Dragan Bursać: Hoće li Spomen-park Vraca postati četnički Diznilend?

7
Radiosarajevo.ba
Dragan Bursać: Hoće li Spomen-park Vraca postati četnički Diznilend?
Foto: Vlada KS / Spomen-park Vraca

Neki četnik koji je ubio Slavišu Vajnera Čiču dobiće svoje ime na spomeniku pored imena partizanskog Narodnog heroja?? Ubica-fašista pored heroja-antifašiste u šizofrenom srpskom galimatijasu izjednačavanja zločinca i žrtve, kukavice i heroja.

Piše: Dragan Bursać za Radiosarajevo.ba

Izgleda vam nevjerovatno, a uopšte nije. Nakon dugogodišnje nebrige sarajevskih vlasti za Spomen-park Vraca, javili su se još gori-kerberi iz eniteta Republika Srpska, koji bi da ga, kako kažu prenamijene, a prije toga, pazite sad, podijele po entitetskoj liniji.

Kad se spomenik antifašistima pretvori i spomenik isključivo Srbima

Za one koji ne znaju, načelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić iz Dodikovog SNSD-a najavio je podizanje spomenika ekskluzivno i isključivo Srbima na mjestu današnjeg Spomen-parka Vraca, simbola otpora svih Sarajlija stradalih u Drugom svjetskom ratu. Dakle, ništa Bošnjaci, Hrvati, Jevreji, Jugosloveni, ostali? Toga nema u pročetničkoj nomenklaturi i poimanju povijesti.

Načelnik Ćosić je tako kazao za beogradsku „Politiku“ da će ta inicijativa, bez ikakve dileme, dobiti podršku svih gradskih i institucija bh. entiteta Republika Srpska, kao i institucija opšine Istočno Novo Sarajevo, na čijoj teritoriji se nalazi dio postojećeg spomen-kompleksa.

Idemo redom:

Prvo, u svom suludom secesionističko-revizionističkom piru i nakani da se napravi nekakav četnički Diznilend po ugledu na onaj u Bileći, nacionalistički umstvenici su odlučili da poput torte sijeku spomen-područje i dijele ga na Federalno i ono u RS-u??? Kako vidimo, ova suluda ideja i namjera će imati punu podršku u manjem BiH entittetu. A to vam (za početak) govori kakav odnos imaju vlasti RS-a prema spomen- području. Istina, ni sarajevske vlasti se nisu proslavile zapuštajući antifašisitčki spomenik, ali ovo je jedan potpuno novi nivo mentalnog vandalizma.

A na tom nivou, ili na tom dnu-kako hoćete, oni koji su na spomen-području i kompleksu Vrace postavljali haubice, ne bi li lakše i ubojitije granatirali i ubijali stanovnike Sarajeva u zadnjem ratu, eto sad su odlučili i nakaradnom idelogijom i spomeničkim holokaustom dokrajčiti pomen na sarajevske antifašističke žrtve.

U toj morbidnoj nakani, u toj ideji prekrajanja svega i nasilnog posrbljavanja svih onih čije ime i prezime “liči“ na nešto srpsko, vlasti u manjem BiH entitetu nemaju srkupula ni koliko je crno ispod nokta.

I onda ide najstrašnija rečenica, koju iznosi narečeni Odbor za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH, a kojom obrazalaže “neophodnost“, prepravke Spomen-parka:

“Iz tog razloga odlučili su da, zarad istine, institucijama Republike Srpske i grada Istočno Sarajevo predlože da na dijelu Spomen-parka Vraca, koji teritorijalno pripada Srpskoj, podignu novi spomen-kompleks koji bi, svojim sadržajem, predstavljao autentično svjedočenje stradanja sarajevskih Srba, ne samo u periodu od 1941. do 1945. godine, nego i u posljednjem građanskom ratu u BiH.“

Dakle, na nekoj, gluho bilo hrpi, naći će se partizani oslobodioci iz Drugog svjetskog rata-naravski samo ako su Srbi, onda četnici, a svima njima će se pridružiti i “oslobodioci“, koji su granatirali Sarajevo u zadnjem ratu?! (sic!)

Pa će tako nestati sa spomenika imena poput Adema Buća, Mahmuta Bušatlije, Mustafe Dovadžije, Omera Maslića, Avde Hodžića...i mnogih drugih narodnih heroja, jer nisu, da prostite dovoljno Srbi?!

I da je to cijeli problem.

A nije!

Pravo je pitanje, hoće li uz Slavišu Vajnera Čiču na spomeniku osvanuti imena njegovih četničkih ubica?

Desiće se pa će u novom četničkom Diznilendu možebitno u mermeru biti uklesana imena nacističkih kolboracionista ili kako velikosrpski novogovor učitava “prvih gerilaca porobljene Evrope“, a prostor će dijeliti sa npr. Narodnim herojima Valterom Perićem ili Slavišom Vajnerom Čičom.

I zamislite samo, neki četnik koji je ubio istog tog Slavišu Vajnera Čiču dobiće svoje ime na spomeniku pored imena narodnog heroja Čiče??? Ubica-fašista pored heroja-antifašiste u šizofrenom srpskom galimatijasu izjednačavanja zločinca i žrtve, kukavice i heroja.

Naravski, jedini uslov u ovoj nakaradnoj igri je-biti Srbin sa puškom. Samo se bojim, da će neko dojaviti politikantima u Banjaluci i Istočnom Sarajevu da Vajner nije Srbin, nego Jevrej i onda će ostati samo pokoji nesrećni partizan među četnicima u narečenom Diznilendu na Vracama. A svi zajedno će gledati Sarajevo.

Ako ovo nije ludo, monstruozno i nakaradno, ne znam šta je.

Možda je na koncu još luđa paušalna konstatcija ljudi iz Odobora po kojima je Sarajevo u posljednjem ratu pretrpjelo neviđenu etničku promjenu u sastavu stanovništva, što zahtijeva novi spomenik. A bez trunke objašnjenja, da je upravo granatiranje četnika, blokada, okruženje sa brda i na koncu Krajišnikova naredba o kolektivnom srpskom iseljenju nakon Dejtona, direktno doprinjela toj promjeni etničke slike.

I onda će Spomen-park na Vracama posvećen žrtvama 11 hiljada Sarajlija koji su stradali u borbi protiv fašista u Drugom svjetskom ratu, postati spomenik i četnicima-fašistima iz dva zadnja rata, koji su ubijali iste te Sarajlije.

Ako ovo nije dovoljno ludo, ja ne znam šta je?! Ako ovo prođe, onda smo svi zajedno još luđi!

***

Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Ja mislim" su isključivo lični stavovi autora tekstova i moguće da ne odražavaju stavove redakcije portala Radiosarajevo.ba.

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:

Preuzimanje dijela (maksimalno trećine) ili kompletnog teksta moguće je u skladu sa članom 14 Kodeksa za štampu i online medija Bosne i Hercegovine: "Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu."

Ako neki drugi medij želi preuzeti dio autorskog teksta, dužan je kao izvor navesti portal Radiosarajevo.ba i, na najmanje jednom mjestu, objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti tek 24 sata nakon naše objave, uz dozvolu uredništva portala Radiosarajevo.ba, te je dužan objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije