Bursać: Vučić ujedinio sve Srbe - u bijedi, jadu čemeru, nacionalizmu na pogrešnoj strani povijesti

Radiosarajevo.ba
Bursać: Vučić ujedinio sve Srbe - u bijedi, jadu čemeru, nacionalizmu na pogrešnoj strani povijesti
Foto: Radiosarajevo.ba / Dragan Bursać, Milorad Dodik i Aleksandar Vučić

"Vučić je zaista ujedinio gotovo sve Srbe pod jedan kišobran ekonomski najsiromašnijeg naroda Evrope, sa potpunom povijesnom deluzijom, koji odavno gleda u Moskvu kao na svoju budućnost i ishodišnu tačku, dok suicid, femicid, ekonomsko izbjeglištvo, svakovrsno nasilje, ultranacionalizam i klerikalizam haraju srpskim svetom."

Piše: Dragan Bursać, za portal Radiosarajevo.ba

Milorad Dodik je u estradnom zanosu, u Stanarima nazvao Vučića "Aleksandrom Ujediniteljem".

Nijemci vratili putnicu iz BiH zbog propisa koji mnogi zanemaruju

Nijemci vratili putnicu iz BiH zbog propisa koji mnogi zanemaruju

"To je historija, da dođe predsjednik Srbije Aleksandar Vučić u Stanare, nama ovo drago mjesto", rekao je Dodik na ceremoniji  svečanog otvaranja Doma zdravlja u Stanarima.

Vučić novcima srbijanskih poreskih obveznika kupuje Dodikovu poslušnost

I ne samo da je došao, nego je donio i novce srbijanskih poreskih obveznika, kojima odavno raspolaže kao svojtom. A to što pored uništenih i ruiniranih domova zdravlja po Srbiji, oni grade i obnavljaju one po Bosni i Hercegovini, jer su Stanari dio BiH, to neka vide građani Srbije sa svojim predsjednikom.

Neki bi kazali, šta je sporno, dva Bosanca otvaraju dom zdravlja u Bosni. I drago mi je, samo neka vide to sa građanima Srbije koji finansiraju ove Dodikove predizborne aktivnosti na lokalu, čuj mene dom zdravlja.

Ali, dobro, malo lokal patriotizma nije zgorega, mada ne bi bilo loše i da vlasti BiH provjere ko im na njihovoj teritoriji i kako otvara domove zdravlja, mostove, vijadukte i ostalu infrastrukturu. Hej, Stanari i šta znam, Počitelj su i dalje u BiH, jel' tako drugovi i gospodo?

No, ima tu nešto drugo, bitnije za ovu skasku. 

Srpska bajka o Aleksandru Ujedinitelju

Naime, poželjevši dobrodošlicu predsjedniku Vučiću, Dodik je zahvalio za sve napore koje čini za napredak Republike Srpske i onda je u maniru seoskog šator-zabavljača (a kako bi drugačije) udario po najgrđoj epici.

"Predsjednik Vučić može da se nazove Aleksandrom Ujediniteljem, jer je na specifičan način ujedinio Srbe", rekao je Dodik pozdravljen aplauzom.

Zabranjeno preuzimanje teksta bez pismenog odobrenja Redakcije portala Radiosarajevo.ba! 

I ovo je tačno!

Vučić je ujedinio gotovo sve Srbe pod jedan kišobran ekonomski najsiromašnijeg naroda Evrope, sa potpunom povijesnom deluzijom, koji odavno gleda u Moskvu kao na svoju budućnost i ishodišnu tačku, dok suicid, femicid, ekonomsko izbjeglištvo, svakovrsno nasilje, ultranacionalizam i klerikalizam haraju srpskim svetom. Moram priznati, mnogi su pokušavali u ovoj nakani obezvrjeđivanja, anatemisanja i sprdnje sa vlastitim narodom- od Miloševića, Šešelja do Koštunice, ali je Vučić sa svojom medijsko-ideološkom mašinerijom stvar doveo do vrhunca. Da ne kažem kraja.

Čipulljićko-laktaška osovina uz pomoć Mandića iz Podgorice i patrijarha Crkve Srbije Porfirija Perića odistinski je ujedinila sve Srbe. Za pod ekonomsku šljivu ili da parafraziram veliku Latinku Perović, Srbima je oduvijek bila bitna količina prostora, a ne kvalitet života. Zato i danas možemo govoriti o Srbiji pod monolitnim jednoumljem, gorim nego ikada, možemo govoriti o Crnoj Gori koja je od vrata Brisala stigla do podruma Moskve i Beograda, i možemo govoriti o RS-u kao najsiromašnijoj evropskoj regiji. I svi su oni pod "Aleksandrom Navodnim Ujediniteljem", koji čak niti nema ingerencije nad onim nad čime misli da vlada.

Bursać: Pokojni Milorad Dodik!

Bursać: Pokojni Milorad Dodik!

Jer bi mu sutra, nemojte to ni časa zaboraviti, za šaku dolara i održanje političke kože i Dodik i Mandić okrenuli leđa. Ma šta okrenuli leđa, iskopali bi mu političku jamu i zatrpali bi ga duboko unutar iste.

Zna to najbolje i Vučić, koji je jasno i glasno, baš bankarski jasno kazao koliko on to tačno "voli RS", kazavši da je Srbija u DZ u Stanarima uložila 1,8 miliona eura.

Za one koji znaju čitati između redova, Vučić je pojasnio da Dom zdravlja u Stanarima, nije spomenik ni Srbiji, ni njemu, jer će služiti žiteljima Stanara:

"Ima mnogo opština u Republici Srpskoj u kojoj smo ulagali novac. Nastavit ćemo to da činimo sa najvećom srećom, pažnjom i ljubavi", rekao je Vučić.

U prevodu, slušajte me, i imat ćete nafake od građana Srbije. Otkažite mi poslušnost i ostat ćete bez ičega. I ovo se odnosi, prije svega, na Dodika ponajviše, a na građane (čitaj narod RS-a) nešto manje. Zna Vučić, ma šta zna, vido je i osjetio kako Dodik šalje u političku penziju i Miloševića, i Tadića, i Koštunicu i sve prateće političke garniture sa svoje pozicije moći.

To mu ovaj put neće proći, nada se Vučić.

I zato je dao i odgovor na pitanje koga će podržati na lokalnim izborima, odgovor koji ne uključuje eksplicitno Dodika:

"..Nikada se nisam mešao niti podržavao nekoga kada su u pitanju izbori i to ću zadržati za sebe kao i do sada", poručio je Vučić, odgovarajući na pitanje da li neka politička opcija u Srpskoj može da očekuje njegovu podršku na lokalnim izborima.

Dobro, pokušao je smijeniti Dodika na opštim izborima, i opet bi ako ga ovaj ne bude slušao. Ali i Dodik ima svoje adute.

Dragan Bursać: Za koga je život dala Aida Buturović?

Dragan Bursać: Za koga je život dala Aida Buturović?

Da nije pogrešan Aleksandar?

Jer, Vučić, sa druge strane moguće zaboravlja, kad Dodik zaziva Aleksandra ujedinitelja, možda više misli na svoga manjačkog zemljaka Vulina, isturenu rusku FSB perjanicu, koji bi u mitskom prevratu sve sa ruskim tenkovima postao baš "taj Aleksandar Ujedinitelj".

A to je Dodikova poruka Vučiću-bilo je kroz srpsku istoriju Aleksandara i Aleksandara i svi do jednog- od Karađorđevića, preko Rankovića, do Vučića mogu biti zamijenjeni nekim novim Aleksdandrima.

A dom zdavlja u Stanarima? Neka Bosni i Hercegovini ovakvih objekata!

***

Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Ja mislim" su isključivo lični stavovi autora tekstova i moguće da ne odražavaju stavove redakcije portala Radiosarajevo.ba

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:

Preuzimanje dijela (maksimalno trećine) ili kompletnog teksta moguće je u skladu sa članom 14 Kodeksa za štampu i online medija Bosne i Hercegovine: "Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu".

Ako neki drugi medij želi preuzeti dio autorskog teksta, isti dan kad je kolumna objavljena, može to isključivo uz pismeno odobrenje Redakcije portala Radiosarajevo.ba.

Nakon dozvole, dužan je kao izvor navesti portal Radiosarajevo.ba i, na najmanje jednom mjestu, objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti tek 24 sata nakon naše objave, uz dozvolu uredništva portala Radiosarajevo.ba, te je dužan objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije