S ove strane Drine | Dragan Banjac: Medvjeđa usluga "šumskih" zemljaka

3
Radiosarajevo.ba
S ove strane Drine | Dragan Banjac: Medvjeđa usluga "šumskih" zemljaka
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Dragan Banjac

Možda će za skorog zemana da ispliva i odgovor na pitanje – zašto se najgori od srpskih velmoža ikad odlučio na uvoz birača iz Republike Srpske, dijela Bosne i Hercegovine otetog ratom.

Piše: Dragan Banjac, za portal Radiosarajevo.ba

Da ne zaboravim - uz političko, materijalno i vojno (!) sadejstvo prekodrinske "braće" (Srbijanaca) stvoren je entitet koji bi se - jednog dana, kada se "izmjene okolnosti" na svjetskoj političkoj sofri - mogao pripojiti "matici", kako lupetaju polupismeni političari s obje strane Drine. 

EU i SAD preduzimaju mjere protiv TikToka, gdje je problem?

EU i SAD preduzimaju mjere protiv TikToka, gdje je problem?

Entitet je, dakako, stvoren u krvi, pretežno muslimansko-bošnjačkoj, a za one koji to čekaju da kažem - da je i genocidna tvorevina. 

Srbija i "njezini Bosanci" 

Vratimo se uvozu birača. Srbijanski drznik imao je pregršt boljih mogućnosti. Njegova su izborna pravila, komisije, njegovi su pravili spisak, njegovi broje... A, ipak, se odlučio da u ime nakaradne Srbije zloupotrijebi pravoslavce iz BiH. Ni prvi ni posljednji put! 

Zašto? Srbi iz Radovanovog (Karadžić), Ratkovog (Mladić) i Biljaninog (Plavšić) entiteta posljednjih nekoliko decenija Srbiju doživljavaju kao "matičnu državu". Čuj matičnu! Postoji li za to razlog, zaslužuje li "matica" ljubav koju ona ne uzvraća, drugo je pitanje. 

Zabranjeno preuzimanje teksta bez pismenog odobrenja Redakcije portala Radiosarajevo.ba!

Naravno, razlog ne postoji, "majka" je, zapravo, zla maćeha i Srbija svoje Bosance koristi isključivo za svoju stražnjicu.

Upravo ovih dana, kada su dolazili Vučićevi uvozni birači jedan davnašnji došljak pričao je kako je dočekan (od Srbijanaca, "gedžovana") po dolasku u Beograd na studije. 

Rodom je iz okoline Banje Luke i onda, kasnije i danas nije se nešto "osjećao" Srbinom, ali mu je onda i kasnije smetalo što su ga zvali ne samo Bosanac - nego često i Muja. I dan-danas ga na to poneko podsjeti, iako je u Srbiji skoro šest decenija. 

Ali otad(a) se desilo dosta toga, čak i Vučićev odlazak u Janjila (kod Bosanskog Petrovca) na podizanje novog krsta/križa u koji ne vjeruje ni on ni oni koji su ga na svetkovinu pozvali. Ali potomak "došljaka" Anđelka iz Čipuljića kod Bugojna samo nastavlja ono što su davno već (u)radili njegovi prethodnici. 

"Tadić i Koštunica su usvojili prve zakone koji su dozvolili čitavoj Republici Srpskoj da imaju dvojna državljanstva, otvore ovde mogućnost prebivališta i lažnih prijava. U to doba je 80 političara SPN izglasavalo ili podržavalo te zakone. Prvi koji su potpisali specijalne i paralelne veze sa Republikom Srpskom i Dodikom su bili Koštunica i Tadić. Od tada kreće negiranje BiH, samo na tiši način u odnosu na ovo što radi Vučić i favorizovanje Republike Srpske kao nezavisne države", izjavio je 27. decembra 2023. godine Pobjedi predsjednik Građanskog demokratskog foruma Zoran Vuletić. 

Aleksandar Vučić u izbornoj noći
Foto: EPA-EFE: Aleksandar Vučić u izbornoj noći

Rečeni Koštunica, bilježi pisac Svetislav Basara, dodatno je obmanuo "braću" sa lijeve strane Drine "moronskom i rasističkom" porukom da su oni, Prekodrinci, "neuporedivo svjesniji i zdraviji od nas Srbijanaca". 

A taj "Srbijanac" malo je sumnjiv po porijeklu, o čemu je svojevremeno na sva zvona telalila Danica Drašković, tvrdeći da su prezime uzeli po mjestu Koštunići i da vode poreklo od Damjanovića iz Bosanske krajine. 

U narodu slovi da trenutno u Srbiji (čitaj – u Beogradu) postoje dvije grupe "bosanskih Srba" sa dvojnim državljanstvom i tobož biračkim pravom kako to tumače Vučić i tevabija oko njega.

Ruka u pekmezu

Jedni, oni malobrojni su bogati (dio bivših vlasti, prišipetlje uz vlast, ratni profiteri i ubice...) koji su ovdje kupili stanove, djeca im studiraju ovdje ili su otpočeli biznis, i oni brojniji koje ka Srbiji vodi srce, a ne razum.

U ove druge pišem i sve one (i njima nalik) koji su prošle nedjelje ušli u autobus u Rudom i sa sendvičem, flašicom vode, ceduljicom sa fiktivnom adresom krenuli da "zemljacima" odmognu tako što će ih umjesto ka Evropi gurnuti ka Kini i Rusiji.

Bili su izbori. Prema tvrdnjama opozicije Drinu je prešlo više od 40.000 birača koji su umislili da su na birališta u drugoj zemlji čuvali Republiku Srpsku, a uništavali BiH!? I pored toga evropski posmatrači ne kriju da je Vučićeva ruka uhvaćena u pekmezu i zbog ubacivanja unaprijed spremljenih glasova.

Što se Bosne tiče (ne dao bog da joj bude ono što joj misle Vučić, Vulin i svita) dobro je da o njenoj konačnoj sudbini neće da odlučuju gedže, pogotovo ovi koje je u autobuse (s)trpala zadribatina iz Laktaša.

Na kraju, Srbijanci uvijek mogu da potegnu za onom starom "jeblo ih veslo koje ih prevezlo".

***

Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Ja mislim" su isključivo lični stavovi autora tekstova i moguće da ne odražavaju stavove redakcije portala Radiosarajevo.ba

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:

Preuzimanje dijela (maksimalno trećine) ili kompletnog teksta moguće je u skladu sa članom 14 Kodeksa za štampu i online medija Bosne i Hercegovine: "Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu."

Ako neki drugi medij želi preuzeti dio autorskog teksta, isti dan kad je kolumna objavljena, može to isključivo uz pismeno odobrenje Redakcije portala Radiosarajevo.ba.

Nakon dozvole, dužan je kao izvor navesti portal Radiosarajevo.ba i, na najmanje jednom mjestu, objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti tek 24 sata nakon naše objave, uz dozvolu uredništva portala Radiosarajevo.ba, te je dužan objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije