S ove strane Drine| Banjac: Nečastivi Vulin - Vučićeva dvorska luda u Prebilovcima

7
Radiosarajevo.ba
S ove strane Drine| Banjac: Nečastivi Vulin - Vučićeva dvorska luda u Prebilovcima
Foto: RSE / Dodik, Vučić i Vulin

Kada je birvaktile jedan lokalni šerif hercegovački (R.R.) bio nezadovoljan suđenjem "njegovom" klubu (Leotar) ušao je u tunel i posegao za kišobranom. Propisno je izdegenečio suca, pukla je bruka a nekoliko dana kasnije moćnika je pozvao časni Vlado Šegrt, Titov narodni heroj.

"Šta to radiš R...?" – pitao je Vlado a prekršajac koji je pomislio da je sve već zaboravljeno rekao mu  je, prema slobodnoj interpretaciji doušnika, "Pusti, to stari, bilo pa prošlo". Ama, čovječe, čemu ti služi... rekao je Šegrt poominjući čovjeka koji je je trebalo da to (sa sudijom) obavi umjesto njega.

Piše: Dragan Banjac, za Radiosarajevo.ba

Počelo suđenje dvojici crnogorskih državljana, optuženi da su počinili silovanja u ratu u BiH

Počelo suđenje dvojici crnogorskih državljana, optuženi da su počinili silovanja u ratu u BiH

Čemu uvod? Zašto da se na putu ka Prebilovcima zlopati novi srbijanski vožd Aleksandar Vučić kad već ima dvorsku ludu, Nečastivog Aleksandra Vulina, navodnog tvorca srpskog sveta (jes’ koliko sam i ja sročio Gorski vijenac) da ode do Prebilovaca na osamdesettreću godišnjicu stradanja Srba u Drugom svjetskom ratu.

Koliko znam obilježavaju se godišnjice na "pet" ili još češće na "deset", ali bivši pulen Mire Marković, koji je prije nego je obljubio Vučića imao nekakvu prokumunističku partijicu sa sjedištem u Novom Sadu, kao izaslanik svog šefa AV želi da iskoristi svaku priliku na obnavljanju ideje stvaranja velike Srbije. Malo morgen!

Strašan zločin

Prebilovci su strašan zločin. Prema dostupnim podacima u selu je  između 6. i 11. avgusta/kolovoza od ukupno 994 stanovnika sela od ustaške kame stradalo 826 žitelja, uglavnom djece i staraca. Većina njih je bačeno u jamu Golubinku, a glavni zapovjednik (recimo, uslovno, srpskog imena i prezimena), Ivan Jovanović Crni u maju 1945 (!) u Žumberku prelazi  u partizane. Kasnije je prebjegao (sklonio se) u Suboticu, gdje se skrivao sve do 1956, kada je uhapšen i pogubljen dvije godine kasnije.

Zabranjeno preuzimanje teksta bez pismenog odobrenja Redakcije portala Radiosarajevo.ba!

Stradanje Prebilovčana je velika tragedija, ali nema razloga za politikantsku zloupotrebu gotovo vijek kasnije. Da se odmah razjasni. Nisu li oni koji su to učinili veoma nalik na mnoge današnje, čak i na Nečastivog Vulina. Ne bi bilo iznenađenje da je glavni egzekutor, pomenuti Crni čak prigrabio neko solidno partijsko namještanje. Zar Vulin (osim likvidacija njegove partije – JUL) nije išao istom stazom i od komuniste preko noći postao ultra nacionalšovinista.  

Po dolasku u Prebilovce rekao da je "ta mala pakost trajala jednu noć" aludirajući na to što mu "političko Sarajevo" nije dozvolilo prelet nekim vazduhoplovom u BiH.

S ove strane Drine | Srbija i njena "kolonija" mimo dunjaluka

S ove strane Drine | Srbija i njena "kolonija" mimo dunjaluka

"Bili su 'veliki, važni i snažni', ali ja sam danas, ipak, sa svojim narodom. Neka se oni raduju svojoj pakosti i uživaju malo u tome da oni važni, ali ja sam danas sa svojim narodom", rekao je Vulin, prenosi zloglasni RTRS.

Vučićev megafon je izjavio da mu je čast što je bio u Prebilovcima, svetom mjestu za srpski narod i mjestu srpskog stradanja.

Dragan Banjac
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba: Dragan Banjac

"Mi smo se danas ovde okupili ne zato da bi ustašama uticali na savest i ne da bi ih podsjećali na to šta su oni uradili, jer oni to odlično znaju. Ne bi to ni radili, da nisu želeli. Mi smo danas ovde zbog Srba i da sebe podsjećamo na to šta su dočekali naši preci, da se ne bi ponovilo ni nama ni budućim generacijama. Ukoliko srpski narod bude jak i složan, ovo se neće nikada više ponoviti. Prebilovci su sveto mesto, vodićemo računa o Srbima ma gde oni bili".

Vulin je naglasio da su Prebilovci "sveto mesto i da ne zna ni jedan narod na svetu koji ima toliko svetaca bez imena".

"Ne mogu male podlosti malih ljudi da nas spreče da budemo sa svojim narodom u Prebilovcima. Ovo je strašno stradanje Srba nezabilježeno i nazapamćeno".

Popovi i lopovi

Ništa bez masnih brada i vonjavih mantija. Bila je i liturgija u Hramu Hristovog Vaskrsenja, gdje je uz prisustvo okorjelog ruskog špijuna u Vladi Srbije služba obavljena u pomen za navodno 4.000 ubijenih Srba donje Hercegovine.

Dragan Banjac
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba: Dragan Banjac

"Službenici" su bili mitropolit dabrobosanski Hrizostom, mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije, vladika buenosajreski i južno-centralno američki Kirilo, vladika budimljansko-nikšićki Metodije, mitropolit njemački Grigorije, mitropolit mihalovsko-košicki Georgije i mitropolit zahumsko-hercegovački Dimitrije. Koliko vidim nedostajao je vladika eskimski, sibirski i gornjojapanski.

Hram je sagrađen je i osveštan 2015. godine u znak sećanja "na oko 4.000 Srba donje Hercegovine koje su ustaše ubile u Drugom svetskom ratu" a SPC (militantna i švercerska organizacija) je ustanovila da praznik Svetih prebilovačkih i svehercegovačkih mučenika bude obilježavan na datum kada su ustaše 1941. godine zvjerski ubile...

U taze reagovanju ruski špijun, pošto je u Prebilovce kod Čapljine stigao automobilom, bez pratnje, slavodobitno je izjavio:

"Republika Srpska je moja, mogu da uđem gde i kad hoću. Držim se i poštujem zakone i civilizacijske zakone svake zemlje, navodeći da je pokušaj da mu se zabrani ulazak u BiH "pakost i podlost".

Vulin I Vučić
Foto: alo.rs: Vulin I Vučić

"Da može zabranio bi mi (ministar spoljnih poslova BiH) Elmedin Konaković potpuni ulazak u BiH. Ta pakost trajala je jedan dan. Tada se osećao velikim, važnim i moćnim. Nije dobro za jednu državu da se pokazuje samo u nekim zabranama", naveo je Vulin i pokušao da poentira: "Јa sam sa Manjače, Republika Srpska je moja. Došao sam među svoj narod i svoje ljude, Bog je s nama".

Od nekad hiljadu duša selo nekoliko kilometara udaljeno od Čapljine i tridesetak od Mostara 1991. godine broji 171 žitelja srpske (98,27%) i jedan Hrvat (0,57%), ali prema stanju iz 2013. u selu je živjelo samo 57 Srba! Nema te rane i smrti koju političari nisu u stanju da (zlo)upotrijebe za svoj sitni ćar. I tamo  je, zapravo, prisutan bio Vučić a ne Vulin.

Reakcije u Srbiji su izostale. Očekivano, u zemlji u kojoj ogromna, zabrinjavajuća većina Republiku Srpsku (kaže Zoran Vuletić) smatra srbijanskom kolonijom koju će, jednog dana, "u povoljnom trenutku", (još jedno malo morgen) Zadribatina iz Laktaša pripojiti "gedžovaniji".

Reagovala je Dodikova ikebana, Željka Cvijanović‚ koja bi, s obzirom na poziciju, trebalo da govori i čini sasvim suprotno. Vajna srpska članica Predsjedništva Bosne i Hercegovine (BiH) izjavila je da ministar spoljnih poslova BiH Elmedin Konaković predstavlja "remetilački faktor", navodeći da to potvrđuje i njegova odluka da ne dozvoli dolazak helikopterom u BiH potpredsjedniku Vlade Srbije Aleksandru Vulinu. Stoga je Vučićevo strašilo moralo automobilom kroz "svoju" RS. To je onaj isti što je bio nesposoban za služenje vojnog roka da bi nekoliko decenija kasnije kao ministar u Valjevu otaljao Vojsku za heftu i po.

Kako je Konaković "ubo"

Cvijanovićeva nastavlja da duva u Miloradovu trubu. Kaže: "Konaković je, kao i drugi bošnjački političari, taj koji narušava dobrosusjedske odnose (BiH i odbjegle 'državice') traži za BiH poštovanje koje nije u stanju iskazati drugima", rekla je za Srnu.

To nije sve. "Sarajevska politika zarobila BiH", kaže Željka i dodaje: "Onda ih, u tom njihovom poduhvatu privatizacije institucija BiH, podstiču i pojedini stranci, saučestvujući u pravoj otimačini ustavnih prava Srba i Hrvata".

Konaković umije i da profula, ali je ovaj put "ubo". Dopis za prelet helikoptera, kojim je Vulin trebalo da stigne u Prebilovce, stigao je mimo procedure, kasno uveče u petak. Vučić to i hoće. Dopis kasno uveče pa neka obore helikopter ako su toliko silni. "Da se radi o nekoj ozbiljnoj osobi mogli smo u ponedeljak uložiti neki napor da eventualno taj problem riješimo. Pošto je reč o čovjeku koji direktno udara na suverenitet i integritet, i napada BiH, tu vrstu saglasnosti zbog pogrešnih procedura i osobe o kojoj se radi - nisam potpisao". Konakoviću – petica, posebno što "ovakav Vulin" nikad neće dobiti njegovu dozvolu za ulazak u BiH – helikopterom. Može automobilom, zapregom ili "pjehe"...

Sa Pala se oglasio izvjesni Damjan Škipina, poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini RS. Damjan poručuje da će potpredsjednik Vlade Srbije i senator Srpske (nije šala) uvijek dolaziti u bh. entitet RS, bez obzira na opstrukcije koje dolaze iz političkog Sarajeva...

Srbija je i dalje remetilački faktor na prostorima bivše Jugoslavije. Prizivajući ponovo aveti devedesetih, njeni političari (po nagovoru s vrha) provokacijama nastoje da izazovu drugu stranu.

Prebilovci su, da se ponovi, pretrpjeli strašan zločin, ali poslije 83 godine od stradanja srpski političari s obje strane granične Drine ne bi trebalo da pale vatru nego da mjestu pomognu na drugi način.

I Vulin, zapravo nije ni bio u Prebilovcima nego Aleksandar Vučić, odnosno njegov duh.

Jednom radikal – uvijek radikal!

* * *

Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Ja mislim" su isključivo lični stavovi autora tekstova i moguće da ne odražavaju stavove redakcije portala Radiosarajevo.ba

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:

Preuzimanje dijela (maksimalno trećine) ili kompletnog teksta moguće je u skladu sa članom 14 Kodeksa za štampu i online medija Bosne i Hercegovine: "Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu."

Ako neki drugi medij želi preuzeti dio autorskog teksta, isti dan kad je kolumna objavljena, može to isključivo uz pismeno odobrenje Redakcije portala Radiosarajevo.ba.

Nakon dozvole, dužan je kao izvor navesti portal Radiosarajevo.ba i, na najmanje jednom mjestu, objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti tek 24 sata nakon naše objave, uz dozvolu uredništva portala Radiosarajevo.ba, te je dužan objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije