Bursać: Ljudska dužnost je prefarbati ploču zločincu Mladiću nadomak Sarajeva!

Radiosarajevo.ba
Bursać: Ljudska dužnost je prefarbati ploču zločincu Mladiću nadomak Sarajeva!
Print Screen / Dragan Bursać o ploči zločincu Ratku Mladiću

Zabranjeno preuzimanje teksta bez pismenog odobrenja Redakcije portala Radiosarajevo.ba!

Na koncu odmah da kažem policiji, ploču sa zločincem Ratkom Mladićem na svoj način smo prefarbali svi mi. I još stotine hiljada poštenih Bosanaca i Hercegovaca, koji bi opet učinili sve isto da se monstrum skine i baci tamo gdje mu je mjesto-na đubrište istorije.

Piše: Dragan Bursać za portal Radiosarajevo.ba

Objavljen snimak: Požar na mostu Počitelj, eksplodirao generator za struju

Objavljen snimak: Požar na mostu Počitelj, eksplodirao generator za struju

Policija RS-a traga za pojedincima i grupama koje su prefarbale ploču sa imenom ratnog zločinca Ratka Mladića. Za one koji ne znaju, sramno obilježje se nalazi na entitetskoj liniji razdvajanja između Sarajeva i Istočnog Sarajeva, tu nekoliko kilometara od centra glavnog grada Bosne i Hercegovine.

Čitam ovu vijest i ne vjerujem.

Osuđenik za genocid pod zvaničnom policijskom zaštitom.

Zdrav razum odbija da povjeruje kako policija štiti lik i djelo zlotvora, a smatra krivcem i proganja onog ko je izvršio ljudsku dužnost i prefarbao ovu bruku. A onda se sjetim da je to entitet Republika Srpska i da su oni koji su činili ljudsku dužnost počesto glavama plaćali svoju humanost (sjetiti se Srđana Aleksića). Ipak je riječ o entitetu kome je u DNK lik i djelo monstruma Ratka Mladića. I zapravo bilo bi čudno da se odjednom poluge vlasti RS-a drugačije ponašaju. A rukovodstvo RS-a, pa i tzv. opozicija nemaju dvojbe-Ratko Mladić, Radovan Karadžić i ostali zlotvori-pa to su heroji i zaslužuju svaku moguću pohvalu, počast i na koncu zaštitu i pozitivno obilježje.

Nego obrnimo stvar, zar je zakonska obaveza štiti ratne zločince i uspomenu na njih? Zar je zakonska obaveza proganjati ljude koji sprječavaju bruku i sramotu?

Izgleda da jeste.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić tako kaže:

“Mi ćemo ploču čuvati, održavati i paziti, a na njihove provokacije nećemo reagovati”. Kad kaže “njihove provokacije“ Ćosić misli na reakcije svakog normalnog čovjeka na planeti zemlji.

Dobro, nije to ništa čudno od Dodikovog kadrovika, koji je onomad predlagao da se partizanski spomen-kompleks na Vracama podijeli po entitetskoj liniji, a da onaj dio u RS-u bude “osvježen novim oslobodiocima“ poput četnika (sic!)

Radikalnija mlađa sestra radikalne Srbije

I ne treba da zbunjuje ovo revizionističko ludilo. Izgleda da je manji BIH entitet krenuo stopama Srbije, koja doduše ne goni (makar zvanično) ljude koji prefarbavaju sramne zločinačke grafite i murale, ali nominalno štiti to isto zločinačko naslijeđe i privodi građanske aktiviste antifašiste. I ne samo to, RS, kao radikalnija i zločinu sklonija mlađa sestra sa svojim policijskim polugama represije odlučila je pokazati svima ko je ko, kad je u pitanju zaštita ratnih zločinaca. Preciznije, zločinci će u ovom entitetu i zakonski biti zaštićeni. Neće biti potrebe da se kao u Srbiji parapolicajci u civilu angažuju na zaštiti lika i nedjela Ratka Mladića, to će raditi policija, koristeći sve svoje resurse za državne novce. Tako, paradoksalno svi mi zapravo finasiramo ljude koji sprovode istrage i proganjaju antifašiste dok glume sekjuritije zločinačkim obilježjima.

To što je Inckovim ukazom kompletno ovo ludilo stavljeno sa onu stranu zakona, tim gore po Incka, zdrav razum i zakon, vrište iz RS-a. Pa tako osoba ili osobe koje se gone u normalnom svijetu trebaju dobiti nagradu za humanost, a ovdje mogu skončati u zatvoru. Jer, dabome, normalan svijet je pa-pa. Ovdje su gonjene osobe po zaštitom, a slobodni antifašisti se gonjenici.

Ko je farbao, svi smo farbali!

Nego šta će biti kad policija nađe “jednog ili više počinilaca“, kako se to navodi??? Šta će biti sa tim Čovjekom i tim Ljudima, koji su sasuli farbu u lice okamenjenog nečovjeka? Hoće li biti kažnjeni za vandalizam?

Zamislite da policija u Njemačkoj kazni osobu koja je oskrnavila spomen-ploču Adolfu Hitleru? Za početak, dobro, treba zamisliti da Njemačka ima spomen ploču Adolfa Hitlera. Onda treba zamisliti da policija i vojska čuvaju tu spomen-ploču. Onda treba...shvatili ste, treba zamisliti nacističku Njemačku u 21. vijeku da bi sve ovo svarili.

E u RS-u nemate šta zamišljati! Sve vam je tu pred očima. I ploča sa zločincem Mladićem i normalni ljudi koji je posipaju bojom i policija koja lovi normalne ljude dok štiti osuđenika za genocid.

Na koncu odmah da vam kažem, ploču sa zločincem Ratkom Mladićem smo na svoj način prefarbali svi mi. I još desetine, stotine hiljada Bosanaca i Hercegovaca, koji bi opet učinili sve isto da se ratni zločinac skine i baci tamo gdje mu je mjesto-na đubrište istorije. I opet će neki novi Čovjek doći sa bojom, i opet i opet... Znam da fašizam traje, ali je i antifašizam jak. Zauvijek jak.

Nekako osjećam da će ploča opet biti navodnjena sa novom količinom farbe. Sve dok ne padne i to po naredbi istih onih koji je čuvaju. Tako je bilo sa zločincem Radovanom Karadžićem na Palama, na studentskom domu, tako će biti i sa zločincem Ratkom Mladićem na Vracama nadomak Sarajeva.

Smrt fašizmu i zločincima, sloboda slobodnim ljudima!

***

Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Ja mislim" su isključivo lični stavovi autora tekstova i moguće da ne odražavaju stavove redakcije portala Radiosarajevo.ba.

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:

Preuzimanje dijela (maksimalno trećine) ili kompletnog teksta moguće je u skladu sa članom 14 Kodeksa za štampu i online medija Bosne i Hercegovine: "Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu."

Ako neki drugi medij želi preuzeti dio autorskog teksta, isti dan kad je kolumna objavljena, može to isključivo uz pismeno odobrenje Redakcije portala Radiosarajevo.ba.

Nakon dozvole, dužan je kao izvor navesti portal Radiosarajevo.ba i, na najmanje jednom mjestu, objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti tek 24 sata nakon naše objave, uz dozvolu uredništva portala Radiosarajevo.ba, te je dužan objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije