"Nemojte nam reći da čekamo nove izbore i da će se za 4 godine nešto mijenjati"

Radiosarajevo.ba
"Nemojte nam reći da čekamo nove izbore i da će se za 4 godine nešto mijenjati"
Foto: Dž.K./Radiosarajevo / Ilustracija

Poštovani gospodine Inzko, gospodo iz OSCE-a i CIK-a, predstavnici međunarodne zajednice,

Obraćam Vam se ne kao novinarka, niti kao predstavnica ugledne međunarodne nevladine organizacije čija misija je, između ostalog, da podržava vladavinu prava u konfliktnim i postkonfliktnim područjima. Obraćam Vam se kao građanka Bosne i Hercegovine koja, je, poput stotina hiljada Bosanaca i Hercegovaca, duboko razočarana načinom na koji su organizirani i provedeni izbori u našoj zemlji.

Piše: Merdijana Sadović

Moji sugrađani svoje nezadovoljstvo uglavnom izražavaju putem društvenih mreža, ali od toga nema nikakve koristi. Ja se obraćam Vama, jer Vi imate mogućnost da nešto učinite.

S obzirom na činjenicu da imamo više od 500,000 nevažećih listića, te da njihov ukupan procenat dvostruko premašuje ono što se smatra prihvatljivim procentom na globalnom nivou, u ime svih svojih nezadovoljnih sugrađana tražim da CIK poništi izbore i zakaže nove tek onda kad se za to steknu potrebni uslovi. To podrazumijeva uvođenje elektronskog glasanja kojim bi se drastično smanjile prevare i manipulacije, uz obavezno popunjavanje i štampanih listića koji bi poslužili kao rezerva u slučaju hakiranja elektronskog sistema.

Nemojte nam reći da je to nemoguće. Nemojte nam reći da je sada kasno. Nemojte nam reći da čekamo iduće izbore i da se nadamo da će se za četiri godine možda nešto promijeniti. Jer neće. I 2014. smo imali vrlo sličan procenat nevažećih listića, pa šta je urađeno da se to ne desi i ovaj put? Zar je iko očekivao da će prozirne glasačke kutije biti adekvatna zamjena za elektronsko glasanje?

Ne tražite od nas da priznamo rezultate ovih izbora jer niko od kandidata ne može imati stvarni legitimitet dok god postoji toliko opravdanih sumnji u izborni proces. Ne tražite od nas da izlazimo na glasanje jer je to naša građanska dužnost, ako nemamo nikakvog dokaza da naši glasovi neće završiti kao nevažeći. Ne tražite od nas da uvažimo CIK-ove tvrdnje da je sasvim prihvatljivo da imamo 500,000 nevažećih glasačkih listića, od toga 250,000 nepopunjenih, jer to ne može prihvatiti niko ko je iole razuman.

Među tim listićima je vjerovatno i moj, iako sam dobro pazila na svaki detalj i da slučajno negdje ne stavim neki križić viška. Vjerujem da su i stotine hiljada mojih sugrađana bili jednako tako pažljivi kad su stavljali oznake pored imena svojih odabranih stranaka ili kandidata. Pa ipak, ubjeđuju nas da smo neozbiljna nacija koja će dolaziti na glasačko mjesto u nedjelju i stajati strpljivo u redu samo zato što nema pametnija posla, a onda listiće ostavljati nepopunjenim. Da nismo u stanju shvatiti jednostavna uputstva za pravilno popunjavanje, ili pitati nekog ako ne razumijemo.

Do sada smo moji prijatelji i ja, kao i brojni aktivisti u BiH i izvan nje, pozivali naše sugrađane da izađu na izbore i tako doprinesu izgradnji boljeg društva. Tražili smo od njih da budu aktivni učesnici u demokratskom procesu koji počinje, iako ne završava, odabirom kandidata od kojih najviše očekuju.

Naša poruka je slijedeća: ako ne učinite sve što je u Vašoj moći da se izbornim prevarama stane u kraj već sad, ako nadležne institucije ne natjerate da istraže razloge zbog kojih imamo nečuveno veliki broj nevažećih listića, te ako odgovorni ne budu snosili posljedice, svi mi ćemo se jednako snažno zalagati za bojkot narednih izbora. To je najmanje što možemo i trebamo učiniti u ovakvim okolnostima.

Srdačan pozdrav,
Merdijana Sadović, građanka Bosne i Hercegovine
Direktorica Instituta za ratno i mirnodopsko izvještavanje (IWPR) za Zapadni Balkan

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije