Dragan Bursać: Dodik priznao, Banjaluka je etnički čista srpska kasaba!

Radiosarajevo.ba
Dragan Bursać: Dodik priznao, Banjaluka je etnički čista srpska kasaba!
Foto: EPA-EFE / Banja Luka, proslava 9. januara 2019.

Banjaluka je devedesetih zahvaljujući velikosrpskom elitocidu, urbicidu i klasičnom etničkom čišćenju pretvorena iz grada u kasabu u kojoj nema mjesta za nesrbe. I to je Dodik danas konačno priznao!

Piše: Dragan Bursać za Radiosarajevo.ba

Ta floskula da Banjaluka pripada svima je lažna. Banjaluka pripada onima koji žive ovdje, a to su Srbi. I ovo je srpski grad", rekao je ne trepnuvši Milorad Dodik po izlasku iz bolnice i dodao:

“Vjerujem da će doći do toga da ćemo konačno posatviti realnu opciju da RS obezbijedi svoj status kao nezavisna i samostalna zemlja i to uz pomoć Bajdena. BiH je žalosna zemlja koja nema nikakvu perspektivu. "

I eto ga, čini se da koronavirus uz sve negativne reperkusije po psihičko i fizičko zdravlje rekovalescenata ima i to blagotvorno dejstvo (makar kod Dodika) da tjera čovjeku istinu na usta.

I ova izjava, nad kojom će se sablazniti normalan dio planete, zapravo predstavlja najsuštiju i najistinskiju istinu od svih. Milorad Dodik je 5. januara 2021, to trebamo zabilježiti, konačno verifikovao ono što cijeli svijet zna: U Banjaluci je počinjeno neviđeno etničko čišćenje u prošlom ratu.

Da, Banjaluka je već pune tri decenije srpski grad. Preciznije, srpska kasaba. Jer se početkom devedesetih zahvaljujući elitocidu, urbicidu i klasičnom etničkom čišćenju u velikosrpskoj agresiji ona prometnula iz grada u srpsku kasabu u kojoj nema mjesta za nesrbe. Oni Bošnjaci i Hrvati koji 1992. godine nisu shvatili ozbiljno reklamu agencije za “humano preseljenje“ na naslovnici tadašnjeg ”Glasa“, samo godinu kasnije prisustvovali su dizanju u vazduh spomenika svjetske kulturne baštine Ferhadije i Arnaudije.

Za one pak koji su još uvijek vjerovali u multietničnost brisane velikosprske zemlje, bio je tu kombi za prevaspitavanje, crveni kombi. A za one Srbe, koji su rekli, "dokle braćo zločina i zuluma nad komšijama", bio je namijenjen metak. Miodrag Šušnica, inspektor. Mrtav. Razlog - branio komšije Bošnjake.

I sve je ovo zvanično verifikovao Milorad Dodik u svom obraćanju novinarima. Dakle, nije to nikakva paranoja “teheranskog Sarajeva“, niti je “zavjera“ međunarodne zajednice, ne to je potvrdio iz centra Banjaluke, baš Milorad Dodik predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Da, Banjaluka je isključivo srpski grad i slabo ko je od srpskih velmoža odgovarao za to! Da Banjaluka je srpski grad, samo se i lokalni BiH političari i međunarodna zajednica sve ove decenije prave ludi, kad pokušavaju napraviti pitu od govana, pardon, multietničnosti na etnički očišćenoj teritoriji na kojoj su Bošnjaci i Hrvati danas poimani kao nekakvi poluljudski zombiji, niže vrijedan genetski materijal koji dođe ljetom iz Skandinavije na dvije nedjelje da obiđe zapuštenu i devastiranu imovinu i malobrojnu rodbinu na samrti.

To je Banjaluka, srpska Banjaluka!

Eto, to sve je u par rečenica tako kristalno jasno sažeo upravo Dodik na KBC Banjaluka, izlazeći friško lziječen od COVID-a 19 i još friškije prskan novom dozom nacionalizma.

Nego, zaista, zašto je ovu istinu baš danas poentirao predsjedavajući Predsjedništva BiH?

Ovaj put iz velikosrpske PR potrebe i želje da ostane na političkom nebu.

Evo i zašto:

Istina ide 9. januar, neustavni i nelegalni praznik paradržave, koja pokušava biti država, a zapravo je entitet. Ali to bildanje nacije oko 9. januara nije jedini razlog. Zapravo sad je to najmanje bitan razlog za rakovalescentno srbovanje.

Ima jedan mogo opasniji razlog, po Dodika prije svega. Nakon gubitka lokalnih izbora u Banjaluci i nakon afere "ikona", jasno je i Dodiku da mu je prije svih Rusija okrenula leđa, a onda bogme i domaći ultranacionalisti, koji su svu pažnju skoncentrisali prema Drašku Stanivukoviću, prema mladom neočetniku u usponu.

I zato se poteže teško oružje o srbovanju, o Banjaluci kao ekskluzivnom srpskom gradu i o RS-u kao “samostalnoj zemlji“. Jednom riječju i vivo, urbi et orbi gledamo takmičenje u četničanju u dalj između posrnulog srpskog naci-lava Dodika i mlade snage još boldovanijeg nacionalističkog ideološkog materijala, Stanivukovića. Jasno je da ni jedan nema šta konkretno ponuditi, prije svega gladnom srpskom stanovništvu, a pogotovo ostatku zemlje i planete. Ostao je tvrdi, naci-populizam. A u tome je Dodik (do sada) bio najbolji.

No, kako nužda zakon mijenja, ponekad i profi lažac Dodik mora potegnuti i istinu kao argument u ovoj opakoj igri oko srpskog trona u manjem BiH entitetu. A potegao je istinu. Zadnje doba došlo - po Dodika.

Jer, ako ovo danas nije priznanje i elitocida i urbicida i klasičnog etničkog čišćenja, onda ne znam šta je.

Kako je moguće da Banjaluka, grad koji je imao više od 50 posto nesrpskog stanovništva prije rata, postane isključivo srpski grad? Kako je moguće da u gradu u kome je bilo više od 70 hiljada nesrba danas ne da ih nema, nego im ni imovine očuvane nema, a njih nema ni toliko da mogu obavljati makar nominalno neku od ozbiljnijih funkcija u gradu ili entitetu? Kako je moguće da je u gradu porušeno 20 džamija? Kako je moguće da je Šeher postao Srpske Toplice, Mejdan - Obilićevo, Budžak - Lazerevo, Šehitluci - Banj Brdo???

Dodik vam je sve objasnio, Banjaluka je srpski grad!

I zato se Banjaluka diči i gradonačelnikom srednjoškolcem ćiriličarem i litijašem s jedne strane i najmoćnijim čovjekom koji verifikuje ratno etničko čišćenje s druge strane.

Kolegica koja je, po novogovornom kantaru Banjaluke dijete “miješanog braka“, čudom se čudi Dodikovoj izjavi i pita se, da li to znači da Banjaluka nije njen grad? Srca nemam da joj kažem, nije odavno. Nije odavno! A sad i zvanično!

Na sramotu svih nas!

***

Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Ja mislim" su isključivo lični stavovi autora tekstova i moguće da ne odražavaju stavove redakcije portala Radiosarajevo.ba.

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:

Preuzimanje dijela (maksimalno trećine) ili kompletnog teksta moguće je u skladu sa članom 14 Kodeksa za štampu i online medija Bosne i Hercegovine: "Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu."

Ako neki drugi medij želi preuzeti dio autorskog teksta, dužan je kao izvor navesti portal Radiosarajevo.ba i, na najmanje jednom mjestu, objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti tek 24 sata nakon naše objave, uz dozvolu uredništva portala Radiosarajevo.ba, te je dužan objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije