Dragan Bursać: Zoran Milanović - nečovjek koji se sprda sa genocidom

5
Radiosarajevo.ba
Dragan Bursać: Zoran Milanović - nečovjek koji se sprda sa genocidom
Foto: Privatni album / Bursać i Milanović

Milanović je u suludim napadima na zdrav razum kazao da je "u Srebrenici bio težak zločin s elementima genocida.“ Napisao sam Zoranu Milanoviću da je “teška budala sa elementima debila“, jer drugačije ne može objasniti njegovo sramno baljezganje. I on sad nastavlja…

Za Antenu M piše: Dragan Bursać

Zoran Milanović je već po navici nastavio da sablažnjava zdrav razum i vrijeđa žrtve genocida u Bosni i Hercegovini. Ovaj put je na Visu kazao za sam genocid:

Zabrinjavajuće: U Brčko distriktu BiH prijavljeno 28 slučajeva obolijevanja od morbila

Zabrinjavajuće: U Brčko distriktu BiH prijavljeno 28 slučajeva obolijevanja od morbila

"Ja kažem da je (genocid), ali onda za neke teže zločine moramo izmisliti novo ime. Ako sve bude genocid moramo naći drugo ime za ono što su nacisti napravili Židovima u Drugom svjetskom ratu. Nije svaka žrtva, to je relativiziranje"

Malo jeste, malo nije hopa-cupa i druge sprdnje sa žrtvama

Stvar je ovdje toliko jasna da je sramotno i objašnjavati. Ali, hajmo iz ove septičke jame relativiziranja i zamjena teza izvući uncu logike. Naime, nekad uvaženi predsjedniče Republike Hrvatske, za ono što su nacisti napravili Židovima, nećete vjerovati, već postoji ime i zove se Holokaust. Kao Holokaust je upisano u sve školske, povijesne, pravne i svake druge knjige na planeti Zemlji.

Ovom svojom nakaradnom izjavom, uspjeli ste tako osim žrtava genocida u Bosni i Hercegovini uvrijediti i sve žrtve Holokausta, demonstrirajući slavno i sramno nepoznavanje istorijskih izraza i pojmova za koje je osposobljen svaki učenik četvrtog razreda osnovne škole.

Kad se praviš lud nad kostima ubijenih

Samo, biće nešto drugo po srijedi u ovom zlu. Zna Zoran Milanović vrlo dobro, odlično i za Holokaust i za genocid. Eto, bio je u Srebrenici, bio je u Izraelu, ne treba mu to crtati. Uloga Zorana Milanovića je zapravo uloga desnog krila HDZ-a, onog najpopulističkijeg, ultranacionalističkog, desničarskog. To što je Milanović jedan od čelnika SDP-a, tim gore po SDP u Hrvatskoj i navodnu ljevicu koja (uz časne izuzetke) horski ćuti na sramotu koju isijava njihov pulen i predsjednik Hrvatske Zoran Zoka Milanović.

Za one neupućene-do prije pola godine, važilo je pravilo da se u ideološkom smislu ne razlikuju puno hrvatski premijer i prvi HDZ-ovac, Andrej Plenković i predsjednik Zoran Milanović, valjda na razočarenje onih neupućenih koji su glasali za papirnatog SDP-ovca Milanovića.

No, u zadnjih pola godine hrvatski predsjednik je toliko zavatrio svoje stavove, naročito kad su u pitanju odnosi sa Bosnom i Hercegovinom, da se komotno može porediti sa najustaškijim jastrebovima u Hrvatskoj.

Spašavanje redova Dragana Čovića

I ti Milanovićevi stavovi su, gle čuda, gotovo istovjetni sa onim koje jednako sramno serviraju Dragan Čović, gruntovni vlasnik Hrvata u BiH i njegov podmoskovsko-laktaški kamarad Milorad Dodik, a koji su odavno objavili rat jedinstvenoj, građanskoj Bosni i Hercegovini. Pa se čini kako Milanovićeve izjave više treba iščitavati u kontekstu spašavanja redova Dragana (Čovića), nego kao neku dublju smislenu poruku. Uz izjavu kako je “Dodik najmanji problem u BiH“ sada je već jasno da se Milanović svrstao u sramnu kamarilu onih koji podržavaju čedo UZP-a Herceg-Bosnu i neku maštariju o trećem entitetu.

A to maštanje o trećem entitetu, na pladnju im servira ovako impotentna diplomatija EU, koja ofanzivom i pokušajima izmjena Izbornog zakona valjda treba kazati svima urbi et orbi da će HDZ doživotno imati svog hrvatskog člana Predsjedništva u BiH. To što je sve ovo uvod u cijepanje (opetovano) države po nacionalnim šavovima, izgleda zanima EU, taman koliko i nedjeljivost BiH početkom aprila 1992. godine.

Kad genocid (iznova) postane "težak zločin"

Ali, šta je sa ubijenim u genocidu i masovnim zločinima širom BiH? Šta je sa njihovim porodicama, koje otvorenih usta i raširenih zjenica u čudu slušaju čovjeka, koga su kao najrođenijeg ugostili u Potočarima?

Podsjetimo, Milanović je prošle sedmice u suludim napadima relativiziranja povijesti i sudskih presuda prvo kazao da je "u Srebrenici bio težak zločin s elementima genocida.“

Autor ovih redova poslalo je poruku Zoranu Milanoviću u kojoj stoji da je “teška budala sa elementima debila“, jer drugačije ne može da se prihvati Milanovićevo sramno baljezganje.

Udarci "kršćanske Europe"

Ali nije to sve. Dabome da nije. Onda se Zoran Milanović malo bavio eugenikom kazavši kako postoje "različite vrste genocida" pri čemu je onaj u Srebrenici stavio na nižu razinu od onih koji su počinjeni tokom Holokausta. To što predsjednik jedne susjedne države smatra da se ubijeni nevini civili trebaju tretirati kao vreće kupusa, ostalo je poprilično nezapaženo među svim “čuvarima europskih vrijednosti“ i nekako se izgleda podrazumijeva da su, eto, bosanski muslimani niža bića, bića nad kojim se ni počinjeni genocid javno ne imenuje.

A zašto? Jer je “Europa kulturološki kršćanski kontinent“. Nikad nećete pogoditi ko je ovo kazao? Šalim se, odgovor je tačan, naravno Zoran Milanović, koji je u par dana pretekao i Dodika i Čovića i Orbana i sve ostale desničare zajedno u svojoj ksenofobnoj retorici.

I nije me strah ljudi koji (opravdano) zapomažu, Kolinda vrati se, sve ti je oprošteno, strah me onoga što nosi budućnost sa Zoranom Milanovićem u Hrvatskoj ili nekim novim “ljevičarem“, koga će po dolasku na Pantovčak ujesti buba naci-zla.

A uvijek može gore!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije