Bursać nakon što je ispred crkve u Gračanici osvanula zahvalnost Bošnjacima

25
Radiosarajevo.ba
Bursać nakon što je ispred crkve u Gračanici osvanula zahvalnost Bošnjacima
Foto: Radiosarajevo.ba / Bursać i Pravoslavna crkva u Gračanici

Neformalna grupa građana u Gračanici, ispred pravoslavnog Hrama vaznesenja Gospodnjeg, postavila je natpis sa zahvalom Bošnjacima.

Prije nekoliko dana na ulazu u Hram vaznesenja Gospodnjeg u Gračanici osvanuo je natpis s riječima: "Hvala svim muslimanima koji su sačuvali crkvu tokom rata 1991 – 1995 i svih dana budućih".

Na društvenim mrežama pojavile fotografije crkve i spomenutog natpisa, što je izazvalo izuzetno pozitivne reakcije bh. javnosti.

Danas hitna sjednica Predsjedništva BiH sa samo jednom tačkom dnevnog reda

Danas hitna sjednica Predsjedništva BiH sa samo jednom tačkom dnevnog reda

Ovaj lijep prizor je komentirao i poznati novonar i kolumnista Dragan Bursać, koji se oglasio na Twitteru.

"Crkva Svetog Vaznesenja Gospodnjeg u Gračanici! Eto tako!", napisao je Bursać i uz tekst dodao i dvije prigodne fotografije na kojima se vidi natpis zahvale.

Pravoslavna crkva u Gračanici sagrađena je 1926. godine, kao lijepa i skladna građevina, krtaste osnove, sa visokom kupolom i dva zvonika.

Ističe se svojim unutarnjim uređenjem, a posebno prelijepim zidnim slikarijama i ikonama, koje imaju i značajnu umjetničku vrijednost.

Danas je nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (25)

/ Povezano

/ Najnovije