Dragan Bursać: Vučić bi vojskom Srbije na Tuzlu?!

Radiosarajevo.ba
Dragan Bursać: Vučić bi vojskom Srbije na Tuzlu?!
Foto: Radiosarajevo.ba / Aleksandar Vučić i Dragan Bursać

“Rečenica upućena vojnicima kako je do Tuzle “svega 38 kilometara” iz usta Vučića-čovjeka koji je tražio sto mrtvih muslimana za jednog Srbina i koji se muvao po snajperskim gnijezdima iznad opkoljenog Sarajeva, zvuči u najmanju ruku prijeteći, avetinjski i monstruozno.”

Piše: Dragan Bursać, za portal Radiosarajevo.ba

Jel’ se sjećate kad su onomad kolone JNA tenkova ispraćene cvijećem iz Beograda krenule na Vukovar? Naravno da se sjećate!

Barbarez nakon uvjerljivog poraza od Nizozemske: "Ako ćete ikoga kriviti, krivite mene"

Barbarez nakon uvjerljivog poraza od Nizozemske: "Ako ćete ikoga kriviti, krivite mene"

A jel’ se sjećate kako je javnog narativa da se tim tenkovima “brani Jugoslavija” dok je istina samo jedna-stvarala se Miloševićeva Srboslavija.

Platni spiskovi oficira jugoslovenske vojske

A jel’ se sjećate kako zvanično “Srbija nije sudjelovala u agresiji na BiH?" Sjećate.

Zabranjeno preuzimanje teksta bez pismenog odobrenja Redakcije portala Radiosarajevo.ba! 

A onda je otkriven koncentracioni logor Šljivovica za nesrbe u zapadnoj Srbiji.

A onda su potvrđeni platni spiskovi oficira jugoslovenske vojske koji su odgovorni za genocid u Srebrenici. A onda je otkriveno da su i Škorpioni i Crvene beretke bili zapravo državni službenici Srbije.

A jel’ se sjećate kako su Dačić i Vulin podržavali i kako podržavaju “srpske veterane oslobodilačkih ratova” iz devedesetih u Srbiji? Pa kako je moguće da postoje ratni veterani, kad Srbija nije sudjelovala u ratovima, kao nam pojašnjavaju?

Ili će biti da je Srbija glavni protagonista agresije na bivše jugoslovenske republike?

A zašto vam sve ovo pišem?

Bursać: Pokojni Milorad Dodik!

Bursać: Pokojni Milorad Dodik!

Pa zato što je nesporni vlasnik ove današ je Srbije Aleksandar Vučić, baš danas kazao na vojnoj vježbi Vojske Srbije:

Nisam znao da nam je vazdušnom linijom svega 38 kilometara do Tuzle. Ja sam mislio da je barem 50 kilometara.”

Rekao je ovo Vučić tokom neformalnog razgovora sa vojnicima koji je sniman, pitavši ih koliko im je trebalo da se spuste do Drinu?

I sad će opet biti onih koji će kao aprila ‘92. govoriti, ma sve je to OK, vojna vježba ko vojna vježba. A svi znamo šta se desilo nakon tog aprila.

Jednako kao što znamo šta se desilo u Tuzli na Kapiji pod komandom zločinca Đukića sa onog čuvenog platnog sposka Srbije, kad je pobijena tuzlanska mladost, ironično, na Dan mladosti. Taj ratni zločinac Đukić je slobodan čovjek u Vučićevoj Srbiji, a djeca tuzlanska bespovratno su mrtva.

Sve zvuči prijeteći, avetinjski i monstruozno

Pa onda rečenica kako je do Tuzle “svega 38 kilometara” iz usta čovjeka koji je tražio sto mrtvih muslimana za jednog Srbina i koji se muvao po snajperskim gnijezdima iznad opkoljenog Sarajeva, zvuči prijeteći, avetinjski i monstruozno.

“Baš je blizu Tuzla. To je nevjerovatno. Tuzla je najveći grad u Federaciji BiH, a treći u cijeloj BiH'', kazao je Aleksandar Vučić hineći da Sarajevo nije u Federaciji i prijeteći da Tuzlu mogu snaći devedesete.

A sad zastanite i razmislite malo.

Zamislite kad bi npr. šta znam, Željko Komšić ili Denis Bećirović na vojnoj vježbi Oružanih snaga BiH u Goraždu kazao, do Priboja je samo 80 km, to nam je sahatak vremena - Priboj je jedan od najvećih sandžačkih gradova???

Ustala bi kuka i motika da osudi invazivni i neprijateljski potez.

Dragan Bursać: Za koga je život dala Aida Buturović?

Dragan Bursać: Za koga je život dala Aida Buturović?

Ovako?

Čini se da je svima svejedno kad prvi čovjek srpskog sveta po ko zna koji put mjerka teritoriju susjedne države.

A kad neočetnik pričao o susjedima na način na koji to čini Vučić, pogotovo u svjetlu ideja spajanja RS-a, Srbije i Crne Gore u “jedinstven prostor” kako im stoji u najnovojoj Deklaraciji, ja bih se makar zabrinuo.

Kazati da je Vučićeva izjava nepromišljena jeste naivno i nepromišljeno. Ona je itekako plasirana u momentu kad Srbiji i Vučiću treba nova kriza i novi udarac na BiH.

A BiH? A Međunardona zajednica? Hoće li se iko sjetiti da reaguje ili će se sve završiti na pokojem saopštenju u revijalnom tonu?

Bojim se da je ovo drugo u pitanju!

***

Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Ja mislim" su isključivo lični stavovi autora tekstova i moguće da ne odražavaju stavove redakcije portala Radiosarajevo.ba

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:

Preuzimanje dijela (maksimalno trećine) ili kompletnog teksta moguće je u skladu sa članom 14 Kodeksa za štampu i online medija Bosne i Hercegovine: "Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu".

Ako neki drugi medij želi preuzeti dio autorskog teksta, isti dan kad je kolumna objavljena, može to isključivo uz pismeno odobrenje Redakcije portala Radiosarajevo.ba.

Nakon dozvole, dužan je kao izvor navesti portal Radiosarajevo.ba i, na najmanje jednom mjestu, objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti tek 24 sata nakon naše objave, uz dozvolu uredništva portala Radiosarajevo.ba, te je dužan objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije