Subašić: Proruski paravojni kampovi u RS – uvod u konflikt ili u nove sankcije RS-u!?

19
Radiosarajevo.ba
Subašić: Proruski paravojni kampovi u RS – uvod u konflikt ili u nove sankcije RS-u!?
Foto: Kolaž / Milorad Dodik, četnici

U najnovijem zaoštravanju odnosa u Bosni i Hercegovini imaju osnova i upozorenje ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog na Putinov plan "paljenja Balkana", kao i istup ministra odbrane Zukana Heleza o kampovima proruskih paravojski u RS. Povezano s tim su i iznenadni dolazak generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga u Sarajevo te njegova balkansku turneju, kao optužbe iz RS za, navodni, "islamski radikalizam", čime smo se već bavili.

Piše: Edin Subašić za portal Radiosarajevo.ba

Za državne sigurnosne službe sada je krucijalno da rasvijetle šta se zaista događa, šta slijedi i koji je stvarni nivo prijetnje sigurnosti.

Stigle trešnje - evo koliko iznosi kilogram omiljenog voća mnogih Bosanaca i Hercegovaca

Stigle trešnje - evo koliko iznosi kilogram omiljenog voća mnogih Bosanaca i Hercegovaca

Garancije NATO-a

Realno, ni jedna od objavljenih teorija nije nepoznata od ranije, ali je simptomatično da su sada interaktivno i efektno plasirane u kratkom vremenskom periodu što pojačava njihov uticaj na javnost. Vidljiva posljedica je novi nagli porast tenzija među političkim elitama u BiH i bacanje u drugi plan proevropskog napretka Bosne ka otvaranju pregovora sa Europskom unijom (EU).

Zabranjeno preuzimanje teksta bez pismenog odobrenja Redakcije portala Radiosarajevo.ba!

Najprije, upozorenje Zelenskog (16.11.) da "...Rusija već priprema nove poteze na Balkanu. Vjerujte mi, dobijamo informacije. Mislimo da već i treniraju neke ljude tamo....", može se tumačiti i kao pokušaj vraćanja pažnje Zapada (preokupiranog Gazom) na ukrajinski rat.

No, prisjetimo li se kosovskih barikada prije godinu dana, gdje su tenzije diktirali "Wagnerovci" i srbijanski ekstremisti, shvatit ćemo da Moskva odavno "opipava" latentna žarišta na Balkanu čijim bi paljenjem (i očekivanim angažiranjem NATO-a) sebi dodatno olakšali ukrajinski front.

Edin Subašić: Sekuritizacija Bosne - Šta je pozadina optužbi za terorističku prijetnju?

Edin Subašić: Sekuritizacija Bosne - Šta je pozadina optužbi za terorističku prijetnju?

Dakle, kada nije eskaliralo u Kosovskoj Mitrovici, ili nedavno u sukobima oko manastira Banjska, traži se – po svemu sudeći - novo pogodno žarište na Balkanu.

Tri dana nakon izjave Zelenskog u Sarajevo (19.11.) stiže Stoltenberg koji vrlo izričito naglašava da "...NATO neće dozvoliti nikakvo ugrožavanje suvereniteta i integriteta BiH", kao i  da je Savez "zabrinut secesionističkom retorikom i malignim utjecajema Rusije" targetirajući izvore nesigurnosti.

Paravojne kampove vode Rusi?

Zanimljivo je da se nije ni osvrnuo na pismo koje je nekoliko dana ranije grupa parlamentaraca iz RS uputila američkom Senatu i Kongresu upozoravajući na navodno postojanje "legla islamskih ekstremista... spavača ISIL-a i Al Qaide koji će napasti ciljeve širom Evrope na dati signal... 100 paradžemata koje MUP RS nadzire... itd."

To i ne čudi obzirom da je osnova ove propagandne podvale već riješeni problem s paradžematima i tip prijetnje koju su i bosanske, i zapadne službe apsolvirali.

Edin Subašić: Bakir umjesto Bakira

Edin Subašić: Bakir umjesto Bakira

Teoriju zasnovanu na aktuelnoj islamofobičnoj histeriji sasvim je ohladilo hapšenje Adnana Ćatića, povratnika iz Sirije na sarajevskom aerodromu (18.11.) čime su bosanske službe pokazale budnost, spremnost i kompetentnost za borbu protiv radikalnih islamista, bivših boraca ISIL-a i realno rizičnih osoba.

A onda je uslijedio istup ministra odbrane Zukana Heleza (22.11.) o kampovima proruskih paravojski povezanih sa MUP-om RS:

"Imamo podatke gdje se vrši vojna obuka na prostoru RS, trenutno na nekoliko lokacija, to vode i neki ljudi iz Rusije i to smo mi evidentirali, postoje i fotografije. To su područja oko Rogatice i planine Maglić u istočnoj Bosni, i u okolini Sarajeva. To se sve prati i nadzire i od naših, i međunarodnih snaga", rekao je Helez i dodao vrlo intrigirajuću informaciju:

"Pripadnici pojedinih armija su već prisutni u BiH pored EUFOR-a. To su vojni sastavi nekih NATO i prijateljskih zemalja koji će pružiti podršku Oružanim snagama BiH, ako bude ugrožavanja države. Građani mogu biti uvjereni da je ovo sigurna država."

Edin Subašić: "Briga" za vojni budžet ili sistemska opstrukcija OSBiH!

Edin Subašić: "Briga" za vojni budžet ili sistemska opstrukcija OSBiH!

Burne reakcije iz RS

Naravno, uslijedile su burne reakcije iz RS. Ministar Staša Košarac sve je negirao i pozvao OSA BiH da se očituje o Helezovim izjavama.

Siniša Karan, ministar MUP-a RS istog je stava, a svaki moguće primjećeni vid obuke podveo pod "redovne aktivnosti MUP-a RS".

Heleznejse, rekli bismo, narednih dana na zvaničnom nivou o ovome će raspravljati na Komisiji za nadzor rada OSA-e BiH i u Odjelu za terorizam Tužilaštva BiH koje je otvorilo predmet. Međutim, ne treba očekivati da će se u tim raspravama i redovnim postupcima do detalja razjasniti i u javnost iznijeti svi aspekti problema koje je plasirao Helez.

Tužilaštvo BiH formiralo predmet o vojnim kampovima u RS: Helez će biti pozvan na ispitivanje

Tužilaštvo BiH formiralo predmet o vojnim kampovima u RS: Helez će biti pozvan na ispitivanje

Prvo, u OSA-i BiH sigurno su nezadovoljni Helezovim "izlijetanjem" o problemu koji, ako postoji, Agencija tajno prati radeći svoj posao. Već su se prema institucijama oglasili da "nemaju saznanja o vojnim kampovima" i zasigurno neće pod pritiskom javnosti i establišmenta iz bh. entiteta RS sada podastrijeti "svoja saznanja". Ako ih i imaju.

Javnost naprosto i ne treba sve znati o ovakvim stvarima. Zašto je onda ministar odbrane dozirano progovorio o paravojnim kampovima koje "vode Rusi"? I koliko je informacija pouzdana?

Jedna je mogućnost da njegov izvor nisu domaće agencije, nego strani partneri (tzv. prijateljske službe) sa kojima je uvijek postojala obavještajna saradnja. Tajnost izvora ovakvih informacija zagarantirana je i zakonom i nikad se ne otkriva pa ne treba očekivati da će se mnogo o tome čuti i u Tužilaštvu BiH.

Nadalje, priča o proruskim kampovima koincidira sa Stoltenbergovim dolaskom i njegovim upozorenjem na maligni ruski uticaj. Ovdje su vrlo indikativne burnereakcije iz RS i njihova nastojanja da kroz državne institucije (!) dezavuiraju Heleza ili bar dokuče otkud mu informacije i šta sve zna o tome. A posebno ih brine najava pojačavanja snaga NATO-a u Bosni!

Čini se da je ministar odbrane dirnuo u temu koju u RS po svaku cijenu žele demantirati i sa sebe skinuti odgovornost. Moguće da je nešto što se pripremalo ovim objavljivanjem on "provalio" i kompromitirao te poremetio planove. Jer, ako kampovi postoje, nesumnjiva je umiješanost vlasti entiteta, posebno MUP-a RS i predsjednika Milorada Dodika, a to je onda osnov za nove sankcije i pritisak na posustali režim u Banjoj Luci. 

A priča nikako nije bez osnova, uključujući i "specijalne veze" Dodika sa Putinom te procjene da on, Dodik, čeka signal iz Moskve da inicira sukobe u Bosni koji bi opteretili NATO i Zapad.

Ko su Rusi i tajni saveznici ?

Podsjetimo, od 2012. godine u Nišu egzistira "Srpsko-ruski humanitarni centar", zamišljen kao centar za podršku u prirodnim katastrofama, ali još prije nekoliko godina od zapadnih obavještajnih službi identificiran kao obavještajni centar ruskih službi (GRU, FSB) za nadzor članica NATO-a u okruženju Srbije.

Ovaj centar zatim se povezivao sa organiziranjem kampova za obuku i "patriotske igre" omladine u Kruševcu (2022.) i mnogo ozbiljniji vojni kamp na Zlatiboru (2018. – 2019.) organiziran u saradnji Saveza ratnih veterana Srbije s ruskom privatnom kompanijom "ENOT Corp" koju vode ruski ratni veterani iz Donbasa.

U tom kampu, a zatim i u sličnim u Rusiji, boravila je i omladina iz RS. Zašto sada na isti način kampovi ne bi bili organizirani u zabitima manjeg bh. entiteta? Relacije vlasti, i lično Dodika sa proruskim i srbijanskim militantnim organizacijama Noćni vukovi, Srbska čast, Obraz, Odred Jovan Šević... odavno postoje. Dodik ih je primao u institucijama RS i rado se hvalio njihovom podrškom pa čak i odlikovao vođu "vukova" Aleksandra Zaldostanova.

Osim Putinovih "motorista" tu je i organizacija Veterani Republike Srpske. Osnovani su u Doboju 2012. godine kao nevladina organizacija, ali upravo oni su postali glavni "regrutni centar" za nove mlade članove paravojne Srbske časti, koji su pohađali ljetnje kampove u Srbiji i Rusiji.

Tu je i Ujedinjeni Ravnogorski Pokret Otadžbine Srpske (ČRP) koji je najorganizovaniji i najrasprostranjeniji u RS. Djeluje u osam okružnih organizacija i ima najrazvijeniju vojnu strukturu, subordinaciju i na stotine članova. Čvrsto je povezan sa srbijanskom "centralom" ČRP-a i proruskim organizacijama u Beogradu.

Sve su to moguće mobilizacijske i organizacijske jezgre sposobne da formiraju kampove za obuku paravojnih grupa u RS. Krinka za te poslove lako mogu biti paintball klubovi, redovne vježbe policije RS, marševi lovačkih društava i sl. Pravo stanje stvari o kampovima iz Helezove informacije zaista moraju utvrditi, ako već nisu, bosanske civilne i vojne obavještajno-sigurnosne službe, EUFOR-ova i NATO obavještajna sekcija u Bosni, a nesumnjivo je da na tome rade i agenture pojedinih zemalja u Bosni.

Upravo ovo posljednje je vjerovatni tajni podatak koji je Helez prešutio. Nije nepoznato da se EUFOR i ranije pojačavao obavještajnim timovima izvan redovnog sastava kad god se sigurnosna situacija usložnjavala kao npr. 2020. godine, nakon što je u Višegradu eskaliralo ponašanje upravo pripadnika ČRP-a prema povratnicima. Sada je slična situacija.

Šta može Dodik ?

Osim što bi otvaranje konflikta u Bosni pogodovalo Putinu, sve ovo treba povezati i sa Dodikovom separatističkom retorikom i najavama odcjepljenja.

Naime, sasvim je sigurno da u Bosni ne bi moglo biti dugotrajnog niti opsežnog sukoba, jer eskalaciju ne bi dozvolio NATO. Isto tako,  prema posljednjim procjenama ozbiljnih sigurnosnih centara u Evropi i SAD, Dodik nema kapacitet, resurse, finansije niti konkretnu vanjsku vojnu podršku za sukob.

I ranije je procjenjivano da je maksimalan učinak MUP-a RS i paravojnih formacija izazivanje incidenata i prepada kao na Kosovu kod manastira Banjska. Slijedilo bi stvaranje političkog zastoja poslije kojeg bi se pregovaralo opcijama za budućnost. No, i to je teško zamislivo pa se postavlja pitanje smisla postojanja i namjene kampova za obuku u RS, ako su Helezove informacije tačne.

Slijedi nam period taktiziranja u tome šta će se i koliko otkriti pred zvaničnim institucijama za provođenje zakona, a šta će se otkriti javnosti. U svakom slučaju, ako je prijetnja bila stvarna, sada više nije tajna, a to potpuno deaktivira i eventualne planove... bar privremeno. Što je možda i bio cilj objavljivanja cijele priče...

*Autor je umirovljeni brigadir Vojne obavještajno-sigurnosne službe OS BiH, magistar politologije u oblasti međunarodnih odnosa i vojno-politički analitičar u projektima koji se bave sigurnosnim pitanjima

***

Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Ja mislim" su isključivo lični stavovi autora tekstova i moguće da ne odražavaju stavove redakcije portala Radiosarajevo.ba.

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:

Preuzimanje dijela (maksimalno trećine) ili kompletnog teksta moguće je u skladu sa članom 14 Kodeksa za štampu i online medija Bosne i Hercegovine: "Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu."

Ako neki drugi medij želi preuzeti dio autorskog teksta, isti dan kad je kolumna objavljena, može to isključivo uz pismeno odobrenje Redakcije portala Radiosarajevo.ba.

Nakon dozvole, dužan je kao izvor navesti portal Radiosarajevo.ba i, na najmanje jednom mjestu, objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti tek 24 sata nakon naše objave, uz dozvolu uredništva portala Radiosarajevo.ba, te je dužan objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (19)

/ Povezano

/ Najnovije