Dragan Bursać: Nešiću, kome je genocid vic, u kući mu bio!

Radiosarajevo.ba
Dragan Bursać: Nešiću, kome je genocid vic, u kući mu bio!
Foto: CIN / Arhiv / Nenad Nešić i Dragan Bursać

"Ona 8372 ubijena ljudska bića za Nešića i ostale negatore genocida nisu ljudi. Kao što nisu bili ni za Ratka Mladića tog 11. jula 1995, kao što nisu bili za Bearu, Krstića i ostale krvoloke. Kao što nisu za tog njegovog domaćina Milomira Marića, za većinu srbijanskih medija i prateći politički establišment nakrivo nasađenog srpskog sveta. Genocid je za njih šala. Bolesno da ne može bolesnije!"

Piše: Dragan Bursać, za portal Radiosarajevo.ba

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine je gostujući na srbijanskoj ultranacionalističkoj televiziji Happy sramotno i bezdušno ismijavao žrtve genocida u Srebrenici. 

EURO 2024 | Uživo iz Njemačke: Poljska - Nizozemska

EURO 2024 | Uživo iz Njemačke: Poljska - Nizozemska

Nije ovo šala ovo je sprdnja sa ubijenim Srebreničanima

"Samo da kažem jednu šalu koja je bitna povodom sahrane oca u Potočarima. Pitali malog Muju, rođen u Sarajevu, sahranjen u Srebrenici živi u Njemačkoj", izlanuo je Nešić, bez i da je trepnuo.

Za Nešića ovo nije čak ni vic. Jer vic često može biti korektiv. Može biti pouka, može biti značenjska cjelina. Može biti opomena, kritika društva, može biti satira.

Ne, za Nešića je genocid šala. 

Zabranjeno preuzimanje teksta bez pismenog odobrenja Redakcije portala Radiosarajevo.ba! 

Eto, tako nešto usputno poput kafanske tuče sa čim se valja sprdati oko rakijskog kazana. Nešto, onako, lagano, bezopasno i frivolno zabavno-za široke narodne mase da prekrate dosadu. Eto, to mu je genocid.  

"Jer ona 8372 ubijena ljudska bića za Nešića i ostale negatore genocida nisu ljudi. Kao što nisu bili ni za Ratka Mladića tog 11. jula 1995. kao što nisu bili za Bearu, Krstića i ostale krvoloke. Kao što nisu za tog njegovog domaćina Milomira Marića, za većinu srbijanskih medija i prateći politički establišment nakrivo nasađenog srpskog sveta. Njihova smrt je za njih šala. Bolesno da ne može bolesnije!" 

Ne, to nisu ubijeni ljudi, to je "tovar", "pošiljka", "isporuka", kako su UDBA-škim rječnikom srpski oficiri zvali ubijene Srebreničane. To su neka "niža bića" u toj nakaradnoj nomenklaturi, bića koja nisu zavrijedila živjeti, pa je nekako lakše izvršiti genocid.

Da si u Njemačkoj, Nešiću, bio bi sproveden u zatvor!

E isto tako su se nacisti "šalili" tridesetih godina prošlog vijeka sa Jevrejima, pa je u konačnici iznikao Holokaust kao najveća njemačka sramota u povijesti.

Skandal | Nenad Nešić ponovo ponižavao Srebrenicu: Pričao vic i ismijavao žrtve genocida

Skandal | Nenad Nešić ponovo ponižavao Srebrenicu: Pričao vic i ismijavao žrtve genocida

Samo...

Samo su Nijemci kroz složeni proces denacifikacije iznjedrili Vilja Brandta, a onda su i sami progledali i shvatili razmjere svoje bolesne deluzije.

Zato Njemačka i može biti pokretač i kosponzor Rezolucije o genocidu u Srebrenici. Za razliku od Srbije i velikosrpskih političara sa obje strane Drine, kojima su ljudske kosti razasute po sekundarnim, tercijarnim i kvartarnim grobnicama tek predmet sprdnje.

Nešić je ministar i mora da ode!

Ali ovo je tek pola problema, ako je i toliko. Vidite, nije ovu morbidnu gnusobu izrekao pijani, krezavi četnik kraj rakijskog kazana ili kakve seoske zadruge, nego ministar bezbjednosti CIJELE DRŽAVE Bosne i Hercegovine.

A, Nešić Nenad jeste državni ministar koji se sprda sa najvećom sramotom srpskog naroda u njegovoj povijesti i sa najvećim stradanjem Bošnjaka u modernoj historiji. 

Nekažnjeno! 

Da se ovo desilo nekom njemačkom ministru (što je nemoguće), ne bi dočekao kraj emisije, ne na ministarskom mjestu, nego ni na slobodi. Sa lisicama na rukama bi bio priveden u prvi istražni zatvor. Namjesto toga, Nešić jeste zvijezda televizija sa nacionalnom frekvencijom. 

I hoće li podnijeti ostavku ili će možda biti smijenjen? 

Čisto sumnjam, znajući za ustrojstvo nam države u kojoj je na pozicijama moći makar polovina onih koji hljeb svoj zarađuju razarajući istu tu državu i mrzeći je do patoloških razmjera. 

Sjećate li se onog zamjenika ministra odbrane, onog Aleksandra Goganovića, sjećate li se načelnika zajedničkog štaba OSBiH Gojka Kneževića, sjećate li se zamjenika komandanta Operativne komande OSBiH za resurse Nebojšu Bošnjaka, koji su se klanjali kapi zločinca Ratka Mladića prije neki dan? Da, da bilo je to prije neki dan i nikome ništa. Sve slobodni ljudi, ljubitelji ratnih zločinaca na državnoj plati. 

Na najodgovornijim državnim funkcijama. 

Skandalozni Nešić se pokušava 'oprati': Nisam ja uvrijedio žrtve zločina u Srebrenici, nego drugi

Skandalozni Nešić se pokušava 'oprati': Nisam ja uvrijedio žrtve zločina u Srebrenici, nego drugi

Ali, Nešić je prevazišao sve, bukvalno sve. Jer je on prvi čovjek državne sigurnosti, one civilne i jako bitna osoba u lancu odlučivanja u gotovo svim kriznim situacijama. A ta osoba se sprda sa ubijenim Srebreničanima. 

Nije sve do Nešića

Pa je malo više i do aktuelne vlasti na državnom nivou što ovog nečovjeka drži tu gdje ga drži - na poziciji moći.

A ko se sprda se genocidom, neka se sjeti da bi se neko mogao sprdati i sa zlom nad njegovim narodom. Civilizovani ljudi to nikad ne bi učinili, ali ima ko bi. 

Ničija nije do zore gorjela, neće ni Nešićeva! 

Samo se zakon mora poštovati, a mi već dvije godine imamo zakon. 

Tužilaštvo, čujemo li se ili ste i vi u modu viceva, šala i pošalica?

***

Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Ja mislim" su isključivo lični stavovi autora tekstova i moguće da ne odražavaju stavove redakcije portala Radiosarajevo.ba

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:

Preuzimanje dijela (maksimalno trećine) ili kompletnog teksta moguće je u skladu sa članom 14 Kodeksa za štampu i online medija Bosne i Hercegovine: "Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu".

Ako neki drugi medij želi preuzeti dio autorskog teksta, isti dan kad je kolumna objavljena, može to isključivo uz pismeno odobrenje Redakcije portala Radiosarajevo.ba.

Nakon dozvole, dužan je kao izvor navesti portal Radiosarajevo.ba i, na najmanje jednom mjestu, objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti tek 24 sata nakon naše objave, uz dozvolu uredništva portala Radiosarajevo.ba, te je dužan objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije