Dragan Bursać: Četnička je tuga pregolema, okupljanja iz straha nema!

Radiosarajevo.ba
Dragan Bursać: Četnička je tuga pregolema, okupljanja iz straha nema!
Foto: Privatni album / Visegrad24 / Bursać: Četnička je tuga pregolema

Zabranjeno preuzimanje teksta bez pismenog odobrenja Redakcije portala Radiosarajevo.ba!

“Valjalo bi priupitati sud, šta on npr. misli o ubistvu desetero djece i supruge Hasana Tufekčića, rođenog 1905. godine u Višegradu? Časni sude, šta misliš, kako je kad ti četnici ubiju pet sinova i pet kćeri?“

Regiju je obišla vijest kako se četnici u Višegradu neće okupiti i postrojiti u nedjelju kako su najavljivali u svojim proglasima.

Skupština KS: Usvojen zakon o sufinansiranju ustanova kulture i obrazovanja čiji je osnivač BiH

Skupština KS: Usvojen zakon o sufinansiranju ustanova kulture i obrazovanja čiji je osnivač BiH

Piše: Dragan Bursać za portal Radiosarajevo.ba  

Sa jedne strane, trebali bi svi biti sretni i zadovoljni što se ovi neofašisti ne sabiraju u krda i ne pjevaju svoj uobičajen repertoar, a sa druge strane, kako je moguće da se desi pa da uopšte strijepimo kao građani (godinama) od ovakvih bizarnih skupova?

Četnici dosljedni u svom kukavičluku

Prvo, najvažnije morbidne pjesme poput “Biće opet pakao i krvava Drina“, nećemo slušati u Višegradu makar ove godine. To je dobro. Naravski, razlog nisu institucije BiH, sudstvo i tužilaštvo, naprotiv. 

Najjednostanije rečeno, četnici su se usrali od straha, od vojne sile i dosljedno sebi, kao i njihovi preci, sakrili su se u mišije rupe. To čak i ne kriju. U svom zvaničnom saopštenju kažu da se neće okupiti zbog “novonastale situacije“ i prisustva EUFOR-a. Pod novonastalom situacijom se misli na rat u Ukrajini i agresiju Rusije, a pod prisustvom EUFOR-a, na misli se na nepatvoreni, kako bi mi rekli, lijepi strah. 

E sad što se tiče “novonastale situacije“, četnici će, ne brinite već sutra u Banjaluci svojim velikim okupljanjem u sadejstvu sa Putinovim prototeroristima “Noćnim vukovima“ održati protest “podrške Rusiji“. Nije najjasnije šta će podržavati-ubistvo tek rođene djece i porodilja, grantiranje škola i bolnica po Ukrajini, raketiranje izbjegličkih kolona, protjerivanje preko 2 miliona ljudi ili sve to zajedno.

Biće sve to zajedno, jer i jeste četnička doktrina potpuno uništavanje drugih i drugačijih. Kako u Drugom svjetskom ratu, tako i u agresiji na BiH, pa evo sad i u ruskoj agresiji na Ukrajinu. Obrazac je isti, a krv i tlo su pogonsko gorivo.

Kobajagi zabrana MUP-a RS

No da se vratimo Ravnogorskom četničkom pokretu u Višegradu i neokupljanju ovih nakarada.

Mnogi su danas pročitali kako je MUP RS “zabranio okupljanje“ također zbog bezbjedonosne situacije. Ovo je potvrdio ministar entitetske policije Dragan Lukač. Zanimljivo i nelogično u čitavoj stvari je to da su četnici prvo sami rekli da se neće okupiti, pa je tek ona ministarstvo reagovalao. U prevodu, zabranilo skup koji se ionako ne bi održao.

Što bio se reklo, kobajagi zabrana. 

Ali nije samo to na stvari. 

Hajmo onako ljudski da se zapitamo, čekaj, majka mu stara, kako je moguće da ovakva profašistička organizacija, koja dovodi u pitanje bezbjednost cijele jedne zemlje uopšte postoji kao legalna formacija i to u zemlji u kojoj su četnici u dva rata počinili najmanje dva genocida nad nesrpskim stanovništvom, a u Drugom svjetskom ratu uz SS-ovce i ustaše efikasno trijebili i Srbe antifašiste? Kako je to moguće?

Četnici po zakonu 

Pa osim strašne propagande i povijesnog revizionizma u RS-u koji su od četnika medijski napravili nekakve kvaziheroje ovo zlo je moguće i zahvaljujući kojakvom i nesrećnom sudskom sistemu. 

Evo vam najsvježiji primjer od prije nekoliko mjeseci:

Naime, 16. decembra 2021. izašlo je sljedeće saopštenje ispod naslova: “Ravnogorci oslobođeni optužbi za izazivanje mržnje na području Višegrada“

Sud Bosne i Hercegovine oslobodio je optužbe pripadnike Ravnogorskog pokreta koji su su se okupili u jutarnjim satima 10. marta 2019. godine na Trgu palih boraca u Višegradu, u organizaciji višegradskog opštinskog odbora “Ravnogorskog pokreta”, na kojem je bilo pripadnika pokreta iz Srbije i Crne Gore, u uniformama i sa zastavama, koji su kasnije vozilima otišli na lokalitet Dobrunske rijeke, poznat kao “Draževina”.

Eto tako! Dakle, Sud Bosne i Hercegovine, kao najviša sudska instanaca u zemlji i zvanično je potvrdila da nema ništa protiv četničkih okupljanja. 

Obrazloženje:

“Sudija Stanko Blagić je u obrazloženju presude rekao kako Tužilaštvo nije sa sigurnošću dokazalo ključne radnje koje su optuženima stavljene na teret i da iz provedenih dokaza ne proizilazi da je ostvareno biće krivičnog djela.“

Što će reći dvije stvari:

- Četnici će se dogodine, ako sve bude u redu, moći okupiti poptuno legalno, jer im država BiH to dozvoljava

- Četnici su ove godine bili zbunjeni zašto se neko buni, kad je sve, ponavljam legalno i legitimo.

Pa je pravo pitanje, ne zašto se četnici okupljaju, jer oni to zakonski mogu, nego šta radi Sud BiH i da li su sudije, a bogme i institucije na strani fašističkih kolaboracionista i simpatizera?

Jer ako jesu, valjalo bi priupitati sud, šta on misli o npr. ubistvu desetero djece i supruge Hasana Tufekčića, rođenog 1905. godine u Višegradu?

- Časni sude, šta misliš, kako je kad ti četnici ubiju pet sinova i pet kćeri?

- Časni sude, šta misliš kako je to kad ti nakon masovnih ubistava u Drugom svjetskom ratu, u agresiji na BiH ti isti četnici po damarima krvavog povijesnog kontinuiteta, od petero djece iz drugog braka te 1992. ubiju još troje djece, koja su usput nosila imena ubijene braće i sestara u Drugom svjetskom ratu?

- Ponavljam, u dva rata (Drugom svjetskom ratu i ovom posljednjem klanju) četnici su Hasanu Tufekčiću ubili trinaestero djece i suprugu.

Ubili su ih baš tu, gdje su se planirali okupiti, ali zbog “okolnosti“ i straha od EUFOR-a ne mogu ove godine.

- Šta misliš časni sude o ovim događajima, koji su samo kap u moru krvi, koju su četnici nesrećnim ljudima pustili, s obzirom na okolnost da si ih proglasio nevinim i da im dozvolio smotru na kostima ubijenih prije samo tri mjeseca? 

- I misliš li, časni sude, da su to neki drugi, bolji i ljepši četnici, koji neće ubijati kad im se pruži prva prilika, s obzirom na to da pjevaju, “Biće opet pakao i krvava Drina“ pošto pjema ne ostavlja mjesta sumnji šta bi radili?

Eto, samo to bih pitao časni Sud, a oni ako ih nije sramota, neka vide šta će dogodine. 

Toliko o Sudu i “časnosti“.

Kako god, četničke žurke neće biti u Višegradu ove godine, biće je dan ranije u Banjaluci, a kako stvari stoje biće je dogodine gdje im se ćefne.

I zato se nemamo čemu radovati osim faktu da su četnici kao i njihovi preci pokazili zavidnu dozu kukavičluka kad su se usrali u gaće od 500 EUFOR-ovih vojinika koji čak i nisu u Istočnoj Bosni. 

To mnogo govori o ovim opskurnjacima, ali kažem, najviše govori o državi u kojoj živimo i u kojoj je normalno da četnici imaju svoje igrokaze na mjestima masovnih pogubljenja. 

Na sramotu i države i svih njih!

***

Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Ja mislim" su isključivo lični stavovi autora tekstova i moguće da ne odražavaju stavove redakcije portala Radiosarajevo.ba

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:

Preuzimanje dijela (maksimalno trećine) ili kompletnog teksta moguće je u skladu sa članom 14 Kodeksa za štampu i online medija Bosne i Hercegovine: "Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu."

Ako neki drugi medij želi preuzeti dio autorskog teksta, isti dan kad je kolumna objavljena, može to isključivo uz pismeno odobrenje Redakcije portala Radiosarajevo.ba.

Nakon dozvole, dužan je kao izvor navesti portal Radiosarajevo.ba i, na najmanje jednom mjestu, objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti tek 24 sata nakon naše objave, uz dozvolu uredništva portala Radiosarajevo.ba, te je dužan objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije