Edin Subašić: Srlja li svijet u novi globalni sukob?

4
Radiosarajevo.ba
Edin Subašić: Srlja li svijet u novi globalni sukob?
Foto: EPA - EFE / Vojna vježba NATO-a

Od završetka Drugog svjetskog rata nije bilo više indikatora nego sada da svijet srlja u novi globalni sukob. Regionalni ratovi (Ukrajina, Gaza, Jemen) uključivanjem sve više novih aktera izmiču kontroli, već se prenose i na susjedne zemlje i prijete prerastanjem u direktan otvoreni konflikt super sila. 

Piše: Edin Subašić, za Radiosarajevo.ba*

Istovremeno, dok se licitira sa tačkama mogućih novih žarišta (Baltik, Moldavija, Poljska, zapadni Balkan) na istočnoj granici NATO-a prema Rusiji počinje najveća vojna vježba Alijanse još od završetka Hladnog rata. 

Prof. dr. Jasmin Ahić: Rusija vodi "specijalni rat", Zapadni Balkan im je posebna meta

Prof. dr. Jasmin Ahić: Rusija vodi "specijalni rat", Zapadni Balkan im je posebna meta

Simulacija ruskog napada i stvarna odbrana

U kontekstu varnica između Brisela i Moskve te upozorenja predsjednika Volodimira Zelenskog na maligne namjere Rusije prema Balkanu manevri više od 90.000 vojnika sa glomaznom ratnom tehnikom mnogo su više od pukog treninga.

Zabranjeno preuzimanje teksta bez pismenog odobrenja Redakcije portala Radiosarajevo.ba!

Radi li se o zauzimanju položaja pred sukob ili tek o stvaranju balansa vojne sile? Ili je vježba tek "dimna zavjesa" za novu stratešku pomoć zamorenim ešalonima Ukrajine...?

Dakle, pored jedinica iz 31 članice Saveza i Švedske tokom vježbe "Steadfast Defender 2024." bit će angažirano 50 brodova, uključujući nosače aviona, krstarice, podmornice i razarače, zatim više od 80 borbenih aviona, helikoptera i dronova te 133 tenka, 533 oklopna transportera i oko 400 terenskih transportnih vozila. 

Edin Subašić: 9. januar - dokle će ići Dodikov separatizam i jalova „odbrana Bosne“?!

Edin Subašić: 9. januar - dokle će ići Dodikov separatizam i jalova „odbrana Bosne“?!

Za razmatranje suštine vježbe indikativni su: tajming, zone rasporeda, vrsta vojnih snaga i zvanični cilj manevara

Jasno je da je vježba tempirana u periodu krize oslobodilačkih operacija Vojske Ukrajine i sve češćih otvorenih prijetnji Moskve prema skandinavskim i baltičkim zemljama te prema Poljskoj i Moldaviji. 

Pritome, vježba će trajati do maja tako, da će masivne NATO snage biti prisutne u neuralgičnim područjima baš u vrijeme kada će dobre vremenske prilike (toplije vrijeme i suho zemljište) pogodovati očekivanim napadima ruskih oklopnih snaga i pješadije u Ukrajini. Što se tiče lokacija, sasvim je očekivano da će glavnina snaga biti raspoređena upravo na tom osjetljivom dijelu granice NATO-a prema Rusiji: u Estoniji, Letoniji, Latviji, zatim u Norveškoj i Poljskoj te u Rumuniji,  a u vezi sa prijetnjama prema Moldaviji.

Edin Subašić: Bosanski Srbijanci - Puzajuća secesija i demografska aneksija stanovništva BiH

Edin Subašić: Bosanski Srbijanci - Puzajuća secesija i demografska aneksija stanovništva BiH

Nadalje, karakter vježbe određuje činjenica da je fokus na upotrebi snaga za brzo djelovanje,  uvježbanih za brzo prebacivanje iz baze u zonu operacija i uvođenje u borbeni raspored. Time se otkriva bojazan komande NATO-a da bi, ostvare li se pesimistične procjene, ruske snage mogle pokušati blitzkrieg kao na početku agresije na Ukrajinu. 

Gdje bi se to moglo desiti, kada, kako i da li uopće... pitanja su za obavještajnu zajednice NATO-a, SAD i Zapada, koje već objavljuju ozbiljna upozorenja. 

Provjera NATO-ovog Člana 5. 

Naravno, ovdje se zasad radi o pretpostavljenom i simuliranom scenariju ruskog napada, ali zasnovanom na stvarnim globalnim političko-sigurnosnim turbulencijama. Komandant NATO-a za Evropu (SACEUR) general Christopher Cavoli objavio je da se snage uvježbavaju po detaljnim planovima odgovora na napad Rusije, koja je i u zvaničnim dokumentima NATO-a navedena kao "najznačajnija i direktna prijetnja sigurnosti članica Alijanse." 

"Vježba "Steadfast Defender 2024." će pokazati sposobnost NATO-a da brzo rasporedi snage iz Sjeverne Amerike i drugih dijelova Alijanse u zemlje koje graniče s Rusijom, ako dođe do sukoba, kako bi ojačao odbranu Evrope", rekao je Cavoli nakon sastanka nacionalnih načelnika odbrane prošle sedmice u Briselu. 

Naravno, vrlo je vjerovatno da postoje i prikriveni aspekti vježbe. 

Subašić: Proruski paravojni kampovi u RS – uvod u konflikt ili u nove sankcije RS-u!?

Subašić: Proruski paravojni kampovi u RS – uvod u konflikt ili u nove sankcije RS-u!?

Kao prvo, snage koje će stićiu Evropu vrlo lako se iz vježbovnog manevra mogu transformirati u operativne ratne sastave. S kojom svrhom? Ako postoje obavještajni podaci o prijetnji, onda je vježba, zapravo, pravovremeno zauzimanje odbrambenih položaja

Njemački mediji su objavili da zapravo ovom vježbom "...NATO želi pokazati zube Moskvi kako bi Ruse odvratili od agresivnih namjera."

Nadalje, vježba može biti i kamuflaža za dostavljanje nove strateške pomoći Ukrajini tako što bi sva borbena tehnika kasnije bila ostavljena Kijevu.

I još nešto vrlo bitno – vježba je i provjera funkcioniranja člana 5. Sjevernoatlantskog ugovora prema kojem "...ako jedna članica NATO-a bude napadnuta, sve ostale članice su obavezne da joj pomognu u odbrani"

Scenarij vježbe sadrži upravo taj element – simulirani napad na neku od članica - pa stoga u vježbi i učestvuju vojnici iz svih od 31 zemlje NATO-a.

Upozorenje Bundeswahrea

Međutim, vrlo konkretno (ne vježbovno) upozorenje posredstvom medija prošle sedmice dospjelo je u javnost u Njemačkoj. Navodno, "procurio" je tajni dokument Bundeswahrea (ministarstva odbrane) "Alliance Defense 2025." kojim se upozorava da konflikt NATO-a i Rusije može početi vrlo uskoro! 

Edin Subašić: Sekuritizacija Bosne - Šta je pozadina optužbi za terorističku prijetnju?

Edin Subašić: Sekuritizacija Bosne - Šta je pozadina optužbi za terorističku prijetnju?

Prema tom scenariju već u februaru Rusija će mobilizirati 200.000 novih vojnika i na proljeće pokrenuti ofanzivu na Ukrajinu, računajući na uspjeh zbog opadanja zapadne pomoći Zelenskom i ukrajinskoj vojsci. 

Zatim bi slijedila ofanziva hibridnog podrivanja NATO-a hakerskim napadima, a istovremeno će Rusija početi s huškanjem etničkih ruskih manjina u Estoniji, Latviji i Litvi na isti način kao u Donbasu. Na jesen bi Bjelorusija i Rusija izvele vojnu vježbu "Zapad 2024." na poljsko-bjeloruskoj granici što bi se iskoristilo za gomilanje trupa u ruskoj enklavi Kalinjingrad, između Litvanije i Poljske.

Prema tom dokumentu uslijedilo bi izazivanje pograničnih incidenata, a kritičan momenat je održavanje predsjedničkih izbora u SAD, kada bi Rusija mogla započeti invaziju na Poljsku! Indikativno je da iz Bundeswahrea niko nije demantirao postojanje ovog dokumenta i scenarija, a da su u Moskvi sve negirali i sarkastično ga nazvali "lanjskim horoskopom."

Svakako se radi o ozbiljnoj priči koja po sadržaju predstavlja tipičnu vojno-obavještajnu procjenu tj. razvoj scenarija za tzv. "najopasniji razvoj situacije." Takve dokumente obavještajne službe i vojni štabovi uvijek izrađuju u okviru procesa kontrole krize.

Ovo zasigurno nije slučajno "procurilo", nego je kontrolirano pušteno u javnost, a mogući razlog je i poruka Moskvi – da su planovi razotkriveni. Faktor iznenađenja je otklonjen. Odbrana spremna pa u tom smislu ova specijalna (medijska) operacija ima funkciju odvraćanja.  Ovdje se mora podsjetiti da i opisana vježba NATO-a, koja upravo počinje, također ima funkciju odvraćanja, a u kontekstu njemačke procjene predstavlja i operativno zauzimanje odbrambenih položaja u ugroženim regijama.

A da zapadne snage imaju stvarne probleme u vojnom domenu ukazuje njemački general Eberhard Zorn koji je pozvao na potrebu "potpunog remonta njemačke vojske i promjenu obima proizvodnje municije sa mirnodopskog na ratni obim, jer se zalihe ne pune u količini koliko je ispražnjeno donacijama Ukrajini!" 

Također, upozorio je da se "...Rusiju ne smije potcijeniti, jer je u stanju otvoriti i drugi front pored Ukrajine."  On posebnu opasnost vidi u činjenici da je Rusija drastično ubrzala proizvodne linije namjenske industrije, a da vojni rashodi sada dostižu 40 posto BDP-a! 

I njemački ministar odbrane Boris Pistorius upozorio je: 

"Svima mora biti jasno... ako Putin pobjedi i okupira Ukrajinu, opasnost za područje NATO će se drastično povećati. " 

Švedska i Finska u panici

Na mogućnost rata, koji bi nakon 200 godina mira eventualno zahvatio i Švedsku, reagiraju gotovo panično, pa je početna euforija zbog mogućeg skorog pristupanja NATO-u splasnula. 

Generalno, stav društva je – "nismo spremni"! 

Edin Subašić: "Briga" za vojni budžet ili sistemska opstrukcija OSBiH!

Edin Subašić: "Briga" za vojni budžet ili sistemska opstrukcija OSBiH!

U obraćanju naciji u vezi sa situacijom komandant Švedske vojske general Mikael Baiden je šokirao javnost rekavši: 

"Moja ambicija nije da brinem za ljude, moja ambicija je da natjeram više ljudi da razmišljaju o sopstvenoj situaciji i sopstvenim odgovornostima. Svi Šveđani trebalo bi da se psihički pripreme za mogućnost rata".

U Finskoj, gdje već imaju pogranične napetosti sa Rusijom. Nakon što je Moskva omogućila migrantima da nekontrolirano preko te granice ulaze u EU,  planiraju postavljanje 200 kilometara žičanih ograda i dodatnih barijera na rusko-finskoj granici. A osim toga, vlasti su počele sa obnovom svojih više od 50.000 bunkera i skloništa građenih od '60-tih godina do danas. Kapacitet skloništa je za 80 posto stanovništva ove zemlje od 5,5 miliona stanovnika. Očigledno je da su u Helsinkiju ozbiljno shvatili prijetnju Moskve nakon ulaska u NATO da će "...Finska biti prva na udaru u slučaju vojne eskalacije."

Putin kao Hitler

I dok američki predsjednik Joe Biden gubi podršku za nove pakete vojne pomoći Kijevu, a zemlje EU već ne uspjevaju poslati planirano i negoduju zbog vlastitih troškova rata, čini se da voda ide na ruski mlin. 

Na opasnost od Putina čini se najglasnije i najsvjesnije upozorava britanski šef diplomatije David Cameron koji neodlučnost prema Putinu poredi sa nekadašnjim ustupcima premijera Nevilla Chamberlaina nacističkom vođi Adolfu Hitleru.

"Saveznici ne trebaju podsticati Ukrajinu na pregovore s Rusijom. Najbolji način da se rat okonča je potpuna podrška Zapada Kijevu. Ako ministri spoljnih poslova budu govorili "da, mi ćemo podržati Ukrajinu, ali moramo da započnemo i mirovni proces", neće dobiti ni jaku Ukrajinu ni mirovni proces," rekao je Cameron na na nedavnom ekonomskom forumu u Davosu.

Dakle, karte su podijeljene, vojske na pozicijama. Uzme li se u obzir da na globalnu situaciju bitno utiče i ponašanje moćnih i nepredvidivih režima poput Kine, Sjeverne Koreje, Irana...itd može reći da uspostava novog svjetskog poretka ulazi u novu i možda najopasniju fazu.

* Autor je umirovljeni brigadir Vojne obavještajno-sigurnosne službe OS BiH, magistar politologije u oblasti međunarodnih odnosa i vojno-politički analitičar u projektima koji se bave sigurnosnim pitanjima

***

Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Ja mislim" su isključivo lični stavovi autora tekstova i moguće da ne odražavaju stavove redakcije portala Radiosarajevo.ba.

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:

Preuzimanje dijela (maksimalno trećine) ili kompletnog teksta moguće je u skladu sa članom 14 Kodeksa za štampu i online medija Bosne i Hercegovine: "Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu".

Ako neki drugi medij želi preuzeti dio autorskog teksta, isti dan kad je kolumna objavljena, može to isključivo uz pismeno odobrenje Redakcije portala Radiosarajevo.ba.

Nakon dozvole, dužan je kao izvor navesti portal Radiosarajevo.ba i, na najmanje jednom mjestu, objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti tek 24 sata nakon naše objave, uz dozvolu uredništva portala Radiosarajevo.ba, te je dužan objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije