a niti kraj BiH, nego znači - kraj RS-e.

“Međunarodni nadzornik Christian Schmidt nešto ranije je izjavio da će poduzeti korake i neće tolerisati eventualne poteze koje bi vodili otcjepljenju RS od BiH, potvrđujući kako mu je Vijeće za provedbu mira dalo zeleno svjetlo da koristi široka ovlašćenja koje su mu na raspolaganju.

S ove strane Drine | Banjac: Srbija čeka lidera koji će reći 'krivi smo za Sarajevo, Srebrenicu...'

S ove strane Drine | Banjac: Srbija čeka lidera koji će reći 'krivi smo za Sarajevo, Srebrenicu...'

A onda je došao 20. august i u Sarajevo je iznenada banuo šef američke CIA (Centtral Intelligence Agency) William Joseph Burns. Izvor blizak srpskoj diplomatiji za zemana vlade Zorana Đinđića tvrdi da je jedan od razloga njegovog dolaska „višegodišnja, uporna i prijeteća separatistička retorika“ i djelovanje proruskog predsjednika RS i Vlade tog entiteta, Milorada Dodika. Izvor je odmah dodao da će Burns obići balkansko bure baruta i nimalo prijatna upozorenja uputiti zvaničnom Beogradu i Vladi Kosova.

O čemu se divanilo u Beogradu? Možda o tome najbolje govori izraz lica glavnog i najvećeg remetilačkog faktora na Balkanu, srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića, a Burns je poslije Dodika imao potrebu da upozori i njegovog šefa. Ono što je procurilo odnosi se na preporuku da se nastavi dijalog, što je naš izvor protumačio „da Vučić nastavi da ispunjava obećanja“. Naslućuje se da je u svakom slučaju pomenuta Banjska i organizator pobune Milan Radojičić, koji je s poklonjenim džipovima marke „hammer“ krenuo u svoju neuspjelu mini revoluciju na Kosovu. Sve u korist Aleksandra Vučića koji i dalje štiti ovog zlikovca i koči njegovu isporuku prištinskim vlastima/sudovima.

Javnost u Srbiji očekivala je Dodik brzo promijeni retoriku. Pohitao je da kaže da RS nikada nije sporila suverenitet i teritorijalni integritet BiH shodno Dejtonskom sporazumu. „Secesija nikada nije bila naša politika“, izjavio je laktaško-banjalučki junak na jeziku.

Dan kasnije skoknuo je do šefa (Aleksandra Vučića), vjerovatno s pitanjem: „Aco, šta ćemo sad!“ Dominirale su, navodno, ekonomske teme, ali i „zajednička analiza globalnih i regionalnih prilika”. Javnosti je servirana priča o infrastrukturnom, putnom, železničkom i energetskom povezivanju Srbije i Srpske, a sve bi se, kaže naš izvor moglo podvesti pod „Milorade, pritaji se malo“.

Provladini mediji upozoravaju narod na uzbunu. „Srbi, uzbuna!“ „Direktor CIA u poseti, nešto se opasno sprema!“ Informer je otišao najdalje. Otkrio je izvjesnog „poznatog“ irskog novinara imena Čej Bous koji tvrdi da CIA u Srbiji sprema obojenu revoluciju i rušenje Vučića po iranskom scenariju. Srpski litijum ne sme da padne u ruke srpskog naroda! Bous je na društvenoj mreži X napisao a Informer preuzeo da je CIA „fokusirana na organizovanje obojene revolucije i rušenje legitimno izabrane vlasti u Srbiji i podsetio kako je 1954. godine sličan državni udar izveden u Iranu.

Američka CIA i britanski MI6

Ovaj pametnjaković je sličnost objasnio činjenicom da je Iran imao naftu, kao što Srbija danas ima litijum, pa su američka CIA i britanski MI6 organizovali rušenje legitimne vlade kako bi spriječili da iranska nafta padne u ruke iranskog naroda. Bous inače živi u Rusiji i u svojim tekstovima i nastupima raskrinkava ulogu NATO i njihov “proksi rat” protiv Rusije u Ukrajini. Razboritom jasno.

S ove strane Drine | Dragan Banjac: Medvjeđa usluga "šumskih" zemljaka

S ove strane Drine | Dragan Banjac: Medvjeđa usluga "šumskih" zemljaka

Ovdašnji mediji su se izokola bavili putanjom američkog vojnog aviona kojim je Burns stigao u Prištinu, preko Bugarske i Makedonije. Moderni novinari novinari koji misle da sve mogu da „izguglaju“ previdjeli su da šefu CIA nije bio problem da iz Beograda do Prištine brzo preleti 242,56 km i da je možda do Sofije išao da poseti Centar CIA za Balkan koji je dugo bio u Beogradu. Dok mu prije deceniju-dvije nije zafalilo bezbjednosti.

Oni koji su počeli da trljaju ruke vjerujući da je ovo, možda, svilen gajtan za Vučića – požurili su. (Još im treba, a ne vide nasljednika).

Narod, i poslije svega, ima duha. Putem viber aplikacije kola i simpatična poruka koja kaže: Brate, kad dođe CIA ovdašnji lideri se učlane - u Žene u crnom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije