Otvoreno pismo Cavusogluu: 'Dalje ruke od BiH, najviše investirate u Srbiju'

0
Radiosarajevo.ba
Otvoreno pismo Cavusogluu: 'Dalje ruke od BiH, najviše investirate u Srbiju'
Foto: Anadolija / Dodik i Cavusoglu

Bedrudin Gušić, slobodni banjalučki novinar i publicist u egzilu (Boston, USA), Dženana Delić, penzionisana profesorica poslovnih studija i prava (Velika Britanija) i Ibrahim Halilović, slobodni bh. novinar (Kanada-BiH) poslali su otvoreno pismo ministru vanjskih poslova Turske Mevlutu Cavusogluu.

Njihovo pismo prenosimo u cjelosti:

"Vašu posljednju posjetu zemljama zapadnog Balkana smo propratili sa zabrinutošću i smatramo je opasnom po našu domovinu Bosnu i Hercegovinu. Posebno smo sa zaprepašćenjem akceptirali vašu izjavu datu povodom posjete Hrvatskoj kada ste rekli da se nadate da će se 'Bošnjaci i Hrvati dogovoriti oko Izbornog zakona..'

Koncert Sarajevske filharmonije: Publiku očarala njemačka violinistica Mira Foron

Koncert Sarajevske filharmonije: Publiku očarala njemačka violinistica Mira Foron

Cavusoglu: Jasan je stav Turske, Dodik je član Predsjedništva BiH

Cavusoglu: Jasan je stav Turske, Dodik je član Predsjedništva BiH

Dakle, nemate pravo smatrati nas teritorijem na kojem žive neka plemena sa poglavicama, već imate obavezu da nas smatrate neovisnom i međunarodno priznatom državom koja ima svoje institucije u kojima se, kao i u drugim zemljama, uključujući i vašu, rješavaju sva bitna pitanja po državu i njeno društvo, te poštujete njen suverenitet.

U svjetlu te Vaše izjave o ‘dogovoru Bošnjaka i Hrvata o izbornom zakonu’, koju ste dali u Zagrebu i mi Vama poručujemo da se nadamo da ćete postići isti takav dogovor sa Kurdima u Turskoj. I, obzirom da ih procentualno ima više od Hrvata u Bosni, da ćete im dati ista ona prava i ovlasti da blokiraju Tursku kad god to požele, baš kako bosanski Hrvati rade već godinama. Nadamo se da ćete im dati isti izborni zakon kakav Hrvati traže u našoj državi, te teritorij (posebnu izbornu jedinicu) i da ćete pozdraviti to da se sve odluke o pitanju Kurda u Turskoj donose u gradu Sulaymaniyah, Irak.

Pretpostavljamo da je Vaša posjeta regionu priprema za trilaterarnu konferenciju kojoj bi vaša zemlja bila domaćin, a na kojoj bi sudjelovali predsjednici Hrvatske i Srbije, kao neki nazovi sponzori, te samozvani lideri tri bh. etnikusa. Ni ne pomišljajte na tako nešto jer, kako rekosmo, imamo institucije gdje se rješavaju i takva pitanja i, što nije manje važno, i Srbija i Hrvatska su bili agresori na našu zemlju 1992-1995., a vaša zemlja je svojevremeno bila i agresor i okupator naše zemlje, što nas je debelo koštalo jer smo vam vazda služili za potkusurivanje i trgovanje našim teritorijem (dali ste 6 bosanskih nahija Srbiji, kojoj ste vazda činili ustupke, kako onda, tako i danas).

O čemu su razgovarali Cavusoglu i Izetbegović

O čemu su razgovarali Cavusoglu i Izetbegović

Dalje, predstavljate se kao prijatelj Bosne i Hercegovine a samo nekoliko dana prije Vaše turneje po zemljama zapadnog Balkana primate u audijenciju Milorada Dodika, negatora presuđenog genocida u Srebrenici i političara koji godinama čini sve da rasturi Bosnu i Hercegovinu, koju čak ni ne priznaje! Tako nešto prijatelji prijateljima ne rade! Podsjetili bismo vas na sljedeću izreku: prijatelj moga neprijatelja je moj neprijatelj.

Prava je prilika da Vas i javnost podsjetimo da ste nas doslovno prodali prije 144 godine Austriji, o čemu svjedoči i ovaj dokument kojeg prilažemo.

NYT o 'prodaji' Bosne Austro-Ugarskoj
Faksimil: NYT o 'prodaji' Bosne Austro-Ugarskoj

Isto tako, niste se kao država potrudili da nam pomognete u vrijeme brutalne agresije na našu zemlju ranih 90-tih.

Podsjetit ćemo vas i da je Ankara ‘rodno mjesto’ entiteta RS!

Vrlo je simptomatično da je na sahrani Franje Tuđmana, za kojeg je Haški tribunal presudio da je bio na čelu UZP-a u Bosni, prije više od 22 godine jedini od stranih državnika bio tadašnju turski predsjednik Sulejman Demirel. Vaša posjeta Zagrebu i izjava koju ste dali o ‘dogovoru Bosnjaka i Hrvata o izbornom zakonu’ dokazuje kontinuitet te turske politike. Jer, izborni zakon koji Hrvati traže u našoj državi nije ništa do nastavak politike presuđenog UZP-a.

Dalje, investirate najviše u Srbiju a najmanje u Bosnu kada je riječ o zemljama nastalim raspadom bivše Jugoslavije. Agresorima na našu zemlju dajete pare i time im pomažete da nas destabilizuju. Zapravo, i vi nas svojim političkim potezima politički destabilizujete!

Uvijek govorite o 'teritorijalnom integritetu', ali suverenitet naše države ni ne spominjete! Nikad niste donijeli Rezoluciju o presuđenom genocidu u Srebrenici! Tako da je zdravom razumu teško sagledati na osnovu čega tvrdite da ste nam prijatelji! Djela govore daleko više od riječi. Govor je jeftin, a bezvrijedan kad nije popraćen djelima.

Da, sreli ste se u Sarajevu i sa Bakirom Izetbegovićem, nazvavši ga veoma nediplomatski svojim bratom. Pa ako ga takvim smatrate, povedite ga slobodno sa sobom i ne vraćajte nam ga nikad – za boljitak Bosne i Hercegovine i nas, njenih građana.

Mogli bi nabrajati još puno primjera koji svjedoče da Vaša zemlja vodi destruktivnu politiku prema našoj domovini i da nam niste prijatelji. Zato, dalje ruke od Bosne i Hercegovine i ono što pokušavate s našim neprijateljima, domaćim kvislinzima i izdajnicima uraditi, uradite to u svojoj zemlji: dajte Kurdima ono što Čović i Plenković traže u Bosni, a vi to podržavate!

U ime preko 58.000 članova FB grupe "Zahtjev za povratak u život Ustava Republike Bosne i Hercegovine'", navedeno je u pismu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije