Haris Pašović o velikoj potrazi za podmornicom: 'Da li i u smrti favorizujemo bogate?'

5
Radiosarajevo.ba
Haris Pašović o velikoj potrazi za podmornicom: 'Da li i u smrti favorizujemo bogate?'
Foto: Photojoiner / Podmornica i brod sa migrantima

Teatarski redatelj Haris Pašović objavio je na svom Facebook profilu reakciju na veliku akciju spašavanja podmornice koja je pet osoba trebala dovesti do olupina Titanica. Akcija spašavanja traje od srijede, 

Njegovu objavu na ovoj društvenoj mreži prenosimo u cijelosti, bez korekcija:

"Specijalizovani timovi iz USA, Kanade, Velike Britanije i Francuske tragaju za petoricom putnika podmornice koja se izgubila na svom putu ka potonulom Titanicu. Jedan hobi - istraživanje davno potonulih brodova - se pretvorio u tragediju koja prijeti da se završi fatalno.

Zmija "visi" s drveta na poznatom šetalištu u BiH

Zmija "visi" s drveta na poznatom šetalištu u BiH

Paralelno, na drugom Evropskom moru - u Mediteranu potonuo je brod na kojem je bilo oko 750 izbjeglica (ne zna se tačan broj). Njih 104 su se spasili, 81 izbjeglica je poginulo, a ostali medju kojima je bilo i oko 100 djece, vode se kao nestali.

Limitirana spasilačka akcija traje, ali nema mnogo nade da se mogu pronaći nestali, i strahuje se da će broj poginulih biti nekoliko stotina. Mediteranska tragedija izbjeglica svakodnevno odnosi desetine života, a povremeno dolazi i do ovako užasnih masovnih davljenja.

Ne treba biti mnog pronicljiv da se uoči skala mobilizacije potrage i medija za nestalom podmornicom u kojoj je karta bila 250.000 US$ po putniku i interes medija. Kad je u pitanju tragedija broda, vidimo mnogo manju medijsku pažnju i mnogo skromniju potragu. Jedan korisik Twittera koji se potpisuje kao Uspeh Petrović, gorko ironično piše:

Brodolom kod Kanara: Potonuo čamac s migrantima, ima mrtvih i nestalih

Brodolom kod Kanara: Potonuo čamac s migrantima, ima mrtvih i nestalih

"Kako saznajemo, šanse za preživljavanje ukrcanih su drastično smanjene i ceo svet prati dramu koja se dešava na otvorenom moru.

Na brodu je Kabir, obućar iz Kabula čija imovina je procenjena na oko 376$ i Mahmud, genije elektrotehnike iz Faludže koji se nada pranju suđa u Ulmu."

Da li to tako postajemo loši ljudi da i u smrti favorizujemo bogate?"

Specijalizovani timovi iz USA, Kanade, Velike Britanije i Francuske tragaju za petoricom putnika podmornice koja se...

Posted by Haris Pasovic on Thursday, June 22, 2023

***

Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Ja mislim" su isključivo lični stavovi autora tekstova i moguće da ne odražavaju stavove redakcije portala Radiosarajevo.ba.

Tekst je objavljen uz odobrenje autora.

Turistička posjeta olupinama Titanica

Podjsećamo, u 13:08 sati, prema procjenama stručnjaka, putnici iz podmornice Titan ostali su bez kisika. Potraga je, svakako, nastavljena. 

Pet putnika se nalazi u podmornici Titan kojom se turistički išlo u obilazak olupine poznatog broda Titanic.

Među putnicima su izvršni direktor Oceangatea Stockton Rush, britanski milijarder Hamish Harding, pakistanski biznismen Shahzada Dawood i njegov sin Suleman te francuski istraživač Henry Nargeolet.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije